Paradajková polievka zo slnečnej Sicílie s kapiakrémom fotorecept
Foto: sracz
Realizácia rcp zo 127. str. polievkovej „biblie“ Vás zaujala. Vaše komentáre boli priaznivé a milá @zuzanka1367 sa teší na „nášup“. Na str. 94 Zobraziť celý popisRealizácia rcp zo 127. str. polievkovej „biblie“ Vás zaujala. Vaše komentáre boli priaznivé a milá @zuzanka1367 sa teší na „nášup“. Na str. 94 som našiel dobrotu á la Itália, ktorá na naviac zaujala variabilitou „škály“ svojej pikantnosti. Podľa subjektívnej odolnosti svojich „pusiniek“ a jazykov si zvolíte ∑ feferóniek, chillis, jalopeños, alebo habaneros, ktorými potešíte Vaše masochistické chúťky. Vezmite si, prosím, príklad z priateľa @kimlo a experimentujte podľa chutí, alebo čo vydržíte!
porcie
príprava
na 210 °C
Suroviny
2 000 - 2 250 g |
|
6 ks |
|
1 - 2 ks |
|
2 - 3 ks |
|
6 - 8 strúčiky väčšie |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 PL |
|
2 - 3 PL |
|
500 - 600 ml |
|
podľa potreby |
|
Na kapiakrém: | |
1 - 2 ks |
|
2 PL |
|
120 - 150 ml |
|
podľa chuti ml |
|
Postup
-
1
zostava podľa „The ultimate soup bible“, iba že som nezohnal červené chilli papričky, ktoré som nahradil žltými jalopeños; použil som sedem (bez jadrovníkov), ale aj tri by boli akurát; do Vašej pozornosti si dovoľujem odporúčať hustú pastu „Amore“ z na slnku sušených paradajok, ktorú však „smelo“ môžete nahradiť kvalitným hustým kečupom, alebo paradajkovým pretlakom
-
2
elektrickú rúru som nechal rozohriať na 210 °C (425 °F) ; vo väčšom pekáči (310x450) rozložil na 1/8_nky pokrájané zrelé paradajky, na pásiky pokrájané jalopeño papričky, na menšie kúsky veľkú červenú papriku kápiu a horný odkrojok z druhej, dve červené cibule a pretlačené strúčiky cesnaku (na budúce ich dám v celku, možno dodajú polievke viac sladkosti) a celú zostavu som rukami premiešal, následne som ju osolil, „oeMČeKoval“, pooblieval ~ 3 PL olivového oleja a opäť premiešal; do menšieho pekáča som kožou hore rozložil segmenty z druhej kápie + dva malé z prvej, pokropil ich ~ 2 PL olivového oleja a obidva pekáče zveril na 47´ do staroslivosti vyhriatej rúry,
-
3
kedy získali potrebnú chuť a konzistenciu; opečené kúsky kápie, z ktorej urobím krém, som uzatvoril do plastovej škatuľky a opečenú zostavu z veľkého pekáča
-
4
som postupne, na tri razy, rozmixoval pomocou kuchyňského „robota“ prelial do polievkového hrnca
-
5
kúsky opečenej kápie som povyberal zo škatuľky, teraz už bez problémov, doslova jedným ťahom, hravo ich olúpal, vložil do nádoby robota, prilial ½ šľahačkovej smotany alias „šlahetky“ (60÷75 ml), nechal dôkladne rozmixovať na hladký krém, prelial ho do servírovacej misky, dolial zvyškom „šlahetky“, v mojej múdrej „biblii“ sa v tejto chvíli pridávajú aj kvapky tabasca, ale ja, po ochutnaní rozmixovaného základu, som radšej „vycúval“, krém iba jemne premiešal a nechal odpočinúť
-
6
do hrnca so zeleninovým základom som pridal 2÷3 PL hustej pasty zo sušených paradajok, dobrého ½ litra kuracieho vývaru a občasným premiešaním ho nechal prevrieť
-
7
odpočinutý kápiakrém som uložil do chladničky
-
8
inovovanú horúcu paradajkovú polievku som servíroval v hlbokých tanieroch, v strede so studeným kápiakrémom a s hrsťou lístkov čerstvej aruguly; jednoduché, efektné, afektívne, ale rozhodne úžasne chutné; ak sa Vám zdá málo sýta, môžete do polievky pridať krutóny, alebo ku nej zajedať biele pečivo, či domáci chlebík; arugulu je možné nahradiť petržlenovou vňaťou, pažítkou, …, lístkami mladej jarnej púpavy, či pokrájaným ľadovým šalátom.
-
9
Rukola je obľúbená listová zelenina často používaná hlavne v stredozemskej kuchyni, ako súčasť šalátov a príloh k jedlám s mäsom. Okrem schopnosti priaznivo pôsobiť na chuťové bunky, má pre ľudské telo i ďalšie priaznivé vlastnosti. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A a C a má alkaloidy s diuretickými účinkami, ktoré stimulujú aj zažívanie. V minulosti bola považovaná aj za účinné afrodiziakum. Jedna porcia (~ hrsť) predstavuje 20 cal, 25 mg (1%) sodíka, 3 g (1%) karbohydrátov, po 2 g cukru a proteínu, 1 g (4%) dietetických vláknin, 40% vitamínu A, 20% vitamínu C, 120% draslíka, 15% vápnika, 6% železa, 15% horčíka a 20% kyseliny listovej.
Diskusia k receptu