Osviežujúci hlávkový šalát

iwuska - fotkaiwuska, 20. júna 2013
Osviežujúci hlávkový šalát
Foto: iwuska

Tento recept pridávam iba ako čistú inšpiráciu, určite to nie je žiadna preborná novinka, no často je práve v jednoduchosti tá krása. Obzvlášť, keď Zobraziť celý popisTento recept pridávam iba ako čistú inšpiráciu, určite to nie je žiadna preborná novinka, no často je práve v jednoduchosti tá krása. Obzvlášť, keď má študent krízu časovú, vonku zúri kríza teplotná a v peňaženke tá finančná, vtedy najviac poteší niečo veľmi rýchle, veľmi osviežujúce, podľa môjho aj zdravé a z pomerne finančne nenáročných surovín. Už som raz bola sprdnutá za úvodnú fotku, no ani najkrajšie servírovanie by pri mojom pseudo-foťáku nepomohlo.

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Dnes som si na tržnici kúpila čerstvý hlávkový šalát, od pána, o ktorom viem, že predáva domáce plodiny a používa len eko "chémiu" na ochranu, prípadne hnojenie. Väčšina predávajúcich vám bude vždy tvrdiť, že pestujú sami, prípadne si aj vymyslia bájky o tom, ako veľa roboty s tým majú. Najjednoduchšie ich rozoznáte tak, že sa prejdete po tržnici a obzriete, čo ponúkajú iní. Obyčajne je ponuka a vzhľad plodov navlas rovnaký u každého - týmto bájkarom neverím ani slovo, síce aj u nich nakúpim, keď "môj pán" ešte, alebo už nemá, po čom túžim, ale nemám rada tie rozprávky okolo toho. To len tak na úvod, určite radšej z trhoviska, ako supermarketu, ale tiež to nie je záruka, že konzumujete slovenskú domácu zeleninu a už vôbec nie, že nie je chemicky ošetrená.

  2. 2

    Množstvá podľa chuti a odhadu, ako som už písala, toto je viac inšpirácia na obed/večeru, ktorý je ľahký pre brucho, aj pre lenivú gazdinú a hlavne, je z čerstvých sezónnych surovín.

  3. 3

    Šalát a jogurt som dobre vychladila v chlaničke. Lístky pooberala, umyla v studenej vode a nakrájala na rezance. Takto pokrájaný šalát stačí zaliať jogurtom, dochutiť cesnakom, kôprom, soľou a veľa, veľa citrónovej šťavy vykúzli z nahorklého šalátu sú správnu osviežujúcu "baštu". (Ja osobne mám najradšej biely Gazdovský jogurt od Hollandie, v Kaufl.. majú 400 g za veľmi priaznivú cenu. Kôpor od maličkej starenky z trhu, čo mi pripomínala moju vlastnú, tak sa mi jej uľútilo, že som jej chcela urobiť tržbu)

  4. 4

    Počas pár minút, čo trvala celá príprava, som si na panvici na trošičke oleja pripravila jesetera, ktorý ešte včera okolo obeda plával v okolí Vrútok. Nie je asi práve finančne diétnou zložkou obeda, ale dostala som ho do daru. :) Rybku stačí trochu osoliť až keď je hotová. K tomu kúsok chleba, pre hladnejších, alebo nediétujúcich, na večeru už aj tí môžu ten chlieb vynechať. Inak ku chlebu, keď už tak vypisujem o konkrétnych ingredienciách, veľmi sa mi osvedčil tmavý pšenično- ražný v 500g bochníkoch z rovnakej predajne, ako jogurt, je to jeden z mála chlebov v reťazcoch, pri ktorom mám pocit, že chutí skutočne chlebovo. Aj keď záleží asi aj od regiónu. Ja som vo všeobecnosti kritik potravín, mám dojem, že väčšina toho, čo sa predáva, sú sajrajty, ktoré už pomaly nemajú ani zloženie, ani chuť takú, aká bola kedysi prapôvodne mienená.

  5. 5

    Dobrú chuť, snáď niekomu tento dlhokánsky recept na primitívne jednoduché jedlo poskytne inšpiráciu k zajtrajším + 30°C

Diskusia k receptu

martinis
vyčerpávajúci výklad :D ale viem ťa pochopiť, tiež sa rád vykecám a súhlasim s tebou, že v jednoduchosti je krása a kvalitné potraviny treba hľadať. ak má však človek čas a chuť, dajú sa nájsť aj naozaj hodnotné ingrediencie.
pacik
Určite bolo chutné, veď si tam dala samé dobre veci a s tými potravinami máš pravdu, veľa z nich už tu pôvodnú chuť stratilo.
renpet
mnam ...som si ho urobila je super ja som si pridala aj trosku poru :) :) ..dobry tip
alimi
super šalát - hlávkový som robievala vždy len s olejom, octom, vňatkovou cibulkou + vajíčko na tvrdo.....je vynikajúci. Ale s jogurtom resp. so smotanou som robila len uhorky....doteraz !! :) Inak súhlasím s názorom na potraviny - ja tiež vyberám na trhu od malých predajcov alebo si nechávam doniesť bedničku, ktorú si objednávam cez internet, donesú mi aj super ovčie výrobky zo severu Slovenska :) A na jesen si pekne objednám viac čerstvej koreňovej zeleniny, ktorú si namrazím nakrajanú, pripravenú do vývaru - to je hned iná vôňa v nedeľu :) :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia