Lekvárový zákusok
Lekvárový zákusok

Orleánske rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 18. januára 2020
Orleánske rezy (fotorecept)
Foto: Izabella929

Recept mám od mojej maďarskej priateľky. Robila som ho podľa seba a trošku upravila k veľkosti môjho plechu. Jednoduché linecké cesto plnené lekvárom, nič Zobraziť celý popisRecept mám od mojej maďarskej priateľky. Robila som ho podľa seba a trošku upravila k veľkosti môjho plechu. Jednoduché linecké cesto plnené lekvárom, nič viac.

22
porcií
50 minút
príprava
3x6 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
200 g
100 g
1 ks
50 g mleté
1/2 bal.
1 PL
Lekvárová plnka:
370 ml domáci
100 ml
1 bal.
Čokoládová poleva navrch:
70 g




Postup

  1. 1

    Pripravila som si cesto. Múku som preosiala, pridala som štipku soli, práškový cukor, prášok do pečiva, maslo som nakrájala na kúsky, pridala som vajce a mleté orechy. Počas miesenia som pridala postupne podľa potreby jednu PL smotany (záleží od múky) ak sa nežiada, netreba pridať.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som zmiesila a vypracovala. Rozvážila som ho na tri rovnaké časti a nechala odpočívať jednu hodinu.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po odpočinutí som každú časť cesta priamo na papieri vyvaľkala a popichala vidličkou.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru som nechala vyhriať na 180 stupňov a pláty sa piekli jeden po druhom, každý 6 minút. Treba dávať pozor, aby sme pláty neprepiekli, aby sa nelámali.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa pláty chladili, pripravila som si do rajnice lekvár. Robím to vždy tak, už to mám odskúšané, do rajničky dám 3 vrchovaté lyžice lekváru, k tomu v 100 ml vody rozmiešaný puding a to je presné množstvo na plnenie plátov.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na podnos som uložila prvý plát a natrela ho ešte horúcim zahusteným lekvárom. Robím to vždy tak, že najprv potriem tenkou vrstvou celý plát, aby sa tento prilepil a potom dávam ďalšie vrstvy lekváru, napokon ho rovnomerne upravím dlhým nožom a ihneď ešte na horúci lekvár uložím druhý plát.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto isto natriem zahusteným džemom a položím tretí plát. Zakryjem papierom a uložím do chladničky. Keď po 3 hodinách všetko stuhne až potom koláč zaťažím a nechám do druhého dňa v chladničke. Druhý deň som nechala roztopiť bielu čokoládu, pridala som k nej len v gélovej farbe namočený nôž a zmiešala. Posledný vrchný plát koláča som natrela najprv horúcim lekvárom a až keď lekvár stuhol, poliala som ho čokoládou. V pôvodnom recepte je napísané vrch poliať 200 g cukru vymiešanými s citrónovou šťavou, no nechcela som koláč presladiť, preto som použila iba 70 g bielej čokolády, lebo už lekvár obsahuje cukor.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krájala som ho horúcim nožom a posypala strúhanými orechmi. Prajem vám dobrú chuť.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@45678 (18.1.2020 15:27)
Som rada, že som týmto zákuskom oslovila aj teba.-)Verím, že jeho jednoduchosť osloví aj viacerých..stačí potrieť jednoduchým lekvárom..je bez krému a úplne jednoduché linecké cesto..ďakujem za komentár.-)
haji
A může být neděle, receptík na rezy od milej Izky je tu! Pěkný receptík, detailní postup, kouzelná fota! Jsi šikulka!! Já můžu pod obojí, s krémem i jenom s lekvárom... Tvoje rezy jsou vždy přítažlivé, o chuti nepochybuji, hmm Přeji Požehnanou neděli, milá Izi!
izabella929
@haji (18.1.2020 20:04)

Háji milá ďakujem pekne za tvoje slová plné lásky,,,prajem aj tebe pozehnanu nedeľu a ďakujem pekne za komentár.
1x haji
keszenemcipen
Panna Orleáns dobrý, vyzbrojený horúci kés-nóz - Angličan nem chytí. Francúz vyhrá. Fehér csokoládé - biéla čokoláda dobrý - symbol panna, viem, že kvalita.
izabella929
@olinecka (19.1.2020 17:27)
Recept som dostala od Maďarskej priateľky pod týmto názvom a nemenila som ho, lebo som robila v podstate podľa receptu..hľadala som na nete, ale na slovenskom nie je..a na maďarskom som našla iba dva recepty,, boli síce spojené červeným lekvárom, lenže je ríbezľový už nemám, tak som spojila pláty marhuľovým..prečo sa takto volá? no prečo sú francúzske rezy francúzske a prečo je segedínsky guláš segedínsky, keď v Segedíne ho ani nepoznajú..ďakujem pekne za komentár.)
chorvatka
Vyzer to vyborne a urcite tak aj chuti ! Uz mam recept v KK pod nazvom rezy Izabella, s Orleansom (byvam vo Francuzsku) to naozaj nema nic spolocné, iba ak sme ich pripalili tak ako tu pannu orleansku ? A linecké cesto s orechami to je moja najvacsia pochutka.
Vdaka - vdaka-vdaka !
izabella929
@chorvatka (19.1.2020 18:15)
Áno je to tak ako píšeš..nemá to nič spoločné s Orleánsom..ale rezy sú krehké a veľmi chutné, lebo od lekváru zmäkli pláty a natiahli výbornú marhuľovú chuť..a veru tie orechy v ňom sú skvelé..ďakujem pekne za tvoj komentár.-)
sesil
@izabella929
Práve som otvorila tento recept, veľmi sa mi zapáčil, mám uložený v KK, rada by som ho vyskúšala. Mám však prosbu, môžeš mi napísať presnejší postup plnenia plátov? Natrieš pláty najskôr nezahusteným lekvárom a potom zahusteným, alebo urobíš zahustený celý 370 ml pohár lekváru? Vďaka za odpoveď, nie som veľmi šikovná v pečení.