Orechová torta
Orechová torta takmer bez múky
Autor receptu: redakcia
12 ks porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 160 °C |
Postup- Deň pred pečením pripravíme parížsku šľahačku. Smotanu privedieme do bodu varu, vložíme do nej nalámanú čokoládu, stiahneme z ohňa a po chvíli rozmiešame, aby sa čokoláda úplne rozpustila. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky do ďalšieho dňa.
- Korpus: Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky s cukrom vyšľaháme dopenista, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Do žĺtkovej peny vmiešame pomleté orechy zmiešané s práškom do pečiva.
- Potom opatrne vmiešame sneh z bielkov a nakoniec múku. Cesto dáme do veľkej tortovej formy (aspoň 28 cm alebo do 2 menších) a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40 minút. Či je cesto upečené, zistíme tak, že doprostred korpusu zapichneme špajdľu. Ak sa na ňu cesto nelepí, korpus je upečený.
- Upečený korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus alebo korpusy, ak pečieme vo dvoch menších formách, opatrne vyberieme z foriem a rozrežeme.
- Každý natrieme džemom a naň navrstvíme časť vyšľahanej parížskej šľahačky. Tretinu krému necháme na záverečné potretie torty.
- Korpusy spojíme a vrch a boky torty natrieme odloženým krémom. Tortu ozdobíme podľa vkusu.
|