Orechové košíčky

monccicci - fotkamonccicci, 3. októbra 2014
Orechové košíčky
Foto: monccicci

Orechové košíčky milujeme... vyskúšajte :-)

25
porcií
60 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
350 g
80 g
150 g
3 ks
1 ks
štipka
Plnka:
asi 300 g
podľa potreby
podľa chuti
 na zahustenie
 (rum)




Postup

  1. 1

    CESTO: Z múky, cukru, masla (môže byť aj margarín, ale cesto bude tvrdšie), žĺtkov, vanilky, strúhanej citrónovej kôry a štipky soli vypracujeme cesto. Necháme trošku odležať. Potom rozvaľkame na hrúbku cca 0,4 - 0,5 cm a pohárom vykrajujeme kolieska. Dávame do formičiek (ja mám priemer 6,5 cm), nožom alebo rukou zarovnáme okraje. Netreba vymastiť formičky. Popicháme cesto vidličkou na dne formičiek. Pečieme cca 20 - 25 minút na 180 stupňov (klasický ohrev, nie teplovzdušný). Po upečení ešte pomerne teplné vyberáme z formičiek. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    PLNKA: Do prevareného mlieka (stačí trochu, cca 100 ml na 300 g orechov) s cukrom primiešame pomleté orechy, rum, na zahustenie môžeme pomleté piškóty alebo strúhanku, prípadne vanilkový cukor, tak, aby vám chutilo :-)

  3. 3

    Na dno každého košíčka dáme trošku džemu (akýkoľvek, ale nemusí byť), na to plnku a navrch čokoládovú polevu. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

zolik
pekne, uz ulozene pod Vianocne aj s 5*.
kukulienka71
orechové košíčky mám veľmi rada a nejedla som ich, ani nepamätám. Ja poznám verziu s maslovou plnkou, túto si ukladám, páči sa mi:-)
evanaaa
Košíčky chutné, nazjedenie :-), tá plnka sa hodí aj do šuhájd.
mesiar50
Pekna spomienka na detske casy.Moja mamina robievala plnku z bielkov v parnom kupeli a nakoniec tam namiesala jahodovy dzem.Tvoja plnka je zaujimava a urcite aj velmi chutna.Recept si ulozim.Vdaka.
sovka62
Aha ho, moje "hodové" košíčky! Nepiekla som ich roky rokovaté. Hody už neodbavujem, ale keď sme bývali na dedine, sedávalo na obed okolo stola aj 28 ľudí. Pekávala som 17-18 druhov zákuskov, medzi nimi aj takéto košíčky. Máš pravdu, sú naozaj výborné, orechové, ale aj s maslovou plnkou zo skaramelizovaného Salka. Mám, samozrejme, svoj recept, ale ukladám aj tvoj a vyskúšam, lebo čo ak tvoje budú lepšie?
monccicci
dakujem vsetkym, vyskusajte, dufam, ze vam budu chutit. Este som zabudla do receptu napisat, ze cokoladovu polevu na ne nelejem, iba ich namocim do nej, takze jej vela ani netreba :-)
marcel83
Ej veru. Keď ma niekto nas...štve, týmto si ma určite udobrí :) A tie salkové, o ktorých píše @sovka , tie sú top.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia