Kysnuté koláče

Osie hniezda

Autor receptu: tinka163

Osie hniezda ako ich robím ja. Skúšala som niekoľko receptov, ale tento sa mi osvedčil najviac.

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a kocky droždia. Necháme napučat 5-10 minút.
  2. Zmiešame ostatné suroviny na cesto, pridáme kvások a vymiesime tuhé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
  3. Zatiaľ si pripravíme plnky. Na slanú plnku spolu rozmixujeme salámu, šunku alebo párky spolu so syrokrémom, kečupom, cesnakom a soľou. Na sladkú plnku zmiešame Granko s olejom alebo kakao s cukrom a olejom. Plnka musí byť hustá, aby sa cesto dobre krájalo a pri pečení nevytieklo, ale zas nie až príliš hustá, tak aby sa dala rozotrieť na cesto.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva rovnaké kusy. Jeden rozvaľkáme na tenko, naplníme slanou plnkou, zatočíme ako roládu a nakrájame. Krájame asi tak 3 cm hrubé kolieska. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, nie však blízko k sebe, pretože počas pečenia narastú, aby sa nezlepili. Potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov do zlatohneda. Po upečení vyberieme a pokropíme vodou.
  5. Kým sa pečú slané osie hniezda, rozvaľkáme druhú polku cesta, naplníme sladkou plnkou, zatočíme ako roládu, nakrájame, dáme na plech a upečieme. Po upečení potrieme vlažným mliekom.