Otcov džuveč

Autor receptu: kaja14

Plním sľub, ktorý som dala nbertovi a to, že sem hodím asi jeho najväčšiu srdcovku - džuveč ako ho varil môj otec. Keďže tato je už dvanásť rokov po smrti, prevzala som na naliehanie rodiny džuvečové žezlo. Nikomu sa totiž nepodarilo ho uvariť tak ako dedovi. Ja som s ním bývala v jednej domácnosti a tak som mala dosť času to " odkukať ". Bol to vždy rituál, pretože džuveč sa varil iba v lete a potom sme sa celý rok mali zasa na čo tešiť. Originál (zrejme Balkán), som nikdy nejedla.

8
porcií
180 minút
príprava
160 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bôčika odkrojíme všetky mastné časti, nadrobno ich pokrájame a na masti čo najviac vytopíme. Na tomto základe zprudka opečieme hovädzie a jahňacie mäsko pokrájané na väčšie kocky. Posolíme a necháme dusiť. Keď je skoro mäkké, zvyšnú vodu na prudkom plameni vydusíme a pridáme tiež na kocky pokrájané br. pliecko a zbytok bôčika. Pridané mäso necháme trochu opiecť, podlejeme a opäť dusíme. Po cca 20 min. pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na hrubšie kolieska. Môžeme pridať napr. vylúpanú mladú zelenú fazuľku, baklažán. Mäsko zo zeleninou dodusíme do mäkka a odstavíme.
  2. Teraz treba zmes ochutnať a prípadne dosoliť. Nakrájame papriku na cca 1 cm pásiky a spolu s opláchnutou surovou ryžou zamiešame do zmesi mäsa so zeleninou. Zmes preložíme do zapekacej misy ( prilejeme trochu vody-cca 1dl ), na vrch poukladáme hrubé kolieska paradajok a na ne hrubé kolieska zemiakov, zmes musí byť úplne zakrytá. Zemiaky posolíme. Dáme zapekať do rúry na približne 180 st.C.
  3. Keď sú zemiaky opečené, poobraciame ich na druhú stranu a opäť pečieme, až kým zemiaky nie sú pekne upečené. Hotové jedlo by nemalo byť suché, ale šťavnaté, až trošku mokré. PROSíM, NEPRIDÁVAŤ ŽIADNE KORENINY, ANI POCHUTINY. Samotné ingrediencie totž zaručujú výnimočnú chuť. Podávame s bielym chlebom.