Otcov džuveč

kaja14 - fotkakaja14, 20. novembra 2010

Plním sľub, ktorý som dala nbertovi a to, že sem hodím asi jeho najväčšiu srdcovku - džuveč ako ho varil môj otec. Keďže tato je už dvanásť rokov po smrti, prevzala som na naliehanie rodiny džuvečové žezlo. Nikomu sa totiž nepodarilo ho uvariť tak ako dedovi. Ja som s ním bývala v jednej domácnosti a tak som mala dosť času to " odkukať ". Bol to vždy rituál, pretože džuveč sa varil iba v lete a potom sme sa celý rok mali zasa na čo tešiť. Originál (zrejme Balkán), som nikdy nejedla.

8
porcií
180 minút
príprava
160 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g, na guláš
300 g, z pliecka
300 g
500 g, prerastený
5 ks, čerstvá
5 ks
5 ks
6-8 ks
6-8 ks, veľké
2 hrste
 sezónna
3 lyžice

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z bôčika odkrojíme všetky mastné časti, nadrobno ich pokrájame a na masti čo najviac vytopíme. Na tomto základe zprudka opečieme hovädzie a jahňacie mäsko pokrájané na väčšie kocky. Posolíme a necháme dusiť. Keď je skoro mäkké, zvyšnú vodu na prudkom plameni vydusíme a pridáme tiež na kocky pokrájané br. pliecko a zbytok bôčika. Pridané mäso necháme trochu opiecť, podlejeme a opäť dusíme. Po cca 20 min. pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na hrubšie kolieska. Môžeme pridať napr. vylúpanú mladú zelenú fazuľku, baklažán. Mäsko zo zeleninou dodusíme do mäkka a odstavíme.

  2. 2

    Teraz treba zmes ochutnať a prípadne dosoliť. Nakrájame papriku na cca 1 cm pásiky a spolu s opláchnutou surovou ryžou zamiešame do zmesi mäsa so zeleninou. Zmes preložíme do zapekacej misy ( prilejeme trochu vody-cca 1dl ), na vrch poukladáme hrubé kolieska paradajok a na ne hrubé kolieska zemiakov, zmes musí byť úplne zakrytá. Zemiaky posolíme. Dáme zapekať do rúry na približne 180 st.C.

  3. 3

    Keď sú zemiaky opečené, poobraciame ich na druhú stranu a opäť pečieme, až kým zemiaky nie sú pekne upečené. Hotové jedlo by nemalo byť suché, ale šťavnaté, až trošku mokré. PROSíM, NEPRIDÁVAŤ ŽIADNE KORENINY, ANI POCHUTINY. Samotné ingrediencie totž zaručujú výnimočnú chuť. Podávame s bielym chlebom.

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Podľa mojich informácií, toto jedlo má veľa krajových variantov, ale máte pravdu, je to skutočne " nebíčko v papuli ". Pre frezia68 - veľmi správne, zeleninea musí byť letná, inak to stojí za prd.
A tá príprava sa zdá byť náročná len na prvý pohľad. Ešte malá poznámka, kto "nemusí" jahňacie, nedávajte ho tam. Je to výborné aj bez neho.
Jedla som džuveč v Bulharsku. Podávali ho tak, že každá porcia bola osobitne zapečená v miske s pokrievkou, bola to tá typická hnedá bulharská keramika. Už spôsob podávania sa mi páčil, ale džuveč ešte viac. Jahňacinu veľmi nemusím, ale buď tam nebola, alebo bola pripravená tak, že ju nebolo cítiť. S mäkkým chlebíkom s chrumkavou kôrkou to bola naozaj pochúťka. Tak si recept odložím na leto a prekvapím manžela. Toto je jedlo presne podľa jeho gusta.
Kaja 14, neviem, či je to bulharský alebo juhoslovanský recept --- je to mňamka, a keďže mám manžela z juhu Európy / Chorvátska/, som vďačná za tento recept...:-)
@kaja14 džuveč vařím téměř stejně, jen jsem mela druhy masa umlete a jeste jsem pridala cuketu a lilek. Džuveč je mana nebeské. Receptů je mnoho, mně tenhle vyhovuje a je fakt @Kimlo fantasticky! :-)


@mijaita (31.8.2019 14:26)

Pripajam sa aj ja k tvojej pochvale tohto receptu,robil som ho aj ja par krat a je uplne super!nam toto jedlo varili v skolskej jedalni,ale to uz bolo veeeelmi davno;).vtedy nam to podavali s bielym rozkom... pekny vikend vsetkym ;-)

Pridaj komentár k receptu: