Foto: katerin
Mala som chuť na niečo zvláštne.V Španielsku-Katalánsku je zvyk robiť oškvarkovú placku na sladko (Coca de llardóns),je to lístkové cesto prevaľkané s pomletými oškvarkami Zobraziť celý popisMala som chuť na niečo zvláštne.V Španielsku-Katalánsku je zvyk robiť oškvarkovú placku na sladko (Coca de llardóns),je to lístkové cesto prevaľkané s pomletými oškvarkami a vrch sa posype dostatočne cukrom a piniovými orieškami.Robila som ju minulý týždeň,zostalo mi trochu škvariek,tak som si skombinovala podľa mojích chutí-niečo sladko-slané.Keby mal niekto záujem,pridám Katalánsku verziu. Postupom tohto kvetu ma inšpirovala @egreska.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
180 ml vlažné |
|
70 g |
|
30 g |
|
2 ks |
|
8 g sušené |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
100 g |
|
120 g vlašské |
|
50 g |
|
Dekorácia: | |
hnedý |
|
vlašské |
|
|
|
na potretie ( alebo vajce) |
|
Postup
-
1
Ja som robila 1 a 1/2 dávky. Z pripravených surovín si urobíme cesto a necháme hodinu kysnúť. Pokiaľ cesto kysne si pripravíme plnku-vl.orechy si opražíme na suchej panvici, preložíme do nádoby na pomletie. Na tej istej panvici trochu opražíme slané oškvarky a pridáme k orechom. Dobre pomelieme na hustú kašu aj s cukrom.
-
2
Na pracovnej doske cesto trochu prepracujeme a rozdelíme na 7 častí. (nemusíme podsypávať, nelepí sa) Prvé tri časti rozvaľkáme na tenko-prvú natrieme plnkou, položíme na ňu druhú, natrieme plnkou a zakryjeme treťou, ktorú po okrajoch trochu natiahneme a zahneme pod spodok. Preložíme na plech a narežeme na 8 dielov vo vnútornej časti a trojuholníčky prevrátime smerom von.
-
3
Opakujeme s ďalšími troma časťami, len ich vyvalkáme na rozmer vnútorného kruhu. Vložíme,narežeme na 8 častí a prevrátime smerom von. (krájame aby nám zostali zig-zag). Poslednú časť vyvaľkáme, naplníme zbytkom plnky a uzavrieme, vložíme do vnútra.
-
4
Potrieme vajíčkom,poukladáme polovičky vl.orechov (alebo niečo iné) a posypeme hnedým cukrom a škoricou. Pečieme na 180 st. C-po 10 minútach zakryjeme alobalom a pečieme cca 25-30 minút. Ja som zabudla zakryť, tak ho mám trochu uškvarený :))) Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!
varecha.pravda.sk/recepty/kysnuty-kvet-fotorecept/3816-re...
Áno @kakavo ,v úvode som písala,že postup tohto kvetu som robila podľa @egreska
Je to pekná,čistá práca a ide to rýchlo.Ona má trochu iné cesto.
Na sviatky budem ešte robiť ten jej oginál recept na slano s véééľa cesnakom...:)))
ozaj pekné fotky.
za celú kompozíciu ti patrí *****, keby sa dalo, tak aj oveľa viac :-)
@nonna ,môžeš aj čisto na slano,len uber cukor v ceste.Ale moc sladké to nieje-plnka je sladko-slaná asi ako arašidové maslo.
Ďakujem všetkým za hviezdičky!