Oškvarkovo-orechový kvet (fotorecept)

Autor receptu: katerin

Mala som chuť na niečo zvláštne.V Španielsku-Katalánsku je zvyk robiť oškvarkovú placku na sladko (Coca de llardóns),je to lístkové cesto prevaľkané s pomletými oškvarkami a vrch sa posype dostatočne cukrom a piniovými orieškami.Robila som ju minulý týždeň,zostalo mi trochu škvariek,tak som si skombinovala podľa mojích chutí-niečo sladko-slané.Keby mal niekto záujem,pridám Katalánsku verziu. Postupom tohto kvetu ma inšpirovala @egreska.

25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja som robila 1 a 1/2 dávky. Z pripravených surovín si urobíme cesto a necháme hodinu kysnúť. Pokiaľ cesto kysne si pripravíme plnku-vl.orechy si opražíme na suchej panvici, preložíme do nádoby na pomletie. Na tej istej panvici trochu opražíme slané oškvarky a pridáme k orechom. Dobre pomelieme na hustú kašu aj s cukrom.
  2. Na pracovnej doske cesto trochu prepracujeme a rozdelíme na 7 častí. (nemusíme podsypávať, nelepí sa) Prvé tri časti rozvaľkáme na tenko-prvú natrieme plnkou, položíme na ňu druhú, natrieme plnkou a zakryjeme treťou, ktorú po okrajoch trochu natiahneme a zahneme pod spodok. Preložíme na plech a narežeme na 8 dielov vo vnútornej časti a trojuholníčky prevrátime smerom von.
  3. Opakujeme s ďalšími troma časťami, len ich vyvalkáme na rozmer vnútorného kruhu. Vložíme,narežeme na 8 častí a prevrátime smerom von. (krájame aby nám zostali zig-zag). Poslednú časť vyvaľkáme, naplníme zbytkom plnky a uzavrieme, vložíme do vnútra.
  4. Potrieme vajíčkom,poukladáme polovičky vl.orechov (alebo niečo iné) a posypeme hnedým cukrom a škoricou. Pečieme na 180 st. C-po 10 minútach zakryjeme alobalom a pečieme cca 25-30 minút. Ja som zabudla zakryť, tak ho mám trochu uškvarený :))) Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!