Orleánske rezy fotorecept

Foto: Izabella929
Recept mám od mojej maďarskej priateľky. Robila som ho podľa seba a trošku upravila k veľkosti môjho plechu. Jednoduché linecké cesto plnené lekvárom, nič viac.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
50 g mleté |
|
1/2 bal. |
|
1 PL |
|
Lekvárová plnka: | |
370 ml domáci |
|
100 ml |
|
1 bal. |
|
Čokoládová poleva navrch: | |
70 g |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pripravila som si cesto. Múku som preosiala, pridala som štipku soli, práškový cukor, prášok do pečiva, maslo som nakrájala na kúsky, pridala som vajce a mleté orechy. Počas miesenia som pridala postupne podľa potreby jednu PL smotany (záleží od múky) ak sa nežiada, netreba pridať.
-
2
Cesto som zmiesila a vypracovala. Rozvážila som ho na tri rovnaké časti a nechala odpočívať jednu hodinu.
-
3
Po odpočinutí som každú časť cesta priamo na papieri vyvaľkala a popichala vidličkou.
-
4
Rúru som nechala vyhriať na 180 stupňov a pláty sa piekli jeden po druhom, každý 6 minút. Treba dávať pozor, aby sme pláty neprepiekli, aby sa nelámali.
-
5
Kým sa pláty chladili, pripravila som si do rajnice lekvár. Robím to vždy tak, už to mám odskúšané, do rajničky dám 3 vrchovaté lyžice lekváru, k tomu v 100 ml vody rozmiešaný puding a to je presné množstvo na plnenie plátov.
-
6
Na podnos som uložila prvý plát a natrela ho ešte horúcim zahusteným lekvárom. Robím to vždy tak, že najprv potriem tenkou vrstvou celý plát, aby sa tento prilepil a potom dávam ďalšie vrstvy lekváru, napokon ho rovnomerne upravím dlhým nožom a ihneď ešte na horúci lekvár uložím druhý plát.
-
7
Takto isto natriem zahusteným džemom a položím tretí plát. Zakryjem papierom a uložím do chladničky. Keď po 3 hodinách všetko stuhne až potom koláč zaťažím a nechám do druhého dňa v chladničke. Druhý deň som nechala roztopiť bielu čokoládu, pridala som k nej len v gélovej farbe namočený nôž a zmiešala. Posledný vrchný plát koláča som natrela najprv horúcim lekvárom a až keď lekvár stuhol, poliala som ho čokoládou. V pôvodnom recepte je napísané vrch poliať 200 g cukru vymiešanými s citrónovou šťavou, no nechcela som koláč presladiť, preto som použila iba 70 g bielej čokolády, lebo už lekvár obsahuje cukor.
-
8
Krájala som ho horúcim nožom a posypala strúhanými orechmi. Prajem vám dobrú chuť.
Som rada, že som týmto zákuskom oslovila aj teba.-)Verím, že jeho jednoduchosť osloví aj viacerých..stačí potrieť jednoduchým lekvárom..je bez krému a úplne jednoduché linecké cesto..ďakujem za komentár.-)