Osmanská oriešková baklava
Erik Volko
šéfkuchár hotela Academic vo Zvolene a člen Gourmet klubu, 13. júla 2011
šéfkuchár hotela Academic vo Zvolene a člen Gourmet klubu, 13. júla 2011
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
porcie
30 minút
príprava
príprava
60 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
100 g (môžeme nahradiť aj štrúdľovým cestom) |
|
150 g |
|
2 ks |
|
200 g |
|
50 g |
|
mletá alebo celá |
|
50 g |
|
50 g |
|
50 g nesolené |
|
Postup
-
1
Hustejšia plnka: Nahrubo nasekané orechy pridáme do rozpusteného medu s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou, ochutíme škoricou a chvíľu povaríme, kým sa všetko nespojí.
- 2
Na maslom vymastený plech alebo zapekaciu misu uložíme tenký plát cesta fillo, dôkladne ho pomastíme rozpusteným maslom, pridáme druhý plát, opäť maslo atď. – takto vrstvíme na seba asi 10 plátov cesta. Na pripravený základ nanesieme vychladnutú orechovú plnku. Na plnku položíme ďalších asi 10 pomastených plátov cesta.
- 3
Surovú baklavu narežeme na kocky (ale nerozkrojíme, lebo by plnka vytiekla) a pečieme asi hodinu pri 60 oC dozlatista.
- 4
Z vody, cukru, medu a citrónovej kôry uvaríme sirup, ktorým polejeme upečenú baklavu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@sandratamer to cesto co je pri vajickach je hrube... ale toto "papierove" co treba som este neobjavila....uz som davno chcela vyskusat baklavu.... vyzera to vynikajuco...hoci je to kaloricka bomba!!!!
@Sandra , ďakujem za typ na cesto,aj ja som mala tento problém.
Pozrite si to.