Originál židovské macesové knedličky do polievky

Autor receptu: pusta

Macesové knedličky sa dávajú do Zlatej slepačej polievky - Goldene joich. Sú spájané so židovským sviatkom Pesach, čo je židovská Veľká noc, ale pripravujú sa aj kedykoľvek inokedy. Dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ich naučil variť, ako aj za jeho láskavý súhlas ich recept uverejniť.

4-6
porcie
90 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Maces nalámeme na menšie kúsky a nadrvíme ho pomocou valčeka nsa cesto, vložíme do misy. V inej miske rozšľaháme vajcia s husacou masťou a premiešame ho s macesom, ktorý osoláme a okoreníme uvedenými koreninami. Zmes nesmie byť ani príliš hustá - uvarené knedličky by boli tvrdé a nesmie byť ani riedka, knedličky by sa počas varenia rozpadli. Dohustíme pridaním macesu, nariedime vývarom do konzistencie, aby sa dali tvarovať knedličky.
  2. Macesovú masu necháme 1 hodinu stáť a potom vlhkými rukami tvarujeme knedličky o čosi väčšie ako vlašský orech, varením značne zväčšia svoj objem. Knedličky varíme miernym varom prikryté v slepačom vývare asi 10 minút. Počas varenia neodkrývať a nenajúkať do hrnca.
  3. Hotové knedličky vkladáme priamo do horúcej polievky alebo ich servírujeme zvlášť na podnose a každý si naberie sám podľa chuti. Knedličky môžeme variť aj v osolenej vode, potom ich robíme väčšie a podávame ich ako prílohu k jedlám na šťave. Správne uvarené kneličky majú byť ľahúčke, nadýchané a rozplývajú sa na jazyku.