Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Orechovo-čokoládový pletenec

Jarmila Horváthová
príloha Varecha, 28. januára 2024
Orechovo-čokoládový pletenec
Foto: Shutterstock
15
porcií
90 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
1/2 kocky (cca 20 g) čerstvé
60 g
300 ml vlažné
1/2 KL
1/2 PL
Náplň:
200 g
200 g mleté
Na potretie:
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme maslo izbovej teploty, droždie, vlažné mlieko a vypracujeme mäkké, hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote približne hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

  2. 2

    Náplň: Horkú čokoládu dáme do malej misky a postavíme nad mierne vriacu vodu. Hneď ako sa čokoláda rozpustí, vymiešame ju do hladka a pridáme mleté orechy.

  3. 3

    Cesto podsypané trochou múky rozvaľkáme na obdĺžnik (približne 40 x 25 cm), potrieme čokoládovo–orechovou zmesou a zrolujeme z dlhšej strany. Roládu pozdĺžne rozrežeme na polovicu, prepletieme ju tak, aby rezné strany boli navrchu, a vložíme do pripravenej obdĺžnikovej formy. V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom a touto zmesou pletenec potrieme.

  4. 4

    Pečieme približne 35 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov dozlatista, potom vyberieme a necháme mierne ochladnúť vo forme. Potom koláč vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia