Foto: akeber
Tento recept sa varil v regióne Bansko- Šťiavnickom , veľmi dávno. Má niečo cez sto rokov. V našej , dnes obci , Zobraziť celý popis Tento recept sa varil v regióne Bansko- Šťiavnickom , veľmi dávno. Má niečo cez sto rokov. V našej , dnes obci , kedysi dedine bol spolok žien ktoré si založili kurz varenia a pečenia. Písal sa rok 1934 . Navzájom si radili , mladšie učili a vymieňali svoje recepty .Tento recept sa možno zdá nezdraví ale je sýty .V tom období často varený aj v inej podobe . Podával sa aj s podmasím , keď bol tvaroh tak sa pridal na párance a boli tvarohové s podmaslím alebo bryndzové .
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do misky dáme preosiatu poloh. múku a zalejeme vodou . Posolíme.
-
2
Vypracujeme hladké cesto ( musí byť dobre vymiesené !). Ktoré krájame , urobíme šúľanec pokrájame ho na menšie kúsky .
-
3
V prstoch rozťaháme .
-
4
A môžeme párať :-) . Napárané dávame variť do posolenej , vriacej vody. Nepárajte nad hrncom aby sa vám cesto nezačalo lepiť na prsty !
-
5
A párame :-
-
6
Je len na vás aké dlhé napárate každý podľa svojej chuti . Varíme tak 2 min. Sitkom vyberieme .
-
7
A dáme do misky . Zemiaky najlepšie čo najmenšie ja som už nemala tak som si očistila pod vodou väčšie a potom som ich prekrajovala . Nešúpeme ! Pekáč trochu pomastíme bravčovou masťou a na to dáme zemiačiky osolíme.
-
8
Cibuľku nakrájame na drobno.
-
9
A na masti popražíme do zlata . Slaninku tiež nakrájame na kocky a na trošku masti popražíme nie spolu s cibuľkou !
-
10
Nakoniec všetko spolu zamiešame . A dobrota je hotová . DOBRÚ CHUŤ !
-
11
Môj povalový úlovok . Spolok žien kurzu varenia 1934 . Našla som aj zošit v ňom recepty. Dosť v zlom stave slabo čitateľné .
Perfektne si to nafotila, keby si nefotila nebudem vedieť čo to
je napárané :-)) Ďakujem.M.
(som knihovnicka)
O recepte som už počula, ale nikdy som to nejedla. Ale kombinácia cesta a zemiakov nemôže chutiť nijako inak ako dobre. Tak niekedy skúsim, z malej dávky a uvidím, aký bude ohlas.
@ modrykamen , ano párance sa predávajú na jarmokoch a festivaloch len nie tak originál na masti , @ ajuschka zošitom sa už ani nedá nazvať je to nečitatelné dotrhané . @ capla aj Ty si ma prekvapila áno som z Jabloňoviec , na tej fotke je aj moja starká za slobodna Anna Bírová ( Jánošová ) nepoznám mená na fotke len tipujem,,, a s tvojho písania predpokladám že mamička ešte žije tak ju touto cestou pozdravujem rada by som sa s tebou spojila cez email prosím ak ťa to nezaťažuje napíš mi chcela by som vedieť mená na fotke ani neviem ktorá je moja starká :-( môj email rebekaboldisova@ zoznam.sk mám aj viac fotiek ešte z frontu partizánov a vojenské oddiely , a ako plietli po žňach veniec,,,,,
Všetkým Vám ďakujem za milé komentáre :-)) som rada že aj tak staré jedlo zaujalo a môžem potvrdiť že je naozaj fantastické
Veľmi pekne ďakujem . Je to recept z nášho regiónu , pre Pukanec je to viac , je to ich dedinské jedlo . Prezentujú sa s ním na jarmokoch a rôznych slávnostiach nie len čo sa týka regiónu . No samozrejme že tak isto je v obľube aj iných obcí . Kedysi sa varievalo často je veľmi sýte . V TV ho prezentovala pani Zorvanová z Pukanca . Som veľmi rada že postúpilo už len preto že sa varieva po niekoľko storočí . Môžem to potvrdiť aj moja deda ako si pamätám párance často varila .
Sú hodné vyskúšania :-) .
neviete ako je to s tym podmaslim? ako sa to s nim pripravuje?
Jase na ne od te doby chystam.
tv.sme.sk/v/24737/v-parancoch-je-sila-chcete-sa-i...
Ta diskuze a fotka jsou az dojemne, mile cteni !
Ďakujem, som rada že vám chutilo :-)