Orechovník a makovník tradičný u nás fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 12. novembra 2016
Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept)
Foto: monty469

Táto sobota sa bude niesť v znamení kysnutého. Manžel si želal orechovníky, ráno očistil a pomlel orechy, tak dnes sa pečie na jeho nôtu. Zobraziť celý popisTáto sobota sa bude niesť v znamení kysnutého. Manžel si želal orechovníky, ráno očistil a pomlel orechy, tak dnes sa pečie na jeho nôtu. Dcéra si zas priala makovník, takže dnes sa odvďačím všetkým :-) U nás sa toto pečie už veľmi dlho. Svokra to piekla často, a po mojich menších úpravách to pečiem aj ja. Myslím si, že tento druh sladkého sa pečie v rôznych obmenách všade :-) Je to vhodné či na raňajky, na desiatu, k čaju, alebo len tak, keď máte chuť na sladké.

35 minút
na 190 °C

Suroviny

400 g
200 g
70 g roztopené
cca 290 g teplé
60 g
1 bal
2 ks
40 g
Orechová náplň:
250 g mleté
200 g
2 bal
Maková náplň:
120 g mletý
100 g
2 bal
1 pohár vykôstkované
Ďalšie:
80 g roztopené na potretie
1 ks na potretie
Cukrová voda:
40 ml
1,5 PL




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, v strede urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme troškou vlažného mlieka, a zasypeme troškou múky, ktorú máme v mise. Necháme droždie pracovať cca 5-10 minút.

    Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu, pridáme ho k múke, rovnako aj roztopené maslo, žĺtky. Začneme miesiť a súčasne prilievame teplé mlieko. Miesime dovtedy, pokiaľ sa cesto nelepí na steny misy. Upravíme ho do bochníka, vrch zľahka poprášime múkou, misu zakryjeme a necháme kysnúť cca 1 hodinu.

    Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme náplne. Začneme orechovou, takže do misy dáme mleté orechy, cukor, vanilínový cukor, premiešame a odložíme nabok. Makovú náplň robíme tak isto :-)

    Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď cesto nakyslo, vyklopíme ho na dosku a rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na plát s rozmermi 37x25 cm. Každý plát potrieme roztopeným maslom, a dávame náplň. Na makovú poukladáme višne. Orechovníky sú 2, makovník 1.

    Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý plát zavinieme ako na štrudľu, presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, popicháme vidličkou a necháme ešte kysnúť asi 25 minút. Je to preto, aby nám pri pečení nepraskli. Potom ich potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 190 asi 35 min.

    Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení ich potrieme cukrovou vodou, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

    Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrájame, poprášime cukrom a podávame :-)

    Orechovník a makovník tradičný u nás (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

maska10
Mozem prist k vam na ranajky?Vyzeraju super mnamkovo,davam5*
kaja80
Sú krásne, vyzerajú neodolatelne chutne, ukladám do KK a určite vyskúšam. Ďakujem za recept.

chica114
Vyzerajú výborne, orechové mám rada :-)☆☆☆☆☆.
izabella929
Patria i u nás medzi obľúbené..pekne sa ti vydarili.))).ja robievam podľa receptu@sovka62 zo zabáraného cesta..toto cesto sa mi osvedčilo..
luclup
Makovnik sme uz zbastili, z orechoveho tiez pomaly ale isto ubuda.. Ked to sa proste neda odolat! O:-) Este ze sme s @Monty dali hodinku cvicenia, takto mozeme sem tam mlsat bez vycitiek B-)
monty469
@Izabella929 (12.11.2016 18:26)

Dakujem to velmi pekne. Pozrela som si rp od Sovka62, je to pre mna zaujimavy sposob, raz ho vyskusam. U nas zatial vedie tento recept ;-)
monty469
@Luclup (12.11.2016 18:53)

Veru, keby som vedela ako rychlo to bude miznut, upiekla by som toho viac :-)
monty469
@Tatty (12.11.2016 19:05)

Ano, suche. Cesto sa dobre ponatiera rozpustenym maslom. Plnka po upeceni vobec nie je sucha :-)
1x lianka
sracz
Krásna chutná práca šikovnej starostlivej mamulienky, @monty469 milá a ja sa maznám so spomienkami. Zaš ši še pochlopila Montyčku! Ty totich svojich kostovnikoch bars mocno ľubiš a oňi ce bizovňe zato aj na rukoch noša!
salinka
Krásne záviny. Za orechový by som ti zaspievala a za ten makový s višňami aj zatancovala:-)
haji
Na chvíli se vzdálím a tady se dějí věci! Krásné motance, moc se ti povedly, milá @Monty469 já bych si dala podobojí, bo miluji mák i ořechy!! Krásnou neděli přeji celé rodině!!
monty469
@Sracz (13.11.2016 01:31)

Dakujem ti velmi pekne :-) Maš pravdu, bars mocno ich ľubim a hoc mne na rukoch nenoša, ale znam , že me tyš bars mocno ľubia ;-)) A tak to ma byť
monty469
@Salinka (13.11.2016 09:08)

