Orechovo-čokoládový pletenec
príloha Varecha, 28. januára 2024
Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
1/2 kocky (cca 20 g) čerstvé |
|
60 g |
|
300 ml vlažné |
|
1/2 KL |
|
1/2 PL |
|
Náplň: | |
200 g |
|
200 g mleté |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme maslo izbovej teploty, droždie, vlažné mlieko a vypracujeme mäkké, hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote približne hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- 2
Náplň: Horkú čokoládu dáme do malej misky a postavíme nad mierne vriacu vodu. Hneď ako sa čokoláda rozpustí, vymiešame ju do hladka a pridáme mleté orechy.
- 3
Cesto podsypané trochou múky rozvaľkáme na obdĺžnik (približne 40 x 25 cm), potrieme čokoládovo–orechovou zmesou a zrolujeme z dlhšej strany. Roládu pozdĺžne rozrežeme na polovicu, prepletieme ju tak, aby rezné strany boli navrchu, a vložíme do pripravenej obdĺžnikovej formy. V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom a touto zmesou pletenec potrieme.
- 4
Pečieme približne 35 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov dozlatista, potom vyberieme a necháme mierne ochladnúť vo forme. Potom koláč vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu