Osie hniezda s kakaovou plnkou fotorecept

kata50 - fotkakata50, 18. mája 2011
Osie hniezda s kakaovou plnkou (fotorecept)
Foto: kata50

Skúste si túto verziu veľmi jemného kysnutého cesta. Všimnite si v pracovnom postupe moju malú fintu, ktorá zjednoduší tvorbu osieho hniezda.

40-45
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
2 ks celé
3 ks
2 PL
1 ks
1 ks
1 ks
1,5 dl
0,5 l vlažné
 štipka
PLNKA:
200 g
200 g
2 PL
1 ČL
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto si z preosiatej múky, vlažného mlieka, ....spracujeme vláčne cesto

    Osie hniezda s kakaovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme ho podkysnúť a keď je už takéto zvedavé, tak ho trochu zľahla prehnetieme a necháme podkysnúť ešte raz.

    Osie hniezda s kakaovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si vyšľaháme všetky suroviny na plnku.

    Osie hniezda s kakaovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto nám znovu pekne podkyslo a my ho rozdelíme na dve časti

    Osie hniezda s kakaovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jeden bochník cesta rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a natrieme polovicou plnky. Zrolujeme do rolády.

    Osie hniezda s kakaovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odkrojíme kraj rolády. No a teraz nerežeme ďalej , ale NAJPRV SI CESTO NA ROLÁDE ZLEPÍME

    Osie hniezda s kakaovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a až potom odrežeme asi 3cm kúsok. Takto postupujeme, kým neporežeme celú roládu. Postup zopakujeme aj s druhým bochníkom cesta.

    Osie hniezda s kakaovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Osie hniezda poukladáme na mastný papier ( fóliu ) a počítame s tým, že nám ešte pekne narastú. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom, aby sme trochu fixovali plnku pred zbytočným vytečením. Hneď dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a asi 15 minút pečieme. Sledujeme priebeh pečenia, ale zbytočne rúru neotvárame. Na koniec, osie hniezda zľahka pocukrujeme. Dobrú chuť !

    Osie hniezda s kakaovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

malinka711
wow tá miska je úžasná !!!!! kde sa taká dá zohnať ???? aj recept sa mi veľmi páči . kysnuté mám rada . určite vyskúšam .....
jerica
@kata50 ďaľšia pekná práca,mne je veľa z jedného kg múky spravím z polovičnej dávky:-))
vierik
Krásne cesto,ešte krajšie koláčiky,ale tá miska nemá chybu :-)Zajtra upečiem a vyskúšam tú fintu...
cica2
@katka , krásne sa ti vydarili!!! A aj tá finta sa mi páči, supér:))
kata50
Ďakujem dievčatá :-)) Tá miska bola kúpená v NORME a bola pred časom vo výpredaji za cca 3 eurá... Je vhodná aj na 2 kg múky. Výborne sa v nej hnetie cesto. Ja musím niekedy piecť väčšie množstvá -však moje vnúčatá pekne rastú do krásy - tak som si obstarala aj misku kysku väčšiu.
marienka44
@Kata50 ,mam nakupene vacsie mnozstvo kakaa /vraj ma zdraziet/, tak vyskusam. Ja po celej dlzke zavinu cesto pri skrucaní potriem bielkom, aby sa zavin neroztacal a potom krajam. Obycajne sa robia osie hniezda s orechami. Toto bude zmena pre moje vnucata. :-)
marienka44
@Kata50 ,co s tym odkrojenym kuskom cesta? S tym kazdy kusok lepis? Predpokladam, ze zlepenym koncom polozis hniezdo na plech. Ja nemam taku fintu, len prstami stiahnem cesto dokopy a potom polozim na plech. Je to vlastne to iste.
sazuna
rada by som vedela ci vam ta plnka z hniezd pocas pecenia nevytiekla? robila som velmi podobny recept a vsetko mi to pocas pecenia vytieklo :o(
dajda
Tak tieto osie hniezda sa mi pacia-musim vyskusat.A mam aj ja taku misku-kysku velmi je dobra a kupila som ju v baumaxe
evusik
tak som ich dnes vyskúšala, bohužiaľ sa mi na prvom plechu roztiekla plnka, tak som druhý plech dala piecť na vyššiu teplotu, na 200°C asi 15 minút.... a podarili sa.... sú výborné, rozvoniava nám celý byt... susedom musí vykrúcať nos :-))))))
vierik
Sú upečené,ochutnané a sú výborné. Plnka nevytiekla :-)
kata50
@marienka áno so zlepeným koncom položím osie hniezdo na plech. Ale zlepím si ho pred odkrojením - lepšie sa mi takto pracuje. Čo sa týka teploty, je to závislé od každej rúry. Ale radšej opravím v recepte na 200 st., keď sa to viacerým osvedčilo takto.
kata50
@marienka až teraz mi došlo čo myslela svojou otázkou :-(( Ten odkrojený kúsok je vlastne začiatok rolády...ide na plech. Potom ešte neodkrojený kúsok na CELEJ roláde zalepím - ale tým cestom, čo je na roláde, nie iným. A taký zalepený kúsok odkrojím. A znovu zalepím, odkrojím... Som smutná, lebo lepšie to vysvetliť neviem.
evanaaa
Aj ja mám podobné misky, jednu zvlášť, a potom ešte ďalšiu, omnoho väčšiu, v ktorej boli dve menšie , tiež asi za 3 e. Tiež som hneď nechápala postup, ale už viem - ono treba ten spodok zaistiť. aby vtáčik ( plnka) z hniezda nevypadol, pekné.
marcy
jéééj,mne už nezostane skaramelizovaná plnka na plechu priškvarená, osie hniezda nezostanú " postné" ....veľká vďaka :o)
janger
Toto musim niekedy vyskusat. Vyborny napad s tymi zalepenymi 'spodkami'. Vyzeraju vyborne :-).
baculata
Aj u nás budu takéto osie hniezda, určite vyskušam podla Tvojho receptu, páči sa mi, že nemusím mliet orechy , zdá sa mi to rýchle a v podstate jednoduché. Mám rada olejove kysnuté cestá, dobre sa s nimi pracuje a pečivo sa mi zdá dlhšie maksie.A páči sa mi aj tá miska, mám tiež ale inu, no dávno som nebola v dobrých domácich potrebách.
evanaaa
Ozaj, Kata50, ten vrchnák na tú misku, kde ti kysne cesto, len položíš, nepritlačíš, lebo by sa nevytlačilo, nie? Aby som vedela, či to mám alebo nemám uzavrieť napevno.
kata50
@evanaaa ten vrchnák na miske práve že pritlačím ako sa len dá na tesno. Miska kyska je preto taká super, že z nej pri kysnutí cesta neunikajú vzniknuté plyny. Tým je kysnutie rýchlejšie a cesto sa lepšie počas kysnutia prepracuje. Keď je vo vnútri misky primeraný tlak, tak vrchnák " pukne ". Ja to vždy dobre uzatvorím :-))
tetuska
to je náš obľúbený kysnutý koláč, robievam aj posypaný škoricovým cukrom a hrozienkami, aj takýto jednoduchý je vynikajúci...
mariaklara
@katka , v prvom rade sa ti chcem poďakovať za suchariky, no, a tieto osie hniezda sa ti nádherne podarili, my robíme tiež ako @tetuska. Ale určite vyskúšam tieto a tá fintička sa mi veľmi páči. Vďaka aj za tento rcp, ukladám si ho.
ancicka
Osie hnezda som s maslovou plnkou nerobila.No čo nebolo môže byť. O K.kk
jarunka
Toto vyskusam. Osie hniezda som nikdy nerobila , dakujem aj za fintu na ne.
orchidea
Zatiaľ som robila iba orechové osie hniezda ale kakaové budú tiež dobrékeď už nie sú orechy...
marcy
robila som ich cez víkend,sú super.....na pol cesta som dala kakao + škorica,na druhú polku mleté mandle + škorica,kysli v pekárničke....všetko fajne zostalo v zvitkoch,nie na plechu ......vďaka :o))))
tilau
aj ja som ich dnes robila a sú naozaj úžasné, mäkkulinké a krásne vonavé, len ja som dávala nutelku, lebo my sme nutelkoví :D
kata50
@tilau som rada, že sa ti podarili. A s tou nutelou - to bolo určite ešte lepšie. :-))
zuzu1234
Ďalší nevydarený pokus s kysnutým cestom :-( Všetko pekne nakyslo, polovicu cesta som dala na riadne pomúčenú dosku a aj tak sa samozrejme prilepilo, o vaľkaní nemohla byť ani reč, iba som ho navlhčenými rukami ponaťahovala, pri pokuse o zrolovanie sa potrhalo, tak som namiesto pekných slimáčikov vykydla na plech tri kopy zmesi, "úhľadných" bochníčkov...
Kde robím chybu? Bolo riedke cesto, alebo...?
Vopred vďaka za rady!
kata50
@zuzu1234 , ako vidíš z foto postupu cesto riedke nie je a veľmi dobre sa s ním pracuje. Ja počas kysnutia, cesto prehnetiem ( aspoň 2-3x ) aby sa uvoľnili vzniknuté nahromadené plyny. Cesto už nie je také nadýchané, ale ono v rúre zase krásne nakysne. Lepšie sa s ním potom pracuje. Na kysnuté cesto musíš siahať zásadne s naolejovanými rukami - potom sa ti nebude lepiť a pekne sa s ním pracuje. Ináč platí, že keď chceš mať jemné kysnuté koláče - tak nemôžu byť z hustého ťažkého cesta. Nebuď smutná ! Ja v tvojom veku, som žiadne kysnuté koláče nepiekla !!! Len trpezlivo a aj ty sa naučíš. Nevzdávaj to. Dnes je veľa kuchárskych pomôcok, ktoré ti uľahčia prácu s kysnutým cestom. Pekný deň prajem.:-))
marcy
klikni na môj profil,smejú sa na preplnenom plechu...mňam :)
ivan4m
Skvely recept! Uz chvilu zijem v amerike a piect som zacala az tu. Cesta na chlebik, bagetky a ine slane peciva som zvladla, no vzdy ked mi bolo smutno za babkinimi dobrotami a pokusala som o kadejake cesta na sladko... nikdy mi to s americkymi surovinami nevyslo. Hadam zo stovky pokusov ne 100 percent nevysiel ani jeden coz bolo deprimujuce. Az teraz ked som tehotna a snazim sa ozivit rodinne tradicie, teda, pripravit sa na to, sa mi to konecne dari...na 120% ako sa tak pozeram na svojho zalizujuceho sa manzela! :))) Uzasny recept! Velmi pekne dakujem. Opat som ziskala chut na pecenie :).
kata50
@ivan4m , je pre mňa veľkou odmenou tvoj príspevok a takáto spokojnosť. Teším sa spolu s tebou a veľmi ti držím palce, aby sa ti v kuchyni darilo.
damianda
Mám rada dobré recepty, ktoré sa podaria a tento k nim určite patrí. Včera som piekla a musím len chváliť :-) výborné :-)
kata50
@damianda , ďakujem pekne za tvoju odozvu. Som rada, že vám chutili. Nech sa ti darí, všetko, čo zamiešaš...:-)))
marcy
@kata50 , už si v našej rodine pojem,či chceš alebo nie ......:-DDDD
kata50
@marcy , no toto je nádhera. Si šikovnica nesmierna. A ďakujem za kompliment. :-))
domci4
čiže po každom odkrojení zavrieť? :) wau, musia byť chutnučké
kata50
@domci4 áno, presne tak. Dobre pozliepať prstami a potom by ti plnka nemala spodkom koláča vytiecť . Vyskúšaj a verím, že neobanuješ :-))
olinka12
kata50 Katka dcérka dnes lovila na vareche a našla tvoje osie hniezda je mladá gazdinka ale perfektne sa jej vydarili. Vyskúšala najprv z pol dávky doniesla ochutnať veľmi som ich pochválila aj ja som si ich tu našla a už aj ukladám do mojej KK. Mám tu vnučky na prázdninách tak im upečiem, len nech už nieje taká horúčava :-)))
kata50
@olinka12 , ďakujem že píšeš. Mám radosť, že sa podarili aj mladej gazdinke. Nech vám všetkým chutí :-))
mhrih
Vyzerajú veľmi chutne, mojej sestre strašne chutia kakaové osie hniezda, takžen určite vyskúšam!
bejuska
wau, idem vyskúšať dnes máme rodinný guľášik a toto bude mňamka ,deti aj dospelý si budú určite oblizovať prsty...idem na to držte palec kočky :-)
obor123
Recept vyskúšaný. Výsledok veľmichutí, budem to piecť často. Ďakujem za recept ,aj za fintu fň.
kata50
Dˇakujem za reakciu, teším sa že chutilo. Pekný deň Katka W.
tatranocka
Katuška,robila som s marcipánom,ale musela som inovovať,lebo by mi nevystačil,tak som krájala cestu na pásy a na to som položila užší pás marcipánu a zvinula.Vznikli mi také ruže,no úžas.5x* a poďakovanie za recept aj nápad.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia