Foto: martina34
Konečne som vyskúšala zebrovú tortu. Zvyknem robievať len klasické korpusy, no teraz som sa odhodlala a myslím, že sa mi podarila.
príprava
na 180 °C
Suroviny
8 ks |
|
400 g |
|
500 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2 dcl |
|
2 dcl |
|
1,5 dcl uvarená silná |
|
Plnka: | |
300 ml |
|
3 PL |
|
180 g |
|
250 g |
|
Ovocie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Žĺtky, cukor, olej si vyšľaháme mixérom, pridávame vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Postupne primiešavame vyšľahaný sneh z bielkov. Polovicu cesta si zmiešame s kakaom. Hrniec, alebo nádobu na tortu vystlieme papierom na pečenie na dne. Postupne do stredu lievame po dve lyžice svetlej a dve lyžice kakaovej hmoty striedavo. Pečieme cca hodinu na 180 stupňoch. Ja som postupovala ako je v recepte: http://varecha.pravda.sk/recepty/zebrova-torta/6328-recept.html
-
2
Upečenú vychladnutú tortu si rozrežeme pozdĺžne na dve rovnaké časti.
-
3
Obe časti popolievame uvarenou vychladenou silnou kávou.
-
4
Pokým pečieme korpus, pripravíme si krém. Do hrnca dáme variť mlieko, v ktorom sme si vymiešali múku a cukor. Uvaríme hustú kašu, do ktorej pridáme 10 čl uvarenej kávy. Keď kaša vychladne, vmiešame heru a krém vyšľaháme.
-
5
Časť plnky natrieme na rozrezaný korpus, poukladáme maliny a prikryjeme druhou časťou, ktorú tiež najskôr natrieme krémom, aby to spojilo maliny.
-
6
Celú tortu potrieme krémom, posypeme grankom a poukladáme ovocie. Prípadne môžeme poliať čokoládou a použiť aj inú ozdobu.
-
7
Ešte krajšie vyzerá v reze.
Diskusia k receptu