Orechové košíčky z lineckého cesta bez vajca fotorecept

janger - fotkajanger, 17. decembra 2016
Orechové košíčky z lineckého cesta bez vajca (fotorecept)
Foto: janger

Zvycajne robievam kosicky z ineho cesta, no chcela som skusit aj linecke bez vajicka. Pomer klasicky, 3:2:1. Tento rok nepeciem toho vela. Muz chcel, Zobraziť celý popisZvycajne robievam kosicky z ineho cesta, no chcela som skusit aj linecke bez vajicka. Pomer klasicky, 3:2:1. Tento rok nepeciem toho vela. Muz chcel, aby som upiekla urcite srnci chrbat a orechove kosicky. My ich mame vsetci velmi radi so surovou orechovou plnkou.

20+10
porcií

Suroviny

200 g
133 g
66 g
stipka
Plnka:
250 g
5 PL
3 ČL
6 PL
podľa chuti
Poleva:
100 g




Postup

  1. 1

    Spravime cesto z muky, cukru, studeneho (posekaneho) masla. Pridame sol. Ja som dala aj skoricu. No moze byt napriklad aj citronova korka. Cesto zabalime a dame do chladnicky. Moje bolo v chlade jeden den. No staci aj hodinu.

  2. 2

    Kusky cesta natlacime do (nevymazanych) formiciek - kosickov. Nie velmi nahrubo. V rure to este mierne napuchne. Spravila som 20 kosickov, viac nemam, a zo zvysku som spravila este mensie muslicky. Tych mi vyslo 10. Kosicky pecieme asi 21 minut, v rure vyhriatej na 180st., v strede, dolny a horny ohrev. Muslicky asi 14 minut.

  3. 3

    Este teple vyklopime z formiciek.

    Orechové košíčky z lineckého cesta bez vajca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spravime plnku. Pomlete orechy zmiesame s vanilkovym a praskovym cukrom, (viac cukru, menej cukru, kto ma ako rad), pridame rum podla chuti a nalady, trosku skorice a postupne pridavame horucu vodu.

  5. 5

    Upecene kosicky mozeme trosku vyskrabkat, ak by bolo cesto hrubsie.Dame do nich trochu dzemu, ja som dala marhulovy.

    Orechové košíčky z lineckého cesta bez vajca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na dzem dame orechovu plnku a nozikom to upravime.

    Orechové košíčky z lineckého cesta bez vajca (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozpustime cokoladu. Bud nad parou, alebo v mikrovlnke. Kosicky natrieme. Tych 100 gramov staci tak akurat. Mozete dat cokolady aj viac.

    Orechové košíčky z lineckého cesta bez vajca (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polevu nechame vychladnut a kosicky schovame do nejakej dozy. Inak mozu velmi rychlo zmiznut. A po par dnoch, ked trosku odlezia, budu este lepsie. My sme s muzom ochutnali len jeden kusok. A ja potajme potom este jeden ;-)....

    Orechové košíčky z lineckého cesta bez vajca (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pekavam aj podla tohto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/krehke-kolaciky-fotorecept/11926-recept.html. Alebo aj z cesta na medvedie labky. Spominany srnci chrbat robievam tento: http://varecha.pravda.sk/recepty/srnci-chrbat-fotorecept/12229-recept.html

  10. 10

    Prajem vsetkym pekne Vianoce.

Diskusia k receptu

luss44
a ďalšia orechová dobrota dnes :) ja mám tiež napečené orech.košíčky, plniť budem karamelovou plnkou. Len či si ich dobre schovala? :)
marlenka
Určite su chutné a výborné Tvoje košičky,ale nevyzeraju velmi pekne,bolo by dobre ich trochu prizdobiť,napr. jadrom vlašského orecha,alebo...
janger
@Luss44 (17.12.2016 20:19)

@luss , schovam a nepoviem nikomu, ze kde ;-), len ja budem o nich vediet. Dakujem za komentik :-).
janger
@Marlenka (17.12.2016 20:30)

Haha, @marlenka , mas uplne pravdu, krasavce to nie su ;-). Ja nie som neviemaky zdobic. Ale vzdy ich robievam len takto jednoducho. Nuz, uz zostanu take, ake su. Mozno sa poucim k buducemu roku :-). Dakujem za koment.
haji
Takové košíčky mi chutnají, s meruňkovou marmeládou a poctivě narumovanými ořechy! Nahoře nemusí být celý ořech, stačí jen postrašit špetkou mletých do ještě nezaschlé čokoládky. Ale i holé musí být chutné! Miska by je moha opečiatkovatt!! haha Jedny Vánoce jsem si pomáhala jak to šlo a nepečené kávové zrna jsem vynesla na dvůr pod zástřešek, aby vychladly. Sousedovic kočičák mi s nimi hezky zacvičil. Několik kousků sežral, něco odnesl. Podezřívali jsme otce, ale nakonec jsme viníka odhalili /zoubky ve zbytcích/. Nu což, i kocour měl šťastné a veselé!! Krásný večer přeji všem!
siisa
Máš ich krásne do zlata upečené a to tiež dá dobrú chuť :) K tomu orechy a čokoláda....určite chutia výborne. Prajem šťastné a veselé vianočné sviatky :)
1x janger
martamm
Netušila som, že aj bez vajíčka sa dajú upiecť košíčky, každá rada j dobrá, plnku robievam tiež orechovú, ale neprisládzam, dávam len orechy a marhuľový lekvár, na vrch čokoláu ako Ty a oriešok, akýkoľvek, prípadne lentilku, alebo želé cukrík, to sa páči vnúčatkám :)
1x janger
mitzy
tak tieto bezvajecne teda vyskusam! krasny napad, ulozene, ***** a suhlasim s Haji, ze Miska by ich mala opeciatkovat :)
1x janger
janger
@Haji (17.12.2016 21:23)

@haji , no teda, chudaka otca ste tak upodozrievali, som sa aj zasmiala :-). Dufam, ze dostal potom za taku krivdu extra porciu vianocnych maskrt! Pochutnal si kocur :-)))... Tiez sa mi paci velmi ten vyraz "kocicak" ;-), ja som myslela ze to je po cesky "kocour". Miska sa na mna vcera vykaslala, moc si ma nevsimala, asi sa jej kosicky tiez nejako moc vzhladovo nepacili ;-). Este k tej vyzdobe, cely orech by mi tam ani nejako moc nepasoval, lebo kosicky su strukturou velmi jemne a to by bola zrazu taka "tvrdota". Skor tie posekane, myslim.
1x haji
janger
@Siisa (17.12.2016 22:01)

Aj tebe pekne Vianoce, @siisa :-). Ano, su do zlata, hoci na fotke to vyzera viac, ako v skutocnosti. Ale mozno by im bola stacila minutka menej. Dakujem za komentik.
janger
@Martamm (18.12.2016 07:08)

Ano, @martamn , da sa. Bola tu nedavno taka otazka o tom, tak som chcela vyskusat. Vedela som, ze pomer lineckeho je 3:2:1, ale ci s vajcom, alebo bez vajca, to veru neviem, ako patri to prave cesto...prajem pekne sviatky :-).
janger
@Martamm (18.12.2016 07:08)

@chcela som si pozriet tie tvoje, @martamm , ale nevidim ich v prehliadaci. Isto su pekne, pre deticky pritazlive, ked je to take pestrejsie :-)...
janger
@Martamm (18.12.2016 07:08)

@chcela som si pozriet tie tvoje, @martamm , ale nevidim ich v prehliadaci. Isto su pekne, pre deticky pritazlive, ked je to take pestrejsie :-)...
afataga
silno zacinam uvazovat, ci my nie sme sestry :-), lebo vyzeraju presne, akoby som ich ja robila :-), tiez nemam nervy na nejake zdobenie, presne taketo mam rada, vela plnky nepecenej, miesto vody staci rum a zlepsovak: dzem dat rovno do plnky, chutovo rovnake a menej pracne, Miska je tazky ignorant :-)
1x janger
braxi
Košíčky sú určite veľmi chutné, ale ten pomer na cesto 1,2,3 máš správne napísaný ? ... 200,133,66
1x janger
janger
@Afataga (18.12.2016 11:09)

@afataga , mozno aj sme ;-). Ved vsetci sme bratia a sestry, nie? Tie kosicky aspon vyzeraju tak domacky, no nie? Tak ty len cisty rum? To by som lezala pod stolom...Ja som po kostovke jedneho kosika uz bola podpita. Miska je potvora, to len kedy ona chce:-). To nie je taky oddany tvor, ako psik :-). Pozdravujem.
janger
@Braxi (18.12.2016 12:28)

@braxi , dakujem, malo by to suhlasit. Tiez som najskor rozmyslala. Kedze pomer je 1 diel cukru, 2 diely masla a 3 diely muky....Muky je 200g. To som vydelila tromi...

200:3=66,6 (takze spravne by to malo byt zaokruhlene na 67g, no ten gram hore dole, to uz necham tak).
Takze to je 1diel cukru.

Potom 2x66gramov=133g masla (2diely)

A 3x66gramov=200g muky (3diely)

Myslim, ze to tak ma byt. Ak nie, oprav ma, prosim ta.

Dakujem za pristavenie sa :-).
evanaaa
Ach, @Janger , ale som sa nasmiala na tom tvojom delení, podľa mňa je lepšie začať nie od najväčšieho, ale najmenšieho množstva, napr.: 60g cukru, 2x60g masla a 3x60g múky, lepšie sa to ráta. (čiže- 60,120,180g), ap. Ale iste sú košíčky chuťovo výborné aj bez presného dávkovania.
1x janger
janger
@Evanaaa (18.12.2016 18:41)

@evanaaa , ked ja som chcela z 200g muky, tak som musela zacat od muky :-))). Hoci 200 sa deli tromi horsie, ako 180. Aj tak sa da, aj tak sa da, no nie? Ale myslim, ze pri peceni je potrebne vazit. Ak das toho viac, toho menej, tak potom je to vzdy trochu iny keksik, kolacik... Hoci moze byt dobry aj ten, aj ten druhy. Dakujem za mily komentik :-).
afataga
@Janger (18.12.2016 16:23)

no ved ty nic nevydrzis :-))), a co hovoris na moj zlepsovak? Ak by si mala riedky dzem, ani vodou by si plnku kazit nemusela
1x janger
janger
@Afataga (18.12.2016 20:00)

:-)))). No, nebude to potom take zase moc dzemove, @afataga ? Potom bude toho dzemu treba moc viac? Alebo dzemu trochu a vykompenzovat to tym rumom, nie ;-)? No, na buduci rok si najdem nejaky iny pomer...
afataga
@Janger (18.12.2016 20:05)

no teda si tvrda hus na sklbanie, clovek sa ti nezavdaci a ja som ti len chcela ulahcit robotu, tak si rob co chces :-)))
1x janger
janger
@Afataga (18.12.2016 20:15)

Hahaha, ten iny pomer, to akoze podla TVOJEJ rady, to som tym myslela... Akoze upustim od toho SVOJHO receptu :-), chapes? A strasne som ti vdacna, fakt :-).
torticka
Tá sa má, ako si ležká. Aj ja mam macky rada. Kedy som ich mala 12. Neviem, kde sa podeli. @Janger (18.12.2016 09:55)

1x janger
janger
@Torticka (18.12.2016 20:20)

A kde sa prepanajana stratili, @torticka ? Tolke macky! My sme mali najprv jednu, ta sa dozila 16,5 roka. Veru som si za nou poplakala...teraz mame od leta tuto Slovenku malu chlpatu. Tiez mam macky rada, aj ine zvieratka, aj psikov, len tych sa nejako bojim :-(.
braxi
@Janger (18.12.2016 16:32)

aj tak sa dá... Evanaaa to napísala ako to používam ja.
janger
@Braxi (18.12.2016 22:07)

Samozrejme, @braxi , pouzivaj ako si zvyknuta. Len si sa pytala, ci ten moj pomer suhlasi, tak som to preto tak podrobnejsie vysvetlila...
ywett
Ahoj Janka, tieto košíčky mám veľmi rada, už od svojho detstva a ešte som ich nerobila. Tvoj pekný recept má láka, tak ak budem mať ešte viac času, určite spravím. Potom ti dám vedieť ;-) Ďakujeme za vianočné prianie a aj Tebe a Tvojej rodinke, prajeme šťastné a veselé Vianoce ❤ S Veronikou sme nedávno piekli medovníčky, tak ti posielame fotky, sama ich aj ozdobila ❤ Srdečne pozdravujeme :-)
1x janger
janger
@Ywett (19.12.2016 19:50)

Ahoj mila Ivka, dakujem ti za komentik, rada ta tu vidim. Ja orechove kosicky musim robit kazdy rok, strasne ich maju vsetci radi. Len toto cesto som robila prvykrat.
Skoda, ze sa nedala pridat fotka medovnickov, iste su velmi pekne. Ste sikulky.
Pozdravujem ta a aj rodinku :-).
1x ywett
ywett
@Janger (19.12.2016 20:04)

Ďakujeme Janka :-) A ohľadom fotiek, poprosila som redakciu, asi sú fotky veľké, alebo z mobilu sa nedajú poslať, neviem
1x janger
janger
@Redakcia (19.12.2016 22:08)

Ivka, ake krasne medovnicky. Veronika ma talent po mamicke, krasne ste ich spravili :-). Velmi pekne naaranzovane fotografie! Dakujem, pa pa! A aj @redakcia , vdaka za pridanie.
1x ywett
havino
Janulik prefajné, ja mám veľmi rada košíčky, nech sú plnené hoc čím a tento rok ich po rokoch nemám, lebo nepečiem veľa, len také kusovky, nemám rezy, len jedny, pretože ja ich plním a tie mám najradšej, s okrajkami z koláčov, pridám varenú vodu s džemom, kakao, orechy, hrozienka, proste takú punčovinu, ja to tak volám,je tam aj maslo z krémov z koláčov čo upravujem, dám do košíčkov hojne, nastajlujem do špica a schladlé máčam do čokolády, ozdoba orech, mandla, kokos posýpaný
1x janger
janger
@Havino (20.12.2016 21:31)

Tani, ani ja nepeciem vela tento rok. Ved naco tolko. Aj deti mi hovorili, ze aby som toho tolko nepiekla. Ze aj dva druhy by uplne stacili....Oni sa snazia sladke obmedzovat, po kusku si zoberu... A mne s muzom tiez tolko netreba. To, co ty spominas, to je vyborne. To je podobne ako gulicky, co som sem tam aj ja robila. Tiez z odkrojkov a este vselicim prilepsene, rozpustenou cokoladou, kokosom a tak....No to je tusim najlepsi "zakusok". A este rumu do toho. No, maskrta teda :-). @havinko , pekne Vianoce prajem.
ywett
@Janger (19.12.2016 22:25)

ďakujeme Janka :-)

A ohľadom košíčkov, sú výborné, ďakujem za skvelý recept. Ja som dala ríbezľový džem, marhuľový mám už len jeden pohár (v lete musím viac spraviť) a ten odkladám na sacherku.

Pozdravujeme a prajeme pekného Silvestra a šťastný Nový rok! ❤

@redakcia , ďakujem za pridanie fotiek.




2x haji a janger
janger
@Ywett (30.12.2016 14:10)

Ivka zlata, dakujeeeem za krasnu fotku. Ani nevies, ako sa tesim, ze sa ti tak podarili a ze si spokojna. Ty si umelec :-). Ale to viem uz davno :-).
Ivka, predstav si, rura mi zase funguje, muz ju opravil. Prave som dokoncila tortu k jeho zajtrajsim narodeninam....S vianockou to na Stedry den dobre dopadlo, prezila prevoz autom, zabalena v deke :-) a upiekla sa u dcerky.

Prajem krasny zajtrajsi den a vecer. Pa-pa.
1x ywett
ywett
@Janger (30.12.2016 16:39)

Ďakujem Janka :-)
A ohľadom vianočky, som rada, že to dobre dopadlo a manželovi dodatočne všetko najlepšie k narodeninám ;-) Určite ho torta veľmi potešila
1x janger




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia