Palócka polievka podľa Gundela fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. septembra 2014
Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept)
Foto: pusta

Túto polievku varieval z úcty sám slávny János Gundel, otec šéfkuchára Károlya Gundela, spisovateľovi a milovníkovi madarskej palóckej kuchyne Kálmánovi Michszáthovi vo svetoznámej reštaurácii Gundel v Budapesti, kde sa stala vychýrenou a obľúbenou polievkou, recept som vybrala z jeho vzácnej kuchárskej knihy.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

1000 g (alebo baranie)
150 g
150 g
300 g
2 strúčiky
podľa potreby (alebo hovädzích)horúci na podlievanie
50 g
10 g kvalitná
5 g
podľa chuti
250 ml hustá
20 g
1 zväzok čerstvý
1 ks na šťavu
1 ČL
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odblanené, očistené, vykostené,umyté, osušené, jahňacie pliecko som pokrájala na menšie kocky.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistené, pokrájané zelené fazuľky cca na 4 cm kúsky som umyla a uvarila zvlášť v mierne osolenej vode, zvlášť som uvarila aj zemiaky pokrájané na malé kocky v osolenej vode.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozpustenej horúcej bravčovej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som sladkú mletú červenú papriku, použila som papriku Kalocsai, na miernom ohni som ju nechala úplne rozpustiť za stáleho miešania,...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som pokrájané jahňacie mäso a prudko som ho poopekala z každej strany, kým sa zatiahlo a na povrchu vznikla tenká kôrčička za usilovného miešania,....

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...znížila som plameň na stredný, pridala som bobkové listy,soľ, rascu, na drobno pokrájaný cesnak, orestovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty,

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...podliala som malým množstvom horúceho domáceho jahňacieho vývaru z kostí, vydusila až takmer na tuk, postup som opakovala, vždy za malého podliatia vývarom ako pri perkelte, dusila som prikryté pokrievkou na miernom plameni, kým mäsko nezmäklo a perkelt bol uvarený.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked bol perkelt hotový, pridala som uvarené zemiaky, pokrájané na malé kocky aj s vodou, v ktorej sa varili,...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som aj uvarené zelené fazuľky aj s vodou, v ktorej sa varili,...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...priliala som kyslú smotanu, ktorú som do hladka rozmiešala s múkou, aby sa neutvorili žiadne hrudky,..

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pridala som na jemno posekaný kôpor,...

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...a za stáleho miešania som povarila na strednom plameni, kým sa nestratila chuť surovej múky a polievka sa primerane zahustila, vypla som plameň. asi 15 minút.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotovú polievku som nechala chvíľu odstáť, aby sa smotana nesekla, až potom som ju ochutila citrónovou šťavou a estragónovým octom, čím získala príjemnú pikantnosť a sviežosť.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala, ide o veľmi chutnú, pomerne hustú, silnú sýtu výdatnú príjemne pikantnú a kyselkavú polievku z jahňacieho mäska so zeleninou a doplnenú kôprom.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pohľad zblízka: Táto polievka je typická pre Palócov, ktorí obľubujú husté silné polievky s mäsom, zeleninou a s kôprom, výdatne smotanové na kyslo, niekde ju varia z baranieho pliecka. Palóci sú historické etnikum, ktorých pôvod je aj dnes predmetom skúmania historikov, majú svoju charakteristickú reč a výslovnosť, svoje zvyky, svoje tradície, vlastnú ľudovú kultúru a typickú obľúbenú tradičnú úžasne chutnú kuchyňu, ktorá preslávila aj svetoznámu reštauráciu Gundel v Budapešti, ktorá je už viac ako 150 rokov v rukách šéfkuchárov rodiny Gundel. Palóci žijú v Madarsku na území medzi riekami Dunaj a Tisa od stredu Madarska na sever v línii od juhozápadu po severovýchod aj pozdĺž slovensko - madarských hraníc a ich kultúra a kuchyňa je známa a obľúbená aj u nás na Slovensku.

    Palócka polievka podľa Gundela (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Klikla som na 5 hviezdiciek a zaevidovalo to len 3, stalo sa to uz viackrat, hviezdicky uz klikat nebudem. Aj bez hviezdiciek je tvoj recept vyborny.
Super! Palócka kuchyňa je veľmi chutná, recept ukladám. A Mikszátha mám tiež rada;-) Vďaka.
Pekná a velmi chutná polievka.Madarská kuchyña sa mi páci.O restaurácii Gundel som cítala samozrejme samé chvály.Mozno sa mi raz Budapest podarí navstívit.