Originál židovské macesové knedličky do polievky

pusta - fotkapusta, 25. februára 2011
Originál židovské macesové knedličky do polievky
Foto: pusta

Macesové knedličky sa dávajú do Zlatej slepačej polievky - Goldene joich. Sú spájané so židovským sviatkom Pesach, čo je židovská Veľká noc, ale pripravujú Zobraziť celý popisMacesové knedličky sa dávajú do Zlatej slepačej polievky - Goldene joich. Sú spájané so židovským sviatkom Pesach, čo je židovská Veľká noc, ale pripravujú sa aj kedykoľvek inokedy. Dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ich naučil variť, ako aj za jeho láskavý súhlas ich recept uverejniť.

4-6
porcie
90 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

150   g, nadrvený
3 ks
3 PL, rozpustená
120 ml  /nie bujon/
podľa potreby na varenie kndličiek
podľa chuti
2-3 štipky alebo
2-3 štipky  mletý
2-3 štipky mletý




Postup

  1. 1

    Maces nalámeme na menšie kúsky a nadrvíme ho pomocou valčeka nsa cesto, vložíme do misy. V inej miske rozšľaháme vajcia s husacou masťou a premiešame ho s macesom, ktorý osoláme a okoreníme uvedenými koreninami. Zmes nesmie byť ani príliš hustá - uvarené knedličky by boli tvrdé a nesmie byť ani riedka, knedličky by sa počas varenia rozpadli. Dohustíme pridaním macesu, nariedime vývarom do konzistencie, aby sa dali tvarovať knedličky.

  2. 2

    Macesovú masu necháme 1 hodinu stáť a potom vlhkými rukami tvarujeme knedličky o čosi väčšie ako vlašský orech, varením značne zväčšia svoj objem. Knedličky varíme miernym varom prikryté v slepačom vývare asi 10 minút. Počas varenia neodkrývať a nenajúkať do hrnca.

  3. 3

    Hotové knedličky vkladáme priamo do horúcej polievky alebo ich servírujeme zvlášť na podnose a každý si naberie sám podľa chuti. Knedličky môžeme variť aj v osolenej vode, potom ich robíme väčšie a podávame ich ako prílohu k jedlám na šťave. Správne uvarené kneličky majú byť ľahúčke, nadýchané a rozplývajú sa na jazyku.

Diskusia k receptu

babidka
Som rada , ze sa tu tento recept objavil . Minule som jedla tieto macesové knedličky a velmi mi chutili . Uz som mala v plane poprosit Uja Googla/ ako to ktosi na Vareche nazval:-)/ nech mi ho najde ....D.:-)
sovka62
Poznám, varievala nám ich mamina kamarátka Regina (židovského pôvodu) a podávala ich ku guľkám z mletého mäsa. Tie varila v omáčke z opraženej cibule, tej tam bolo toľko, že omáčku ničím nezahusťovala, stačila tá rozvarené cibuľa. Veľmi chutné jedlo.
evusik
Maces som naposledy jedla ako dieťa u mojej kamarátky od susedov, a pokiaľ si pamätám celkom mi chutil.... keď nemám husaciu masť môžem dať aj bravčovú alebo by to už nebolo ono? alebo je to preto aby bolo jedlo košér? rada by som vyskúšala ale husaciu masť nemám....
viera1
Hej @evusik ,nebudeš mať židovské,ja skúsim s bravčovou masťou a keď to nebude ono,skočím do tesca po husaciu, nabudúce.
pusta
babidka, viem o čom píšeš, to sú prílohové macesové knedle, nie polievkové. sú tiež vynikajúce, mala som ich k hovädziemu gulášu a chutili mi viac, ako čo robievame z bielej múky.
pusta
babidka, čo som ti napísala, patrilo sovke, ospravedlňujem sa. som rada, že ti chutili, aj mne teda a môžem povedať, že oveľa viac ako tie, čo dávame do vývarov ako pečeňové alebo žemľové alebo iné
pusta
evusik, po prvé ty si jedla len samotný maces a nie knedličky z macesu vyrobené, ktoré majú aj dalšie, len pre ne charakteristické suroviny. po druhé, ak tam mieniš dať bravčovú masť - to už nie sú knedličky,ako ich názov sám hovorí že sú originál, je to prznenie tohto receptu. po tretie, židia majú zakázané konzumovať bravčové - nech je to čokoľvek z bravčového, až na jedinú výnimku - a to ak si tým zachráni život, ale to nebude tvoj prípad, však? husacia masť je podmienkou tohoto receptu. po štvrté - nenapísala som v tomto recepte, že je to kosher, to je úplne iná otázka a na dlhé vysvetľovanie, čo znamená "kosher". a len pre tvoje info - nie som židovka, ale uplatňujem poctivý prístup k jedlu, a to ku každému jedlu i národu, iste nájdeš spôsob, ako si husaciu masť zadovážiť, aby to bolo to pravé orechové, kým ju nemáš, tak ani neskúšaj. v opačnom prípade to budú len tvoje knedličky. je to ako keby si chcela nahradiť soľ cukrom. len som bola otvorená k tebe, hádam nevadí.
evusik
@pusta keď som čítala tvoju odpoveď behal mi mráz po chrbte, ešte teraz mám zimomriavky... čím som si zaslúžila takú povýšeneckú odpoveď? len som sa slušne opýtala
pusta
viera1, prvá časť odpovede pre teba je rovnaká ako som písala pre evusik. a tá druhá znie, že ak jedlo nie je kosher, aj tak je to ešte stále židovský recept inými slovami nielen kosher recepty sú židovské recepty, alebo ešte jednoduchšie aj ked jedlo nie je kosher, od toho ešte recept neprestáva byť židovským, musíš si to naštudovať, ako som to musela urobiť aj ja sama. je ale veľmi zaujímavé, že nikoho nezaujíma, čo je vlastne ten maces samotný. aj tebe odporúčam, aby si sa pokúsila o macesové knedličky, až budeš mať husaciu masť. inak pre tvoje info ja nie som židovka a pripraviť macesové knedličky nie je práve také ľahké a jednoduché, hoci som si dala záležať na rozpísaní v recepte. ak niečomu nerozumieš, kľudne sa pýtaj
pusta
evusík, nemá ti prečo behať mráz po chrbte. len som sa snažila ti zrozumiteľne vysvetliť, čo si nepochopila, ved na to tieto diskusie sú a nie na to iba sme si kurizovali. mrzelo by ma veľmi, ak by si to brala takto. ja vôbec nie som povýšenecká, len som sa musela tým všetkým prekúsať, kým som to aspoň trošku pochopila. nie je to ľahká téma, ver mi
pusta
sovka, ospravedlňujem sa ti, odpoved pre teba som napsala babidke omylom, verím, že si ju prečítaš aj tam, inak s tebou naprosto súhlasím. ešte raz, prepáč a dakujem
evusik
@pusta práve že tieto komentáre slúžia nato aby sme sa niečo naučili, opýtali sa, prípadne povedali ako to robíme mi, skrátka vymenili si skúsenosti a nie si tu motali medové motúzy popod noc a opakujem ja som sa ťa slušne opýtala a očakávala som aj slušnú odpoveď. To čo si mi odpísala považujem za mentorský výklad starej učiteľky voči malému detsku.... končím, nemám slov a ani nečakám žiadnu odpoveď
pusta
evusik, je mi ľúto, ale potom je tvoj prístup len jednostranný a povrchný, ak si nepochopila, že ako si sa ty slušne pýtala, tak ja som len slušne odpovedala, to je celé a nehľadaj, čo tam nie je a ani nebolo.
sovka62
@ pusta , pochopila som, že to bola odpoveď pre mňa, netreba sa ospravedlňovať. A keď už spomíname surovinu, odhalím, čo je maces. Je to jednoducho nekvasený chlieb a údajne vznikol, keď židia utekali z egyptského zajatia. Potrebovali sa rýchlo vychystať na cestu a ženy nemali čas nechať chlieb kysnúť. Preto napiekli nekysnuté placky a to je v podstate dnešný maces. Aspoň mne to kedysi bolo takto vysvetlené. Maces sa v židovskej kuchyni využíva často, nielen na knedličky, ale robia z neho napr. kugluf, čo by sa dalo prirovnať k našej haruli, len je v ňom namiesto múky rozdrvený maces a macesu je väčší podiel ako múky v našej haruli, takže kugluf je vysoký. Do rôznych jedál sa používa aj macesová múka, čo je vlastne len zomletý maces.
pusta
sovka, to je super a vyčerpávajúce, čo si o macese napísala, dakujem
viera1
@sovka62 ,už dlhšie obdivujem Tvoju mimoriadnu schopnosť.Si ako ombudsman na tejto stránke a vždy si rada prečítam Tvoje,najmä odborné príspevky.V tomto prípade sa nenechám oberať o energiu.
honestka
@Pusta , myslim si, ze nas je tu dost takych co velmi dobre vedia o nielen o zidovskom "Macese" - preco a ako vznikol, ale aj o ich tazkej historii. Sme tu vacsinou europania a ak sa nemylim, cele roky sa nam Hudlo do hlavy /pokracuje sa v tom aj dnes - aj tu za oceanom aby sa na to nezabudo-ale dnes je to zrejme uz z inych dovodov/, Takze ak niekomu treba vysvetlovat tieto drobnosti, da sa to urobit tak, ako ti @Evusik sluzne odpovedala;
bolo by to snad namieste podat takto deckam, ktore zacinaju kuchynu objavovat./ aj tu sa najdu mladi kuchari/. Ked sa vsak niekto pyta, ma na to svoj dovod a doteraz sme to v diskusiach nepodcenovali.
= Takze sa nehnevaj, vela receptov sa odvodilo prave zo zidovskej kuchyne v ktorych varili aj slovenske sluzky a tieto si domov donasali novoziskane vedomosti, ktore uplatnovali dalej, ale kedze bola chudoba, napodobnovali cim sa dalo a co dom a pole dalo.
V kazdom EU narode su tieto poznatky aj ked sa mozno tak presne nedodrziavaju ako ty zdoraznujes, ze preco to robis a preco je to pre teba take dolezite. Mozno ze by bolo lepsie, keby si v perexe napisla, ze pridanie inych veci uz nebude original zidovsky recept.
evanaaa
Sovka, keby si to nevysvetlila, práve som chcela objasniť, čo je maces a ako vznikol, mne to mama vyprávala ešte keď som bola malá, aj rôzne historky ako slúžila a ko kóšer varila v židovskej jedálni - v Ba - Svoradov,aj v židovskej rodine, kde ju mali radi a brali ju ako člena rodiny. Mama mala maces rada, namáčala si ho do kávy, ja som ho jedávala len tak. Ale mám dojem, že ten terajší je nejaký iný, alebo sa mi to len zdá.
pusta
honestka, to, čo si napísala, poznám ako vplyv židovskej gasttonomie na iné kuchyne. neviem, či som sa nevyjadrilla zrozumiteľne, ale nie iba kosher znamená, že je to židovský recept, ten recept zostane židovským dalej, aj vtedy, ak nie je uvarený kosher. tu by sa zrejme žiadalo presne vymedziť, čo znamená to "kosher".Názov receptu je "Originál židovské macesové knedličky". Ak židia nesmú bravčové, potom ak sa nahradí husacia masť bravčovou masťou, už to nezodpovedá názvu receptu "Originál židovské..." a teda už to nie je tento recept, ale to bude niečo iné. Nedala som názov receptu Originál židovské kosher macesové knedličky, lebo aj ked sa použijú všetky suroviny tak, ako sú uvedené, to ešte neznamená, že recept je kosher. Upresním dalej: ak kosher, tak hus, z ktorej je masť, má byť chovaná podľa kosher pravidiel, má byť zabitá podľa kosher pravidiel a jej masť má byť pripravená na konzumáciu a použitie podľa kosher pravidiel. Až keby toto všetko bolo splnené, potom by recept mal názov Originál židovské kosher macesové knedličky do polievky. Hus je kosher zviera, ale brav kosher zviera nie je. preto to moje prirovnanie, že je to ako keby sme chceli nahradiť soľ cukrom. Preto je dobré pozrieť si, čo je to kosher, aké sú jeho pravidlá, zásady "kašrut"-u, ktoré zvieratá sú pre židov povolené a ktoré nie, aké sú zásady spracovania, použitia a konzumácie povolených zvierat...čo vôbec nie je ľahké pochopiť pre nežidov.Len tak mna okraj, len veľmi málo židov si dnes môže dovoliť, stravovať sa podľa kosher pravidiel. Maces nie je ťažké pochopiť, mne išlo len o pochopenie a zachovanie správnosti vloženého receptu, teda z gastronomického hľadiska a žiadneho iného hľafiska - toľko moja odpoved. kosher pravidlá sú veľmi veľmi prísne a riadiť sa nimi je veľmi ťažké.
pusta
evanaaa, to že je maces dnes nejaký iný, to sa ti nezdá, je to tak, ako si to napísala. Pátrala som po tom, u nás na Slovensku je jeho jediným výrobcom Maces-Nové zámky a ten maces sa vyrába na export. Ja som ten správny macs dostal&a od židovského šéfkuchára a on ho kúpil v kosher predani v Prahe, kam je distribuovaný práve z Nových zámkov a CR je už zahraničie. Inak maces sa dosť ťažko zháňa, hoci na Slovensku to do roku 1990 nebol žiaden problém.
pusta
evanaaa, moja mama tiež pracovala u židov so zlatníckym obchodom, tiež ju mali veľmi radi, chovali sa k nej, ako k vlastnej dcére a aj ju predstavovali ako svoju dcéru. Mama sa naučila variť židovské recepty od svojej šéfky, ktoré sa potom bežne varili i u nás doma, len som nevedela, že sú židovské a dlho som si myslela, že sú to naše vlastné rodinné skvosty, čo nič nemení na tom, že židovské recepty sú vynikajúce.
jarunka
Ja robievam macesove gulicky do polievky. V medzinarodnom oddeleni maju predvazeny rozdrteny maces, do ktoreho sa prida vajicko a olej, necha sa trochu postat, a tvaruju sa gulicky velkosti orecha. Pouzitie na balicku hovori, ze sa pouzivaju do polievok, alebo aj ako priloha. (Matzo ball mix) Mame ich radi. Ale uz je to taky polotovar. Hodi sa to ked nemame cas si urobit svoje.
jarunka
Tiez su lahucke, nadychane a rozplyvaju sa na jazyku.
pusta
Jarunka, pekné dobré ránko prajem, ja som tu už od jednej v noci, patrím medzi ranostajov, Vidím, že ty si pochopila správne. Olej je povolený tuk u židov a teda aj ked robíš macesové knedličky z kúpeného polotovaru, sú to "Originál židovské macesové knedličky do polievky", hoci nie sú "kosher", sú podľa židovskej receptúry. Na kosher by museli splňať dalšie prísne kritériá. Podstatou celého je, že neobsahujú tuk zo zakázaného zvieraťa - bravčovú masť. Ano, originál židovské macesové knedličky sú nadýchané, ľahúčke a rozplývajú na jazyku. Ty a aj sovka potvrdzujete, a nakoniec aj obchodná sieť samotná, že macesové knedličky sú knedličky do polievky a ako príloha. A zase sme pri vplyve židovskej gastronomie na iné kuchyne teraz už na celom svete. si super a dakujem. už som mala vážne obavy, že nemám schopnosť niečo zrozumiteľne vysvetliť, ale už je to preč...
bzuky
Všeto mám vyskúšam a maces zbožňujem, je to moj druhý chlieb
hannah22
Prečítané, ukladám a vyskúšam , maces máme radi a našťastie ho dostať... :))
sovka62
@viera1 , ja ti už mám takú čudnú hlavu, že keď niekde niečo vidím, prečítam, počujem, tak mi to v nej ostáva. Niekedy sa sama na seba jedujem, načo si to všetko držím v hlave, veď to v živote nebudem potrebovať, ale neviem čo s tým urobiť. Len počas štúdia na vysokej by som bola privítala hlavu s lepšou pamäťou, lebo matematika, chémia, fyzika mi dali riadne zabrať, aj keď skúšky som robila na prvý raz. Len mi dávalo zabrať to do tej hlavy napchať ( a podotýkam, že väčšinu toto, čo som sa naučila som už úspešne zabudla, to sa vyparilo ako nič).
pusta
sovka, nemyslím si, že si svoje získané vedomosti štúdiom zabudla, len to už nie je ten denno-denný tréning, mozog ich veľmi dobre ukladá, len z času na čas ich treba oprášiť, ver mi
pusta
ahoj bzuky, to ma veľmi teší, potom daj vedieť. trúfnem si typnúť, profesiou si kuchár a súčasne je to aj tvoj koníček, však
bzuky
Ahoj pusta, nie som kuchár ale s tým koníčkom máš pravdu. Ale tvoje recepty sú skvostné a ty máš v sebe to čo sa nedá kúpiť.
pusta
vdaka za odpoved, neviem či sa môžem na teba nakontaktovať, neboj, len virtuálne, ak áno, tak ako?nuž a zase dakujem, nezahambuj ma, naozaj je to len pokora voči jedlu, a tú človek nadobúda až časom
marienka44
@Pusta ,posielam odkaz z Varechy, na druhy tyzden budu recepty zo zidovskej kuchyne. Treba si ten odkaz rozkliknut a tam sa podrobne dozvies viac o pripravovanej akcii.
50 dobrôt židovskej kuchyne
V piatok 4. marca nájdete vo vašom denníku prílohu Recepty.
honestka
@Pusta : ja som pochopila dobre a moja odpoved nebola urazka. mame priatelov, ktori prisne dodrziavaju Sabbath a maju este original babicku, ktora dohliada na sposob priprv jedal. Tu je to dost jednoduche, pretoze su specialne predajne a vela sukromnikov vie, ked si u masiara pytas kosher.
Tak isto je aj tu vela ludi, co tomu rozumie a privitali tvoje recepty s nadsenim a ini sa radi poucia. Moja odpoved bola na to, ze @evusik , ako dlhodoba a oblubena prispievatelka velmi dobrych jedal tu sa slusne opytala .... " aj bravčovú alebo by to už nebolo ono? alebo je to preto aby bolo jedlo košér?" ... stacilo jej odpovedat tak ako @viera1- zrejme to cakala od teba ako autora. NIC viacej.
a to co napisala @sovka vie aj mnoho z nas starsich, naviac je spusta popularnych holywodskych filmov aj dnes nielen tych starsich v ktorych je zachytena cela tematika aj tohto typu nabozenstva. /Preto moja poznamka o mladych kucharoch/.
Cheapem, ze doteraz tu specialne nikto o tejto teme nehovoril ako TY preco je potrebne presne dodrziavat recept "KOSHER a co je židovský" To ze robis zaroven aj osvetu je vitane.
= Niekedy vsak staci odpovedat slovom na co sa clovek pyta.
pusta
honestka, toto nie je o tom, kto tu ako dlho je, nerobím osvetu na túto tému. A ked už, nemusíš nikomu robiť advokáta ale ak chceš, potom si to prečítaj v kontexte, to ja sa môžem cítiť dotknutá - vid jej formuláciu otázky pri Zlatej slepačej polievke o mojej prapraprababke a mrazničke, potom tu o slušnom pýtaní sa na bravč. masť, ak jej to vysvetlím, tak ako to najlepšie viem, behá jej mráz po chrbte, tiež jej narážky na originál...tiež to nie je o obľúbenosti tej ktorej z vás a s kým sa kamaráti, ani o mojom veku. bud nechápete alebo nechcete chápať...ja tiež nie som padnutá na hlavu, a v mojom veku advokáta nepotrebujem, mne naozaj ide len o jedlo a nič iné. ale aj ja mám svoje hranice a predstavu o slušnosti.nechajme to tak, lebo webová komunikácia je iná ako na živo a pokiaľ to nebude o jedle, nemá to už význam naťahovať a je mi jedno, kto je tu ako dlho, to nie je kritérium slušnosti, ok?
