Foto: myalab
Inšpiráciu som získala u svojej sestry, ale recept som upravila podľa svojich chutí. Nie je presladený a lepší ako zmrzlina.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
320 g |
|
200 g |
|
2 PL |
|
50 g |
|
1 ks |
|
40 g |
|
PLNKA: | |
500 g |
|
400 g |
|
400 g |
|
100 g |
|
0.5 ks |
|
1 - 2 ks |
|
1 ks |
|
20 g |
|
60 g |
|
1 ks |
|
POLEVA a OVOCIE: | |
2 ks |
|
2 ks 312g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Z uvedených prísad spracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho na papierom vystlaný plech. Upečieme v rúre do bleda.
-
2
Želatínu si vopred namočíme v minimálnom množstve vody cca 0,5 dl a po naboptnaní mierne ohrejeme len do rozpustenia. Z citrónu, pomaranča a limetky si pripravíme šťavu, ktorú vlejeme do roztopenej želatíny, ak treba tak mierne prihrejeme, aby vznikla tekutá zmes, ale šťavu zbytočne nezohrievame, pretože by sme zničili vitamíny. Preto je vhodnejšie mať citrusy pri izbovej teplote, aby želatínu príliš neschladili. To píšem pre začiatočníkov :) V miske zmiešame tvaroh, smotanu, jogurt, cukor práškový (množstvo môžeme upraviť podľa svojej chuti), vanilku a vnútro vydlabaného vanilkového struku, prípadne vanilkovú esenciu. Nakoniec pridáme pripravenú želatínu a rozmiešame. Náplň nám zredne, ale tak to ma byť. Vylejeme na vychladnuté upečené cesto a dáme stuhnúť do chladničky.
-
3
Po stuhnutí plnky na vrch rovnomerne rozdelíme pripravené ovocie. Maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, a drobné kiwi som použila mrazené. Nenechávame rozmrazovať. Jahody som mala čerstvé, ale môžete použiť aj kompót alebo mrazené. Mandarinky odporúčam používať sterilizované. Do kastrólika si vysypeme želé. Pridáme k nemu 2 lyžice cukru, 500 ml šťavy z mandariniek alebo iného ovocia. Ja som použila aj šťavu z malín. Zohrejeme a necháme jemne prevrieť 1 minútu. Samozrejme ovocie môžete použiť podľa svojej chute, fantázie a možností. Pokojne aj len jeden druh. Vždy chutí... A po čiastočnom vychladnutí želé lyžicou postupne oblievame všetko ovocie. Uchovávame v chlade.
@mamatata2 zelatinu pouzivam od doktora o.e.t.k.e.r.a. Musis si spravne vybrat a postupovat podla navodu, nemas co pokazit. Pozor jr rozdiel bedzi zele a zelatínou. Zelatina sa pouziva na stuhnutie plniek - do tvarohu, smotany, jogurtu, ale aj ine a zele napriklad ako v tomto recepte na zaliatie ovocia. Zelatina nesmie vriet iba rozpustit a zele ma vriet mierne, ale iba jednu minutku.
Na leto ako stvorene :)
Dakujem vsetkym za komentiky...