Osmanská oriešková baklava
			   Erik Volko
šéfkuchár hotela Academic vo Zvolene a člen Gourmet klubu, 13. júla 2011
		   
		   šéfkuchár hotela Academic vo Zvolene a člen Gourmet klubu, 13. júla 2011

Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
porcie
30 minút
príprava
príprava
60 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
| 100 g (môžeme nahradiť aj štrúdľovým cestom) | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| mletá alebo celá | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g nesolené | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Hustejšia plnka: Nahrubo nasekané orechy pridáme do rozpusteného medu s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou, ochutíme škoricou a chvíľu povaríme, kým sa všetko nespojí.
- 2
 Na maslom vymastený plech alebo zapekaciu misu uložíme tenký plát cesta fillo, dôkladne ho pomastíme rozpusteným maslom, pridáme druhý plát, opäť maslo atď. – takto vrstvíme na seba asi 10 plátov cesta. Na pripravený základ nanesieme vychladnutú orechovú plnku. Na plnku položíme ďalších asi 10 pomastených plátov cesta.
- 3
 Surovú baklavu narežeme na kocky (ale nerozkrojíme, lebo by plnka vytiekla) a pečieme asi hodinu pri 60 oC dozlatista.
- 4
 Z vody, cukru, medu a citrónovej kôry uvaríme sirup, ktorým polejeme upečenú baklavu.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


@sandratamer to cesto co je pri vajickach je hrube... ale toto "papierove" co treba som este neobjavila....uz som davno chcela vyskusat baklavu.... vyzera to vynikajuco...hoci je to kaloricka bomba!!!!
@Sandra , ďakujem za typ na cesto,aj ja som mala tento problém.
Pozrite si to.