pusta
marienka,dakujem, len neviem kde nájdm ten odkaz z varechy, ktorý si mám rozkliknúť
evusik
@pusta ja nepotrebujem advokáta, máš pravdu že tu na Vareche nie sme padnutý na hlavu, pozri si spätne svoje recepty - kto ti lichotí tomu vypisuješ siahodlhé odpovede a kto len naznačí že niečo nie je v poriadku toho sfúkneš prípadne odigoruješ (viď napr.recept na huspeninu a 2 litre vody), sama sebe si robíš vizitku... Varecha je veľká každý tu má svoje miesto a je úplne fuk či je tu rok alebo týždeň, na mne ani na tebe predsa nestojí svet... prajem ti v živote len to najlepšie
viera1
@pusta ,to ako brániš originalitu receptu vytvára dojem,že nejde o jedlo,ale takmer bigotne o náboženstvo - toto a politika sem nepatrí.
Pritvrdím:chováš sa,ako keby sme tu boli všetci idioti.Ja som pracovala 42 rokov v gastronómii a o svetových kuchyniach niečo viem a je mi jedno,či si niekto upraví recept,hlavne že mu chutí a nemáš právo ho zato ponižovať,ani urážať.Tvoje recepty nemienim čítať,takže si ušetri čas s komentármi na moju adresu.Toto píšem len preto,že ma kamarátka upozornila,že tvoja bezočivosť je bezhraničná,tak som to rozklikla.
Svoj čas venuj servilnostiam k pánovi,ktorý je z teba unesený...
honestka
Aj ja Koncim poslednymi riadkami.
= Zase moj dojem: Si tu kratko na take posudzovanie, aby si zistila kto a ako sa vyjadruje.
Bol to iba postreh; Ty ako aj par novych sa Velmi mylia ked poukazuju na KAmatstva vraj nas "starych varechacov" - /som na druhom konci sveta a predstav si nemam ani jej sukromne informacie/. Clovek necita, alebo si nepamata vsetky vyroky v diskusiach - tolko asi uznas.
= Nejdem obhajovat co, kto, alebo ja sama som povedala. Prisla si na tuto stranku iste s dobrym umyslom a tiez s niecim novym.
O "KOSHER" ak sa nemylim pred tebou tu nikto otvorene nepisal ani nerozoberal, preco je dolezite do body urobit ako pises! MOzno ze v tvojom profile si mohla povedat, comu sa budes venovat a par vetami vyzdvihnut preco je ta doslednost a presnost v receptoch taka dolezita. Myslim ze by sme to pochopili. Je nas vela, co si LEN nahodne otvoria recept. Aj ja som bola medzi nimi.
= Vieme, ze preco je zidovske, ale aj ine jedlo originalnych receptov z roznych krajin sveta take dobre - Pretoze sa DODRZIAVAJU zaklady od prvopociatku jeho vzniku!
Ale tym, ktori sa pytaju treba s respektom odpovedat. Aj @Evusik priniesla sem nieco original a vzdy ochotne odpovedala ani nie je jedina.
Vies, emigracia mi okrem inych dobrych ci zlych veci umoznila aj nahliadnut do svetovej kuchyne prave takto originalne cez kamaratov, ktorych sme tu ziskali a odhalit tajomstva ich kuchyne. Kazdy tu sa snazi chute svojho domova priblizovat co najdokonalejsie aj ked niekedy je to tazke a musi improvizovat, aby dosiahol co najvernejsiu podobu jedla. Niekedy to nevyjde, ale ani to nie je na skodu. Aj v tom je ta originalita novych, fantastickych jedal;
- kolko je prikladov, ze z nepodarku bol uspech.
Naviac mame tu velmi zmiesane obyvatelstvo a to nas este viac naucilo pokore a slusnosti dodrziavat pravidlo, aby sa clovek spraval k cloveku, nesudil podla vyzoru, alebo viery. Predstav si, ze nam to TU vychadza krasne a konflikty su ozaj vynimocne.
= Takze aj nadalej nahliadnem do tvojich receptov, pretoze mam rada prave tie starodavne a original. Zrejme pochopis, ak sa nebudem velmi vyjadrovat, aby som ta nahodne neurazila.

Fandim ti a mozno, ze casom zistis, ze sme tu ozaj velmi dobra "familia" a odlisna od inych kuchynskych webov aj vdaka redakcii, ktora ozaj vychadza v ustrety!
= A nakoniec: ani roky do toho nemaju moc co hovorit, nikto tu nepotrebuje obhajcu a osadenstvo ak sa nemylim je od 12 rocnych - hore. Kazdy, kto ma schopnost napisat recept si ho dokaze aj obhajit sam.
Dakujem.
pusta
honestka, dakujem za tvoju odpoved. skutočne mi niečo dala, ver či never, ale naozaj - dal mi to dobré. som tu len okolo desať dní, vdaka tebe sa teraz môžem lepšie orientovať. mňa zaujíma svetová kuchyňa, nedala som to do svojho profilu, lebo si nemyslím, že som v nej doma do takej miery, aby ma to charakterizovalo. rada sa rozdelím o to, čo viem. mám poctivý prístup ku každému jedlu a som si vedomá toho, že nemusí každý zdieľať so mnou môj názor. nemaj
mi to za zlé, ale som sa tu ešte nestihla ani nadýchnuť, tiež môžem niečo aj nepochopiť. v postate sa vyjadrujem tak ako ty, len inými slovami, a budem len rada, ak i nadalej budeš komentovať
pusta
viera1, tvoj údaj o 42 rokoch odpracovaných v gastronomii je naozaj veľmi pozoruhodný, najmä ak tvoj vek v profile je 56 rokov, ako aj vlastné hodnotenie o tvojich znalostiach vo svetovej gastronomii...ako aj vyjadrenie názoru, kde platí, že charakterizuje svojho nositeľa.No comment-
pusta
evusik, ako ty povieš, dalej nekomentujem.
bzuky
Možeme sa nakontaktovať, budem rád.
pusta
bzuky, napíš mi svoj mil adresu a ihned ti odpoviem, dakujem
bzuky
Pusta moju adresu najdeš na mojom profile
hamus
pusta- prosím Vás a recept na ten Maces chlebík by jste neměla? U nás se nevyrábí a já bych ráda recept vyzkoušela. Děkuji
pusta
@hamus , recept na maces chlebík ja sama nemám, ale spýtam sa svojho priateľa. ospravedlňujem sa, že odpovedám až dnes, lenteraz som si všimla tvoj komentár.
pusta
@hamus , spýtala som sa. židia z macesovej múky, ktorá je z macesu chlieb nepečú. maces je totiž sám o sebe nekvasený židovský chlieb, ktorý prvý raz piekli pri exode židov z egypta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia