Foto: pusta
Túto polievku varieval z úcty sám slávny János Gundel, otec šéfkuchára Károlya Gundela, spisovateľovi a milovníkovi madarskej palóckej kuchyne Kálmánovi Michszáthovi vo svetoznámej Zobraziť celý popisTúto polievku varieval z úcty sám slávny János Gundel, otec šéfkuchára Károlya Gundela, spisovateľovi a milovníkovi madarskej palóckej kuchyne Kálmánovi Michszáthovi vo svetoznámej reštaurácii Gundel v Budapesti, kde sa stala vychýrenou a obľúbenou polievkou, recept som vybrala z jeho vzácnej kuchárskej knihy.
porcií
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
1000 g (alebo baranie) |
|
150 g |
|
150 g |
|
300 g |
|
2 strúčiky |
|
podľa potreby (alebo hovädzích)horúci na podlievanie |
|
50 g |
|
10 g kvalitná |
|
5 g |
|
podľa chuti |
|
250 ml hustá |
|
20 g |
|
1 zväzok čerstvý |
|
1 ks na šťavu |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Odblanené, očistené, vykostené,umyté, osušené, jahňacie pliecko som pokrájala na menšie kocky.
-
2
Očistené, pokrájané zelené fazuľky cca na 4 cm kúsky som umyla a uvarila zvlášť v mierne osolenej vode, zvlášť som uvarila aj zemiaky pokrájané na malé kocky v osolenej vode.
-
3
Na rozpustenej horúcej bravčovej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita...
-
4
...pridala som sladkú mletú červenú papriku, použila som papriku Kalocsai, na miernom ohni som ju nechala úplne rozpustiť za stáleho miešania,...
-
5
...pridala som pokrájané jahňacie mäso a prudko som ho poopekala z každej strany, kým sa zatiahlo a na povrchu vznikla tenká kôrčička za usilovného miešania,....
-
6
...znížila som plameň na stredný, pridala som bobkové listy,soľ, rascu, na drobno pokrájaný cesnak, orestovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty,
-
7
...podliala som malým množstvom horúceho domáceho jahňacieho vývaru z kostí, vydusila až takmer na tuk, postup som opakovala, vždy za malého podliatia vývarom ako pri perkelte, dusila som prikryté pokrievkou na miernom plameni, kým mäsko nezmäklo a perkelt bol uvarený.
-
8
Ked bol perkelt hotový, pridala som uvarené zemiaky, pokrájané na malé kocky aj s vodou, v ktorej sa varili,...
-
9
...pridala som aj uvarené zelené fazuľky aj s vodou, v ktorej sa varili,...
-
10
...priliala som kyslú smotanu, ktorú som do hladka rozmiešala s múkou, aby sa neutvorili žiadne hrudky,..
-
11
...pridala som na jemno posekaný kôpor,...
-
12
...a za stáleho miešania som povarila na strednom plameni, kým sa nestratila chuť surovej múky a polievka sa primerane zahustila, vypla som plameň. asi 15 minút.
-
13
Hotovú polievku som nechala chvíľu odstáť, aby sa smotana nesekla, až potom som ju ochutila citrónovou šťavou a estragónovým octom, čím získala príjemnú pikantnosť a sviežosť.
-
14
Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala, ide o veľmi chutnú, pomerne hustú, silnú sýtu výdatnú príjemne pikantnú a kyselkavú polievku z jahňacieho mäska so zeleninou a doplnenú kôprom.
-
15
Pohľad zblízka: Táto polievka je typická pre Palócov, ktorí obľubujú husté silné polievky s mäsom, zeleninou a s kôprom, výdatne smotanové na kyslo, niekde ju varia z baranieho pliecka. Palóci sú historické etnikum, ktorých pôvod je aj dnes predmetom skúmania historikov, majú svoju charakteristickú reč a výslovnosť, svoje zvyky, svoje tradície, vlastnú ľudovú kultúru a typickú obľúbenú tradičnú úžasne chutnú kuchyňu, ktorá preslávila aj svetoznámu reštauráciu Gundel v Budapešti, ktorá je už viac ako 150 rokov v rukách šéfkuchárov rodiny Gundel. Palóci žijú v Madarsku na území medzi riekami Dunaj a Tisa od stredu Madarska na sever v línii od juhozápadu po severovýchod aj pozdĺž slovensko - madarských hraníc a ich kultúra a kuchyňa je známa a obľúbená aj u nás na Slovensku.
aj ja mám rada Mikszátha.
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
potešila si ma :-)
byť v reštaurácii u Gundela je gastronomický a gurmánsky zážitok :-)
držím ti všetky palce, aby si absolvovala v Budapešti toto nádherné svetoznáme kulinárske miesto !!!
dakujem za peknú pochvalu.
u nás to bolo tak ako píšeš, pre mojich chlapov úžasná polievka, pre mňa plnohodnotné samostatné jedlo :-)
dakujem za uznanie.
je to taká sýta a vynikajúca polievka pre zdatných mužov, ale aj pre ženy - pán veľký a svetoznámy šéfkuchár János Gundel dobre vedel, komu ju varí a preslávil ňou reštauráciu Gundel v celom svete, i v Amerike, pokiaľ viem aj v New Yorku vlastní svoju vychýrenú reštauráciu :-)
dakujem ti za krásne uznanie.
jasne, že Šariš tam nepatrí, je odtiaľ na sever.
Abovská župa je názov župy, komitétu v Uhorsku, presnejšie v Hornom Uhorsku, susediaceho so Zemplínskou, Šarišskou, Spišskou, Boršodskou a Turnianskou župou, v polovici 19. storočia došlo ku spojeniu s Turnianskou župou a od roku 1881 s trvalým názvom Abovsko - Turnianska župa.. Po rozpade Uhorska a vzniku slovensko - madarskej hranice, v r. 1919 až 1920,pripadla severná časť Abovsko - Turnianskej župy Česko - Slovensku a južná časť Madarsku.
V súčasnosti je to neformálny slovenský región (približne mu zodpovedá turistický región Košice) a na druhej strane hranice zase maďarský región Abov (Abaúj). Označenie Abov sa v oboch štátoch používa tak pre historické územie bývalej rozľahlej župy, ako aj pre jeho súčasné časti pripadajúce na ich štátne územie.
verím, že som odpovedala dosť podrobne a pravdivo :-)
dakujem ti za pochopenie a dúfam, že si mi môj omyl prepáčil
súhlasím s tebou. :-)
dakujem.
tento recept iste využiješ a bude chutiť :-)
ak chceš viac receptov na jahňacinu, potom si pozri moje recepty na vareche, mám ich pomerne veľa a chystám sa pridať aj nové.
dakujem za pochvalu.
teším sa, že túto polievku si zaradil v najbližšom čase do jedálnička, potom informuj,prosím, ako chutila :-)
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a 5*
to ja dakujem tebe za takú krásnu pochvalu, :-)
tá polievka je naozaj fantastická.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*.
s tým hviezdičkovaním si nerob zbytočné vrásky, lebo ak klikneš ty napr. na 5*, výsledok sa ti ukáže už spriemerovaný :-)
dakujem ti za uznanie, uloženie do kk a 5*
máš pravdu, nedá sa jej objesť :-)))
mať toľko jahniat ročne - závidím len v dobrom a gratulujem!!!
dakujem ti za vrelé odporúčanie tejto úžasnej polievky i za 5*.
a tvojim chlapom i tebe samotnej bude táto úžasná polievka chutiť, však je predovšetkým pre riadnych chlapov :-)
dakujem za uloženie do kk, krásnu pochvalu a 5*.
dakujem za uznanie polievky i pridanej hodnoty.
vážim si to veľmi.
Prajem prijemny den.
nevedela som, že si odkladáš skoro všetky moje recepty,naozaj si ma potešila :-)
veľmi pekne ti dakujem.
aj ja tebe želám Pekný podvečer :-)
no nie som "varecháčska gastro encyklopédia" DDDDD
história je len jedným z mojich koníčkov :-)))
v histórii mám obľúbené kapitoly ako napr. panovnícke rody, vlády, booje a rada si naštudujem aj dejiny súvisiace s jedlom, a mnohé iné.
dakuje,m za uznanie :-)