Lekvárový zákusok
Orleánske rezy (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Recept mám od mojej maďarskej priateľky. Robila som ho podľa seba a trošku upravila k veľkosti môjho plechu. Jednoduché linecké cesto plnené lekvárom, nič viac.
22 porcií |
50 minút príprava |
3x6 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravila som si cesto. Múku som preosiala, pridala som štipku soli, práškový cukor, prášok do pečiva, maslo som nakrájala na kúsky, pridala som vajce a mleté orechy. Počas miesenia som pridala postupne podľa potreby jednu PL smotany (záleží od múky) ak sa nežiada, netreba pridať.
- Cesto som zmiesila a vypracovala. Rozvážila som ho na tri rovnaké časti a nechala odpočívať jednu hodinu.
- Po odpočinutí som každú časť cesta priamo na papieri vyvaľkala a popichala vidličkou.
- Rúru som nechala vyhriať na 180 stupňov a pláty sa piekli jeden po druhom, každý 6 minút. Treba dávať pozor, aby sme pláty neprepiekli, aby sa nelámali.
- Kým sa pláty chladili, pripravila som si do rajnice lekvár. Robím to vždy tak, už to mám odskúšané, do rajničky dám 3 vrchovaté lyžice lekváru, k tomu v 100 ml vody rozmiešaný puding a to je presné množstvo na plnenie plátov.
- Na podnos som uložila prvý plát a natrela ho ešte horúcim zahusteným lekvárom. Robím to vždy tak, že najprv potriem tenkou vrstvou celý plát, aby sa tento prilepil a potom dávam ďalšie vrstvy lekváru, napokon ho rovnomerne upravím dlhým nožom a ihneď ešte na horúci lekvár uložím druhý plát.
- Takto isto natriem zahusteným džemom a položím tretí plát. Zakryjem papierom a uložím do chladničky. Keď po 3 hodinách všetko stuhne až potom koláč zaťažím a nechám do druhého dňa v chladničke. Druhý deň som nechala roztopiť bielu čokoládu, pridala som k nej len v gélovej farbe namočený nôž a zmiešala. Posledný vrchný plát koláča som natrela najprv horúcim lekvárom a až keď lekvár stuhol, poliala som ho čokoládou. V pôvodnom recepte je napísané vrch poliať 200 g cukru vymiešanými s citrónovou šťavou, no nechcela som koláč presladiť, preto som použila iba 70 g bielej čokolády, lebo už lekvár obsahuje cukor.
- Krájala som ho horúcim nožom a posypala strúhanými orechmi.
Prajem vám dobrú chuť.