Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Osie hniezda

tinka163 - bez fotkytinka163, 26. mája 2020
Osie hniezda
Foto: tinka163

Osie hniezda ako ich robím ja. Skúšala som niekoľko receptov, ale tento sa mi osvedčil najviac.

120 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
500 g
2 PL
100 ml
1 KL
Kvások:
300 ml vlažné
1 PL
1 kocka
Slaná plnka:
150 g (alebo šunka, párky)
1 bal. (v črievku)
2 PL
1/2 KL
1 KL
Sladká plnka I:
Sladká plnka II:
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a kocky droždia. Necháme napučat 5-10 minút.

  2. 2

    Zmiešame ostatné suroviny na cesto, pridáme kvások a vymiesime tuhé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme plnky. Na slanú plnku spolu rozmixujeme salámu, šunku alebo párky spolu so syrokrémom, kečupom, cesnakom a soľou. Na sladkú plnku zmiešame Granko s olejom alebo kakao s cukrom a olejom. Plnka musí byť hustá, aby sa cesto dobre krájalo a pri pečení nevytieklo, ale zas nie až príliš hustá, tak aby sa dala rozotrieť na cesto.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dva rovnaké kusy. Jeden rozvaľkáme na tenko, naplníme slanou plnkou, zatočíme ako roládu a nakrájame. Krájame asi tak 3 cm hrubé kolieska. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, nie však blízko k sebe, pretože počas pečenia narastú, aby sa nezlepili. Potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov do zlatohneda. Po upečení vyberieme a pokropíme vodou.

  5. 5

    Kým sa pečú slané osie hniezda, rozvaľkáme druhú polku cesta, naplníme sladkou plnkou, zatočíme ako roládu, nakrájame, dáme na plech a upečieme. Po upečení potrieme vlažným mliekom.

Diskusia k receptu

svedka
Do plnky jedine a len maslo,odporucam :) To sa s olejom nedá ani porovnať
saymona
@svedka (26.5.2020 12:37) suhlasim stebou. Maslo je maslo. I ked ja puzivam alternativu margarin kvoli alergii.
tinka163
@smejkad (26.5.2020 17:16)

Keď sa pokropia vodou, budú mäkšie. Robím tak aj pri rožkoch alebo chlebe keď pečiem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia