Pangasius na švédsky spôsob fotorecept

hexxic - fotkahexxic, 15. januára 2011
Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept)
Foto: hexxic

Našiel som ja rybku z Vietnamu menom Pangasius... -:D

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

750 g
3 ks
1 ks
6-7 ks, menšie
100 g, klasické syr
200  g
2 ks
1 ks, čerstvá (zväzok)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pangasius hypophtalmus je sladkovodná sumcovitá ryba pôvodom juhovýchodnej Ázie skadiaľ sa aj dováža. Je charakteristická bielym mäsom. Väčšinou sa farmuje v Ázii vo Vietname v povodí rieky Mekong. Do Európy sa dováža v zmrazenom stave. Zdroj obrázka : http://www.thaifishingguide.com

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mali by ste si dať hlavne pozor na akciové hlbokozmrazené "pangasy" pretože môžu obsahovať až 50% zmrazenej vody, čo v konečnom dôsledku uberá na výsledku.

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ryby najprv nasolíme z oboch strán, jemne posypeme bielym korením a nakoniec bohato nakoreníme s korením na ryby. Uložiť do chladničky a nechať aspoň 2 hodiny.

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si pripravíme omáčku z kyslých smotán,pažítky, bieleho korenia, bazalky a sušeného kôpru ( ak je čerstvý je to len výhoda :-D )

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pozor na kôpor aby sme to neprehnali. Dosolíme štipkou soli. Uložíme spolu s Pangasom do chladničky aspoň na 2 hodiny.

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nastrúhame si 3 stredne veľké mrkvy ( nemyslím stredné z tých veľkých prehnojených mrkiev :-)

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Menšie zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenšie kolieska.

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zapekaciu misku vymastíme maslom. Poukladáme krúžky zo zemiakov. Nasolíme, okoreníme jemne mletým bielym korením a nakoniec posypeme hubovým korením.

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pór si narežeme na tenké kolieska, bez zelenej časti.

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nastrúhanú mrkvu (bod 6) si zmiešame z narezaným pórom (bod 9). Na panvici si roztopíme maslo a zmiešanú mrkvu s pórom restujeme kým nezmäknú (bez pokrievky).

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na zemiaky (bod 8) navrstvíme orestovanú zmes mrkvy a póru

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z chladničky vyberieme nakorenených pangasov (bod 3) a rovnomerne navrstvíme na orestovanú zmes mrkvy a póru (bod 11).

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vložíme do rúry (obojstranný ohrev) a pečieme na teplote 200 stupňov cca.15 minút. Následne vyberieme z rúry.

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Z chladničky vyberieme bylinkovú omáčku (bod 3) a rovnomerne navrstvíme.

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Na bylinkovú omáčku rovnomerne navrstvíme Eidam 45%, ktorý sme si nahrubo postrúhali. Následne vložíme do rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov cca.40 minút.

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ak syr chytí zlatohnedú farbu čo je za cca.40 minút vyberieme z rúry. Jemne narežeme a ihneď podávame. Šťavou z výpeku polejeme zapekance. -:)

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Hneď podávame. Dobrú chuť. :-)

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Energetická hodnota celého jedla :

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Priemerná energetická hodnota 1 osoba :

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Celková cena jedla : Na 1 osobu : 2,45 EUR

    Pangasius na švédsky spôsob (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Krásny fotorecept, dal si si s ním veľa námahy, super papanie, máš pravdu s stou rybou, neoplatí sa kupovať akciovky, lebo kúpiš drahú vodu :-)
Veľmi pekne nafotené, detaily rozpísané, naozaj na jednotku. Chválim. Pangasiusa nejedávam,ele tento recept sa určite dá zrealizovať aj s aljašskou treskou. Ďakujem,ukladám recept do mojej KK.
Nepochybne chutný recept...a keďže som sa rozhodla jesť ryby omnoho častejšie, určite aj tento recept bude na mojom tanieri..ďakujem zaň....
Ozaj dobrý, zdravý spôsob úpravy, ale...nerozpadne s ati za tú skoro hodinu rybka? Ja som pangasa robila v rúre pred pár dňami, ale ani nie pol hodinu a bol mäkký. Ak robím so zemiakmi, tie si radšej predvarím, lebo potom to dlho trvá.
milá @evanaaa tým že som ju 15 minút opiekol na 200 stupňoch ostane celistvá aj ďaľších 40 minút na 175 stupňoch. sekundárne sa ani nemá kam rozpadnúť pretože sú pod i nad pangasom vrstvy, takže asi tak :-)
Vieš tvoj recept je krásny,zvláštny a ešte aj ohromne fotograficky spracovaný.Nedá mi,aby som si ho nepriložila do svojej kk.Či dokážem s rybou tak pracovať,ako ty neviem....Budem sa snažiť.
musím poďakovať všetkým za priazeň, som rád že sa Vám recept páčil. no prosto skvelí ľudia sú na tejto vareche.sk
skvelo nafotený recept,toto isté,len bez zemiakov som si opísala asi pred pol rokom z googlu,keď som rozmýšľala čo s pangasiom,tie isté suroviny okrem bieleho,hubového korenia,oni tam písali francúzske/provenslávske/ale je to niečo vynikajúce.

Pridaj komentár k receptu: