Orechovo-makový zákusok bez múky fotorecept
Foto: Sonulienka
Ku kávičke.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Orechové cesto: | |
5 ks |
|
150 g mleté |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
Makové cesto: | |
5 ks |
|
150 g mletý |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
250 g |
|
500 g |
|
150 ml (33 %) |
|
3 PL (alebo cukor) |
|
(alebo pár kvapiek vanilkovej esencie) |
|
1 bal. |
|
Ganache: | |
100 ml (33 %) |
|
100 g (81 %) |
|
nasekané (na posypanie) |
|
Postup
-
1
Suroviny:
-
2
Orechové cesto: Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuha. Pridáme cukor a znovu šľaháme do tuha, potom pridáme žĺtky, prešľaháme a na koniec mleté orechy rozmiešané s práškom do pečiva. Cesto dáme na plech (ja som mala plech s vonkajším rozmerom 41x31 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov 25 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
-
3
Tak isto urobíme aj makové cesto.
-
4
Krém: Mascarpone vyšľaháme so smotanou, pridáme jemný tvaroh, vanilkový struk alebo esenciu, med, vanilkový cukor a dobre vyšľaháme. Cukru alebo medu si môžete dať podľa svojej chuti viac alebo menej. Krém som nefotila, svietilo slnko a tak by nebolo vidieť nič na foto poriadne. Vychladnuté korpusy prekrojíme po dĺžke na polovice a plníme. Najprv orechový natrieme krémom, nasleduje makový korpus, krém, orechový korpus, krém a na koniec makový korpus, vrch potrieme tiež krémom. Poleva ganache: Dáme zohriať smotanu, odstavíme, pridáme nalámanú čokoládu a miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Polevu nanesieme na koláč. Na vrch dáme nasekané vlašské orechy.
-
5
Zákusok som dala cez noc do chladničky, ale môžete aj menej, stačí dve hodinky. No a tu je už na tanieriku - a ešte môžete si upiecť aj v okrúhlej forme a budete mať tortičku. Odporúčam formu s priemerom 26 cm.
-
6
No a tu je aj kávička, koláčik nám chutil.
Diskusia k receptu