Párance (fotorecept )

Autor receptu: akeber

Tento recept sa varil v regióne Bansko- Šťiavnickom , veľmi dávno. Má niečo cez sto rokov. V našej , dnes obci , kedysi dedine bol spolok žien ktoré si založili kurz varenia a pečenia. Písal sa rok 1934 . Navzájom si radili , mladšie učili a vymieňali svoje recepty .Tento recept sa možno zdá nezdraví ale je sýty .V tom období často varený aj v inej podobe . Podával sa aj s podmasím , keď bol tvaroh tak sa pridal na párance a boli tvarohové s podmaslím alebo bryndzové .

20 min minút
príprava
2MIN minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme preosiatu poloh. múku a zalejeme vodou . Posolíme.
  2. Vypracujeme hladké cesto ( musí byť dobre vymiesené !). Ktoré krájame , urobíme šúľanec pokrájame ho na menšie kúsky .
  3. V prstoch rozťaháme .
  4. A môžeme párať :-) . Napárané dávame variť do posolenej , vriacej vody. Nepárajte nad hrncom aby sa vám cesto nezačalo lepiť na prsty !
  5. A párame :-
  6. Je len na vás aké dlhé napárate každý podľa svojej chuti . Varíme tak 2 min. Sitkom vyberieme .
  7. A dáme do misky . Zemiaky najlepšie čo najmenšie ja som už nemala tak som si očistila pod vodou väčšie a potom som ich prekrajovala . Nešúpeme ! Pekáč trochu pomastíme bravčovou masťou a na to dáme zemiačiky osolíme.
  8. Cibuľku nakrájame na drobno.
  9. A na masti popražíme do zlata . Slaninku tiež nakrájame na kocky a na trošku masti popražíme nie spolu s cibuľkou !
  10. Nakoniec všetko spolu zamiešame . A dobrota je hotová . DOBRÚ CHUŤ !
  11. Môj povalový úlovok . Spolok žien kurzu varenia 1934 . Našla som aj zošit v ňom recepty. Dosť v zlom stave slabo čitateľné .