Osmanská oriešková baklava

Erik Volko
šéfkuchár hotela Academic vo Zvolene a člen Gourmet klubu, 13. júla 2011
Osmanská oriešková baklava
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g (môžeme nahradiť aj štrúdľovým cestom)
150 g
2 ks
200 g
50 g
 mletá alebo celá
50 g
50 g
50 g nesolené

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hustejšia plnka: Nahrubo nasekané orechy pridáme do rozpusteného medu s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou, ochutíme škoricou a chvíľu povaríme, kým sa všetko nespojí.

  2. 2

    Na maslom vymastený plech alebo zapekaciu misu uložíme tenký plát cesta fillo, dôkladne ho pomastíme rozpusteným maslom, pridáme druhý plát, opäť maslo atď. – takto vrstvíme na seba asi 10 plátov cesta. Na pripravený základ nanesieme vychladnutú orechovú plnku. Na plnku položíme ďalších asi 10 pomastených plátov cesta.

  3. 3

    Surovú baklavu narežeme na kocky (ale nerozkrojíme, lebo by plnka vytiekla) a pečieme asi hodinu pri 60 oC dozlatista.

  4. 4

    Z vody, cukru, medu a citrónovej kôry uvaríme sirup, ktorým polejeme upečenú baklavu.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Priam to cítim na jazyku...mňam, mňam... alebo skôr heš, heš... ?
Priam to cítim na jazyku...mňam, mňam... alebo skôr heš, heš... ?