Lekvárový zákusok
Lekvárový zákusok

Lekvárové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 16. septembra 2017

Jeden zákusok ako spomienka na moje detstvo a našu mamičku.

20
porcií
50 minút
príprava
3x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto 3x:
3 ks
3 PL
3 PL
1/2 KL
na špic noža
Plnka:
370 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som si najprv cestá. Celé vajcia s cukrom som vymiešala do peny.

    Lekvárové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešala som múku s práškom do pečiva a sódou. Preosievala som k vajcovému základu na 3x a opatrne z ľahka vmiešala vareškou do cesta. Plech som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a upravila. Pokiaľ sa piekol prvý korpus, pripravila som si cesto aj na ďalšie.

    Lekvárové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. Piekli sa 10 min. Pokiaľ boli korpusy teplé, stiahla som kožu. Nechala som chladiť na mriežke.

    Lekvárové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej jednoduché. Natrieť džemom, ľubovoľným lekvárom. Vrch posypať práškovým cukrom a ku kávičke ako stvorené. Ja som sa trošku pohrala s džemom. V pol deci vody som rozmiešala 1 PL karamelového pudingu a pridala som ho k džemu a len tak trošku prešiel varom, aby zhustla celá hmota. Chcela som iba docieliť to, aby bol džem viditeľný. Horúcim džemom som natrela prvý korpus.

    Lekvárové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Položila som na džem druhý korpus a natrela som ho horúcim džemom.

    Lekvárové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A robím to vždy pri rezoch, že na vrch položím papier na pečenie a na to uložím 3 kg múky a nechám do druhého dňa takto v chladničke. Teraz mám čas rozmýšľať, ako upravím na záver vrch zákuskov. Vždy sa rozhodujem až vtedy, keď upravím horúcim nožom boky koláča.

    Lekvárové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ráno som upravila horúcim nožom boky.

    Lekvárové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poliala čokoládovou polevou. Zubkatou stierkou som urobila vlnky. Dala som stuhnúť do chladničky.

    Lekvárové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Horúcim nožom krájala rezy.

    Lekvárové rezy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

hadik
Tak teraz som sa dobre pobavil, vraj lekvárové rezy a v plnke je džem, takže sú to logicky džemové rezy a nie lekvárové.
haji
Hned bych si dala říct a ochutnala bych. Milá Izi, děuji za receptík od mamičky, takové recepty jsou nejlepší, které jsou srdci nejbližší! Nádherné foto!
1x lahan
izabella929
@had ík, takému zákusku sa nehodí názov džemové rezy, vlastne i džem je lekvár, pretože v džeme nechávame väčšie kusy ovocia..všetko je to vlastne lekvár.. voľakedy za čias mojej maminky sa varili len lekváre a i hustejšie s kúskami ovocia volali lekvár..a smej sa v pohode aj ďalej..)
jojino
@Hadik (16.9.2017 14:08)

