Párance (fotorecept )

akeber - fotkaakeber, 6. júna 2012
Párance (fotorecept )
Foto: akeber

Tento recept sa varil v regióne Bansko- Šťiavnickom , veľmi dávno. Má niečo cez sto rokov. V našej , dnes obci , kedysi dedine bol spolok žien ktoré si založili kurz varenia a pečenia. Písal sa rok 1934 . Navzájom si radili , mladšie učili a vymieňali svoje recepty .Tento recept sa možno zdá nezdraví ale je sýty .V tom období často varený aj v inej podobe . Podával sa aj s podmasím , keď bol tvaroh tak sa pridal na párance a boli tvarohové s podmaslím alebo bryndzové .

20 min minút
príprava
2MIN minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 káv.lyžička
podľa potreby  teplá
2ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky dáme preosiatu poloh. múku a zalejeme vodou . Posolíme.

    Párance (fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto ( musí byť dobre vymiesené !). Ktoré krájame , urobíme šúľanec pokrájame ho na menšie kúsky .

    Párance (fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    V prstoch rozťaháme .

    Párance (fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    A môžeme párať :-) . Napárané dávame variť do posolenej , vriacej vody. Nepárajte nad hrncom aby sa vám cesto nezačalo lepiť na prsty !

    Párance (fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    A párame :-

    Párance (fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Je len na vás aké dlhé napárate každý podľa svojej chuti . Varíme tak 2 min. Sitkom vyberieme .

    Párance (fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    A dáme do misky . Zemiaky najlepšie čo najmenšie ja som už nemala tak som si očistila pod vodou väčšie a potom som ich prekrajovala . Nešúpeme ! Pekáč trochu pomastíme bravčovou masťou a na to dáme zemiačiky osolíme.

    Párance (fotorecept ) - obrázok 7
  8. 8

    Cibuľku nakrájame na drobno.

    Párance (fotorecept ) - obrázok 8
  9. 9

    A na masti popražíme do zlata . Slaninku tiež nakrájame na kocky a na trošku masti popražíme nie spolu s cibuľkou !

    Párance (fotorecept ) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec všetko spolu zamiešame . A dobrota je hotová . DOBRÚ CHUŤ !

    Párance (fotorecept ) - obrázok 10
  11. 11

    Môj povalový úlovok . Spolok žien kurzu varenia 1934 . Našla som aj zošit v ňom recepty. Dosť v zlom stave slabo čitateľné .

    Párance (fotorecept ) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Dobrý deň veľmi sa mi páči tento recept ale chcem sa spýtať lebo nemám polohrubú múku môžem dať aj hladkú múku?
prišiel rad na túto dobrotu, s dcérou sme si vyskúšali páranie cesta, snažili sme sa do tvaru ako slíže, je to síce trochu piplačka ale o to viac potom chutí večera :) S upečenými zemiakmi v šupke, opraženou slaninkou a cibuľkou, maslo a navrch smotana - no balada. Je to pritom jednoduché, ale vynikajúce jedlo, aj dnes na druhý deň boli párance mäkučké, asi tým že tam nejde vajce. Vďaka za rcp.


Pred dvoma týždňami na Festivale remesiel a umení v Banskej Štiavnici na Starom hrade som ich zasa ochutnal. Dal som si tiež tvarohové. Veľké akcie (Hrušovská paráda, Radvanský jarmok, Krupinský festival remesiel...) by sa mi bez párancov nerátali. Akurát, že tam všade nedávajú slaninku a cibuľu, ale prepražené maslo. Skvelá pochúťka!
1x ababa