Veľmi chutný dezertík! Použila som 25 cm tortovú formu s otvárateľným obvodom.
Suroviny
| Linecké cesto: | |
| 100 g |
|
| 200 g |
|
| 2 ks |
|
| 50 g |
|
| štipka |
|
| Piškótové cesto: | |
| 50 g |
|
| 50 g |
|
| 1 čl |
|
| 60 g |
|
| 100 g |
|
| 2 ks |
|
| 1 PL |
|
| Okrem toho: | |
| / pomarančový kyslý |
|
| sekané |
|
Postup
-
1
Linecké cesto: Preosejeme múku, pridáme maslo nakrájané na kúsky a miesime (buď rukami alebo ja som použila šľahač), až kým nedosiahneme konzistenciu posýpky. Vtedy pridáme cukor, žĺtka a štipku soli. Keď je cesto husté domiesime ešte rukami do hladkej hmoty. Ak by bolo príliš suché, pridáme vodu. Zabalíme do sáčika a uložíme na hodinu do chladničky.
- 2
Piškótové cesto: Roztopíme si čokoládu s maslom a necháme vychladnúť na vlažno. V miske vyšľaháme žĺtka s 2 lyžicami horúcej vody a 40g cukru až kým zmes nenarastie a nevybledne. Pridáme čokoládu a dobre premiešame. Následne do zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva. Vyšľaháme bielka s lyžicou citrónovej šťavy a zbytkom cukru (ten pridávame keď sú bielky už napoly vyšľahané) zapracujúc ho jemne, aby nám sneh nespadol.
- 3
Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie. Linecké cesto utľapkáme na dno a steny formy (mne vyšlo na steny dosť nízko, ale to nevadí, keď ho bude piškótové cesto presahovať, je dosť pevné a drží). Cesto poprepichujeme vidličkou, natrieme džemom a vylejeme naň piškótové cesto, posypeme nasekanými vlašskými orechmi a pečieme pri 180°C cca 40 min. Na konci, v prípade, že by vám torta na povrchu príliš tmavla, môžeme ju zakryť alobalom.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Môžem použiť aj iný lekvár, džem ako ríbezľový? Minul sa a nový budem variť, až keď bude úroda. :-)
Samozrejme, najlepsie mi tam sedi nejaky kyselkavy, napr. aj marhulovy ;-)