Dakujem ti velmi pekne. Pobavila si ma. Momentalne by stacilo len zaspievat, este kusok orechovnika mame, makovnik uz zmizol :-))
afataga
vyzeraju vyborne, alebo asi skor by som mala napisat, ze vyzerali :-), ale ja by som sa bala dat suchu plnku, ze bude sypka, vzdy davam nieco, aby bola mokra, napr. dzem, alebo jogurt, alebo smotanu, skratka nejake zmacadlo, ani rum nie je na zahodenie :-)
jack
Vyzerajú veľmi dobre.Z oboch by som okoštovala.Peknú ľadovú nedeľu.
monty469
Ahoj @Afataga , este je trosku orechovnika, no do vecera isto neostane. A neboj sa skusit aj so sypkou plnkou, vdaka maslu, ktorym som natrela platy pred ulozenim naplne, je po upeceni stavnata, pekne drzi, vobec nie je sypka:-) Orechy ako aj mak su mastne, cukor to spoji, aj vrch mozes pofrkat maslom. Takto pecieme naozaj roky, tak skus niekedy a daj vediet :-) pekny den
siisa
A tu ďalšia dobrota, len chute robíte dievčatá :) Máš ich pekné @Monty :) Vybrala by som si ten orechový :D
kukulienka71
veľmi pekne vzorované, takéto tradičné som už dlho nepiekla. Tiež potieram roztopenou masťou či maslom.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Robila som dnes presne podľa receptu. Koláč je vynikajúci, dobre dochutený. Ďakujem za recept, ukladám!!!
monty469
@Siisa dakujem velmi pekne. U nas frcia oboje, nabuduce musim urobit dva makove, lebo ten nestihol ani vychladnut, a uz ho nebolo :-)

@Kukulienka71 tak najvyssi cas upiect :-) Dakujem ti velmi pekne

@Esi no tak ty si rychla! Velmi si ma tym potesila, som rada ze chutilo, to je najdolezitejsie. Dakujem ti velmi pekne za kladnu spatnu vazbu :-)

Vsetkym prajem krasny zvysok nedele

monty469
@Dogagador ahoj, svokra ma naucila tak, ze ked urobim zavin a prelozim na plech, popicham vidlickou, necham este dobrych 25 minut kysnut na plechu, potriem vajickom a supnem do rozohriatej rury, tak neprasknut. Zatial mi este nikdy nepraskli, tak asi to funguje :-) Vyskusaj podla mojho receptu hoc aj z mensej davky, a uvidis ... :-)
havino
ukážkové @monty , ich máš, šikovná gazdiná si , už sa to tu spomínalo, že ked sa dáva suchá náplň, vtedy nepraskajú, do kysnutého nemám odvahu suchú dať, nie, že odvahu, ale naučená som mokrú, robím viac ochutené plnky, orechovú s marhuľovým lekvárom, makovú s lekvárom, citr kôra a atd, raz asi skúsim jednu len na sucho a porovnám
jozka2
Jaaaj monty,mas ich ukazkove a krasne nadychane cesto.Posli kusok.
monty469
@Havino (13.11.2016 22:56)

Dakujem ti velmi pekne ;-) Skus dat aj suchu napln, je to fakt dobre ;-)
danda3
Tradícia je tradícia, dávno som ich nepiekla, máš ich ukážkové a tie makové s višňami, mňam, tuším som vyhladla.
violeta
Aj ja mám rada makový s višňami, tiež nerobievam takto nasucho, ale svokra myslím, že robievala, žiaľ už sa nedozviem...niekedy vyskúšam podľa teba...
Ráno by som si ku káve dala, robíš chute takto v noci :)
marienka44
@Monty469 (16.11.2016 19:16)

Koláčiky vyzerajú skvele. Ale kde vziat nové, tohtoročné orechy? Pomrzli, je ich málo na trhu a velmi drahé. Nepredáva niekto z Varechy? Este mám nejake zásoby, ale idú Vianoce. :-)
ajisko
Vcera som piekla podla Vasho receptu a mozem len odporucat!
monty469
@Marienka44 (17.11.2016 11:37)

Dakujem ti velmi pekne
Je mi luto, ze ti orechy pomrzli. Tu na vareche Emilia45 predava. Je tam uvedeny aj tel.kontakt. Tak skus ;-)
monty469
@Ajisko (17.11.2016 16:27)

Juj ,tak to si ma potesila :-) Hlavne, ze si spokojna s receptom. Ja robievam len takto a stale miznu zo stola rychlostou blesku :-D
mimane
Ďakujem veľmi pekne za recept. Konečne sa mi podaril bez prasknutia. Pochutili sme si náramne. Je stastie, že existuju také skvelé gazdinky, ktore ešte aj vedia svoje kuchárske umenie predať.
monty469
@Mimane (11.3.2018 08:21)

Dakujem ti velmi pekne. Som rada, ked recept potesi aj ine gazdinky a pomoze im. Ved prave preto je tu varecha. Pridat recept, inspirovat sa inymi a nechat si aj poradit, ked treba. A nie je vacsia radost, ked je spätna väzba na recept a hlavne spokojnost. Prajem ti peknu nedelu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia