Pao de queijo (pau di kejžu) - syrové žemličky z Brazílie fotorecept
Foto: tiginko
Toto obľúbené pečivko z Latinskej Ameriky som si všímala už dlhšie na internete, jednak milujem chuť pečeného syra a jednak sa mi páči použitie Zobraziť celý popisToto obľúbené pečivko z Latinskej Ameriky som si všímala už dlhšie na internete, jednak milujem chuť pečeného syra a jednak sa mi páči použitie tapiokovej múky, ktorú mávam doma. A tak včera prišlo na rad ako príloha k skvelému obedu od @marcelc - http://varecha.pravda.sk/recepty/dusene-hovadzie-so-sosovicou/48060-recept.html
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
V hrnci dáme zovrieť mlieko s maslom a soľou, vypneme akonáhle mlieko začne vrieť. Vylejeme do misy s odmeranou tapiokovou múkou.
-
2
Premiešame vareškou, kým nezostane ani kúsok suchej múky.
-
3
Necháme chvíľu vychladnúť, len kým to nie je horúce, ale stále teplé. V tomto bode buď presunieme do robota s miešadlami na cesto, alebo jednoducho všetko spracovávame rukou, alebo vareškou. Nie je to nič zložité a ide to pomerne ľahko a rýchlo. Postupne pridáme vajíčko po vajíčku a zapracujeme do cesta. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr. K tomu syru: niektoré recepty pridávajú len parmezán, mnohé ho kombinujú s nejakým pikantejším syrom, samozrejme latinskoamerické druhy ťažko zohnať v našich zemepisných šírkach, ale európskymi variantami odporúčaný chedar som pridala 1:1. Cesto je trochu lepkavé, nedajte sa odradiť!
-
4
Z cesta naolejovanými rukami tvarujeme loptičky veľkosti pinpongových a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
-
5
Pečieme cca 20 min na 170 stupňov, do slabo zlatistej farby. Konzumujú sa teplé, majú vo vnútri mierne lepkavú štruktúru a chutia fantasticky!
TS
www.asiafood.sk/muka-cukor-skrob/505-muka-tapioca-400-g...
tapioková múka je pre mňa novota..ako mnoho dalších surovín-tu na VARECHE..daj okoštovať..
Najviac by o tom vedela porozprávať Radana, veľká šíriteľka týchto loptičiek v Čechách i u nás, ktorá dlhé roky žila v Brazílii a po návrate do ČR , zriadila si jednu úžasnú prevádzku, kde osobne od rána do tmy, pečie tieto skvelé pochúťky. Od nej kupujem maniokovú múku vo veľkom, lebo po kile sa nedá. Z tejto múky sa pečú i fantastické bublaniny, koláčiky...pizze, ešte chutnejšie, než z lepkovej. Skúsim dať moje recepty s fotkami, ak mi čas dovolí.
Viac o tejto mlske sa dočítate na www.brazilskepao.cz, Radana tam s nasadením života o histórii a všetkom možnom, pekne popisuje. Momentálne hladí opiciam v dažďovom pralese kožúšky, takže na mail vám neodpovie. Inak so všetkým každému ochotne poradí.
Múku som musela uvariť spolu s mliekom a maslom aby to vôbec zhustlo a stuhlo
Nechala som vychladnúť do tepla, pridávala som vajcia, nekoniec syr, presne podľa návodu. Vajcia sa v tom uvarili, vznikla hrčkovitá teklavá kaša, ktorá može ísť rovno do koša
Škoda, už som ich v minulosti jedla, ale tento recept neodporúčam, zoženiem si nejaký vylepšený
veľmi ma mrzí, že ti to nevyšlo, ale ja som s tým žiadny problém fakt nemala, robí sa to pomerne jednoducho. Variť sa to určite nemá, len zaliať horúcim mliekom. Tapioková mú(č)ka je škrobová, nie klasická obilninová, tak dúfam, že si naozaj použila takú. Pri najbližšej príležitosti znovu vyskúšam, či som niekde nenapísala náhodou niečo zle, ale nezdá sa mi. Skúsim nájsť aj video, ktoré mi bolo inšpiráciou