Lekvárový zákusok

Orleánske rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Recept mám od mojej maďarskej priateľky. Robila som ho podľa seba a trošku upravila k veľkosti môjho plechu. Jednoduché linecké cesto plnené lekvárom, nič viac.

22
porcií
50 minút
príprava
3x6 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si cesto. Múku som preosiala, pridala som štipku soli, práškový cukor, prášok do pečiva, maslo som nakrájala na kúsky, pridala som vajce a mleté orechy. Počas miesenia som pridala postupne podľa potreby jednu PL smotany (záleží od múky) ak sa nežiada, netreba pridať.
  2. Cesto som zmiesila a vypracovala. Rozvážila som ho na tri rovnaké časti a nechala odpočívať jednu hodinu.
  3. Po odpočinutí som každú časť cesta priamo na papieri vyvaľkala a popichala vidličkou.
  4. Rúru som nechala vyhriať na 180 stupňov a pláty sa piekli jeden po druhom, každý 6 minút. Treba dávať pozor, aby sme pláty neprepiekli, aby sa nelámali.
  5. Kým sa pláty chladili, pripravila som si do rajnice lekvár. Robím to vždy tak, už to mám odskúšané, do rajničky dám 3 vrchovaté lyžice lekváru, k tomu v 100 ml vody rozmiešaný puding a to je presné množstvo na plnenie plátov.
  6. Na podnos som uložila prvý plát a natrela ho ešte horúcim zahusteným lekvárom. Robím to vždy tak, že najprv potriem tenkou vrstvou celý plát, aby sa tento prilepil a potom dávam ďalšie vrstvy lekváru, napokon ho rovnomerne upravím dlhým nožom a ihneď ešte na horúci lekvár uložím druhý plát.
  7. Takto isto natriem zahusteným džemom a položím tretí plát. Zakryjem papierom a uložím do chladničky. Keď po 3 hodinách všetko stuhne až potom koláč zaťažím a nechám do druhého dňa v chladničke. Druhý deň som nechala roztopiť bielu čokoládu, pridala som k nej len v gélovej farbe namočený nôž a zmiešala. Posledný vrchný plát koláča som natrela najprv horúcim lekvárom a až keď lekvár stuhol, poliala som ho čokoládou. V pôvodnom recepte je napísané vrch poliať 200 g cukru vymiešanými s citrónovou šťavou, no nechcela som koláč presladiť, preto som použila iba 70 g bielej čokolády, lebo už lekvár obsahuje cukor.
  8. Krájala som ho horúcim nožom a posypala strúhanými orechmi. Prajem vám dobrú chuť.