Lekvárový zákusok
Lekvárový zákusok

Orleánske rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 18. januára 2020
Orleánske rezy (fotorecept)
Foto: Izabella929

Recept mám od mojej maďarskej priateľky. Robila som ho podľa seba a trošku upravila k veľkosti môjho plechu. Jednoduché linecké cesto plnené lekvárom, nič viac.

22
porcií
50 minút
príprava
3x6 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
200 g
100 g
1 ks
50 g mleté
1/2 bal.
1 PL
Lekvárová plnka:
370 ml domáci
100 ml
1 bal.
Čokoládová poleva navrch:
70 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si cesto. Múku som preosiala, pridala som štipku soli, práškový cukor, prášok do pečiva, maslo som nakrájala na kúsky, pridala som vajce a mleté orechy. Počas miesenia som pridala postupne podľa potreby jednu PL smotany (záleží od múky) ak sa nežiada, netreba pridať.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som zmiesila a vypracovala. Rozvážila som ho na tri rovnaké časti a nechala odpočívať jednu hodinu.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po odpočinutí som každú časť cesta priamo na papieri vyvaľkala a popichala vidličkou.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru som nechala vyhriať na 180 stupňov a pláty sa piekli jeden po druhom, každý 6 minút. Treba dávať pozor, aby sme pláty neprepiekli, aby sa nelámali.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa pláty chladili, pripravila som si do rajnice lekvár. Robím to vždy tak, už to mám odskúšané, do rajničky dám 3 vrchovaté lyžice lekváru, k tomu v 100 ml vody rozmiešaný puding a to je presné množstvo na plnenie plátov.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na podnos som uložila prvý plát a natrela ho ešte horúcim zahusteným lekvárom. Robím to vždy tak, že najprv potriem tenkou vrstvou celý plát, aby sa tento prilepil a potom dávam ďalšie vrstvy lekváru, napokon ho rovnomerne upravím dlhým nožom a ihneď ešte na horúci lekvár uložím druhý plát.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto isto natriem zahusteným džemom a položím tretí plát. Zakryjem papierom a uložím do chladničky. Keď po 3 hodinách všetko stuhne až potom koláč zaťažím a nechám do druhého dňa v chladničke. Druhý deň som nechala roztopiť bielu čokoládu, pridala som k nej len v gélovej farbe namočený nôž a zmiešala. Posledný vrchný plát koláča som natrela najprv horúcim lekvárom a až keď lekvár stuhol, poliala som ho čokoládou. V pôvodnom recepte je napísané vrch poliať 200 g cukru vymiešanými s citrónovou šťavou, no nechcela som koláč presladiť, preto som použila iba 70 g bielej čokolády, lebo už lekvár obsahuje cukor.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krájala som ho horúcim nožom a posypala strúhanými orechmi. Prajem vám dobrú chuť.

    Orleánske rezy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@45678 (18.1.2020 15:27)
Som rada, že som týmto zákuskom oslovila aj teba.-)Verím, že jeho jednoduchosť osloví aj viacerých..stačí potrieť jednoduchým lekvárom..je bez krému a úplne jednoduché linecké cesto..ďakujem za komentár.-)