Osmanská oriešková baklava

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hustejšia plnka: Nahrubo nasekané orechy pridáme do rozpusteného medu s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou, ochutíme škoricou a chvíľu povaríme, kým sa všetko nespojí.
  2. Na maslom vymastený plech alebo zapekaciu misu uložíme tenký plát cesta fillo, dôkladne ho pomastíme rozpusteným maslom, pridáme druhý plát, opäť maslo atď. – takto vrstvíme na seba asi 10 plátov cesta. Na pripravený základ nanesieme vychladnutú orechovú plnku. Na plnku položíme ďalších asi 10 pomastených plátov cesta.
  3. Surovú baklavu narežeme na kocky (ale nerozkrojíme, lebo by plnka vytiekla) a pečieme asi hodinu pri 60 oC dozlatista.
  4. Z vody, cukru, medu a citrónovej kôry uvaríme sirup, ktorým polejeme upečenú baklavu.