Kysnuté koláče
Osie hniezda
Autor receptu: tinka163
Osie hniezda ako ich robím ja.
Skúšala som niekoľko receptov, ale
tento sa mi osvedčil najviac.
Postup
- Najprv si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a kocky droždia. Necháme napučat 5-10 minút.
- Zmiešame ostatné suroviny na cesto, pridáme kvások a vymiesime tuhé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
- Zatiaľ si pripravíme plnky.
Na slanú plnku spolu rozmixujeme salámu, šunku alebo párky spolu so syrokrémom, kečupom, cesnakom a soľou.
Na sladkú plnku zmiešame Granko s olejom alebo kakao s cukrom a olejom.
Plnka musí byť hustá, aby sa cesto dobre krájalo a pri pečení nevytieklo, ale zas nie až príliš hustá, tak aby sa dala rozotrieť na cesto.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dva rovnaké kusy.
Jeden rozvaľkáme na tenko, naplníme slanou plnkou, zatočíme ako roládu a nakrájame. Krájame asi tak 3 cm hrubé kolieska. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, nie však blízko k sebe, pretože počas pečenia narastú, aby sa nezlepili.
Potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov do zlatohneda. Po upečení vyberieme a pokropíme vodou.
- Kým sa pečú slané osie hniezda, rozvaľkáme druhú polku cesta, naplníme sladkou plnkou, zatočíme ako roládu, nakrájame, dáme na plech a upečieme. Po upečení potrieme vlažným mliekom.