Hadík, ty musíš mať veľmi nudný a úbohy život, keď sa vieš dobre pobaviť na takej malichetrnosti. Recept sa ti páči? Mne veľmi. Dokázal by si také niečo pekné urobiť? Ja nie.
monty469
Take kolaciky ja vzdy mozem. Vyborny kolacik. To len dokazuje, ze v jednoduchosti je krasa :-)
1x haji
mitzy
Tieto rezy sú skrátka neodolateľné na pohľad.. a že lekvár či džem? Je to jedno, ja ich zjem...
2x haji a gabhus
sracz
Hlásim sa všetkými k Tvojemu spomienkovému rcp. milá Izka! Takéto rcp našich drahých mamiek a babičiek (žiaľ ja ich obsah už lovím iba z pamäte, lebo písomne som si ich v detstve nezaznamenal, čo véééééééľmi ľutujem) potria medzi klenoty domácich šperkovníc. Ďakujem, z hĺbky duše svojej Ti ďakujem a dovoľujem si prihlásiť sa k Tebe svojou fyzickou i morálnou, aj keď na diaľku, prítomnosťou!
1x zahra
jack
Fajné,také môžem vždy.Ja a lekvár,alebo džem,sa máme radi.Monty by ti vedela rozprávať...Ukladám.
luclup
MNAM ❤ Tak taketo kolaciky ja mozem (:
sovka62
Obdivujem tvoje piškótové pláty. Mne sa také tenké nedaria. Vyskúšala som z celých vajec, vyskúšala aj so snehom z bielkov, ale nemám ich kypré, pripomínajú palacinku a chutia ako osladená praženica. Neviem, kde je chyba, možno to, že v recepte nemám prášok do pečiva. Skúsim ešte raz podľa tvojho receptu, hádam sa konečne vydaria.
kristina47
super koláčik a teraz nech sa ozve ten ,že sú to rezy.Milujem ľudí,ktorí len kritizujú a nič nerobia.Ukladám.
aroooo
U nás sa robievalo v nedeľu niečo podobné,len stočené - piškótová roláda s marhuľovým lekvárom,posypané cukrom - najčastejšie, ale bývala aj s krémovou plnkou a čok. polevou , pravda, ak neboli kysnuté buchty s lekvárom....
kukulienka71
na výzor skoro ako žerbó:-) ale tu je jemnučká piškóta, tak aj výsledok je ľahučký zákusok. Úhľadné ako vždy.
marianne
@sovka ...že osladena praženica:-D @izka sa mi strašne ráta, že sú lyžicové. A pečieš ich prosím Ťa na akom plechu? Máš ich pekné rovnaké..
marienka44
Krásne, Izka. Nám so sestrou posielala stará mama v balíku na štúdiá roládu plnenú lekvárom. Aby to vydržalo.
Keď nás je menj konzumentov, stačilo by len na 1 plech a plát po upečení prekrojiť na tretiny. Ukladám do KK, krásna prezentácia.
izabella929
@sovka , skús pridať štipku sódy...ja som sama na to prišla a začala som ju používať do piškótových korpusov.. no a treba pekne stierkou zarovnať vrch.. a dodržať hlavne čas, nikde nenechaj dlhšie ani o minútu, len presne 10 min. bude krehučká a krásne sa dá ihneď ošúpať aj koža.. prášok do pečiva +
sóda..asi som neuviedla veľkosť plechu, ale je to vždy 27x37 cm. lebo sa mi páruje s podnosom na ktorom zostavujem zákusky.
izabella929
@aroooo , boli sme doma 4 deti..3 chlapci a ja..maminka musela piecť také sladkosti, aby sa nám všetkým z nich ušlo..tieto boli najrýchlejšie a najskromnejšie, mali sme domáce vajíčka a lekváru kopec a niekdy iba len tak posypané práškovým cukrom, alebo škoricou.
izabella929
@kristina47 , mňa už tu nič neprekvapí..prišla som tu vtedy keď sa ešte ľudskosť nosila ..som spoznala cez túto stránku @sovku a @tatranku..boli mojim pekným vzorom..dnes je všetko celkom inak..prajem vám všetkým nádhernú nedeľu a ďakujem pekne za komentáre.-)@kukulienka71 , vďaka za všetko...)
hubata
Jednoduché, dobré a krásne. Lacné lekvárové rezy od @ Izabella929 môžu kľudne súperiť s hociktorým nedeľným múčnikom. Ty si proste na rezy veľký odborník. Ukladám do KK a ďakujem za krásny fotopostup.
manya
podobné robievala aj moja mama, piškótu upiekla len jednu a rozrezala na tri časti,/po výške/ vrch posypala práškovým cukrom, bola to fajnotka, tieto zručnosti som nepodedila / rozrezať piškótu a nakrájať krásne rezy / vďaka za pripomenutie;
atina47
Vyborny napad hlavne pro ty mlsouny co nemaji radi maslovy krem, navic to vypada luxusne.
ywett
Izka, ja vždy obdivujem tvoje krásne zákusky a aj to, ako sú vždy úhľadne nakrájané. Tvoja mamička by bola na teba pyšná...a vždy máš jedlo, či zákusky pekne naservírované a k tomu krásne ruže. Radosť prisadnúť ☺
cesminaz
To zhustenie lekváru/dzemu tym prevarením sa mi zdá super nápad! Aj ja mam vlastné dzemy/lekvare a niektore sa mi fakt podarili na riedko :-/ a takto ich pred pouzitím zhustit považujem za fantastické :-) A pravdaze vyborny zakusok @Izabelka :-)
izabella929
@atina47 ,iste teraz som urobila zákusky bez použitia maslového krému..@ywett ,je to môj koníček a rada sa jedlu aj zákuskom venujem..mám rada precíznu prácu..maminka by bola iste šťastná, mala rada koláče..@cesminaz ,dlho som uvažovala nad tým, čo dať do lekváru, jednak aby nezmenil farbu a jednak ak ho použijem pod krémy/čo robím vždy/ aby mi neťahal pri krájaní pásy po bokoch zákusku..toto považujem za skvelý nápad, lebo môžem natrieť koláč aj hrubšou vrstvou lekváru a džemu..zásadne ho používam na zákusky horúci..a tiež kvôli krehkosti som začala trvale používať do piškótových korpusov na špic noža sódy..toto sa mi tiež osvedčilo..vieš, keď sa tomu venujem pravidelne, musím niečo inovovať..nepečiem na svadby a malom množstve by to malo vyzerať pekne a chutne..ďakujem vám za vaše komentáre.-)