Orechová torta fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 9. novembra 2010
Orechová torta (fotorecept)
Foto: tatranka

Dopredu sa chcem ospravedlniť,že nie som vôbec odborníčka na torty.Neviem ich zdobiť a preto tortu pečiem,len v tých chvíľach,kedy to situácia už nutne vyžaduje.Robím Zobraziť celý popisDopredu sa chcem ospravedlniť,že nie som vôbec odborníčka na torty.Neviem ich zdobiť a preto tortu pečiem,len v tých chvíľach,kedy to situácia už nutne vyžaduje.Robím väčšinou stále tú istú - orechovú.Na posledy to bolo na manželové 70.výročie,narodenia. No táto torta si s chuťou zadá aj s tými najkrajšie ozdobenými. Nech mi tortové odborníčky odpustia tú opovážlivosť.

120 minút
príprava
60 minút
na 150-120 °C

Suroviny

Cesto:
7 ks
300 g
130 g
2 lyžice
1 balíček
2 lyžičky
2 dcl
180 g mleté
30 g
3 lyžice
Plnka:
150 g
250 g
2 ks uvarené a pretreté
30 g
50 g zmleté
Čokoládová poleva:
100 g
100 g ,alebo tuk,




Postup

  1. 1

    Ingrediencie.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny.Pridáme múku rozmiešanú s práškom do pečiva, mlieko rum a premiešame,pridáme strúhanku.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu so zomletými orechami a citrónovou kôrou,čokoládou,postupne pridávame do cesta.Zľahka primiešavame do masy.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keďje masa dobre premiešaná,vlejeme ju do maslom vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej tortovej formy.Pečieme vo vyhriatej ale mierne teplej rúre asi hodinu./Pomaly/

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený korpus.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Korpus po vychladnutí prerežem na tri časti,ostrým nožom.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplním plnkou:Cukor,maslo a pretreté uvarené žĺtky,vymiešam do peny.Pridám kakao,orechy.Dobre vymiešam,vyšľahám.Boky torty natriem krémom a vrch torty polejem čokoládovou plevou. Na ozdobu som použila mandlové lupienky a marcipán.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poleva:do zmäknutej čokolády,ktorú nahrievam nad parou,pridám,maslo. Keď začne poleva tuhnúť polejem ňou tortu.

  9. 9

    Keďže neviem robiť ozdoby,tak som si vymyslela z marcipánu takéto vykrajované srdiečka.Veď boli pre manžela.Nimi som zdobila tortu.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Celkom sa mi to páčilo.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dozdobila som ešte striebornými jedlými guličkami.No to už v recepte neuvádzam,pretože zdobiť sa dá všelijako.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kúsoček chutnej orechovej torty.

    Orechová torta (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

michsamant
@tatranka , ta torta je nazdobena velmi pekne, vobec sa neni za co ospravedlnovat. Orechove torty su vyborne a aj ta tvoja tak vyzera ;)
evusik
@tatranka orechová torta je absolútna klasika.... a tá tvoja, aj keď som ju neochutnala, je určite výborná... a čo viem stopercentne, že je aj krásna :=))
jatanika
tortička bude výborná.... aj zdobenie sa mi páči... nenáročné a efektné...ukladám do kk
zitar
Náhodou, tie srdiečka vyzerajú úžasne, mne sa to veľmi páči. A chuť je určite tiež vynikajúca.
hubarka35
krásna tortička,a urcite výborná,pekne zdobená-ukladam dok kk.,orechy mám rada,a slieskovcov by bola mnamková,tých mám dost-skúsim...
janger
@tatranka , aj u nas je orechova torta tusim najoblubenejsia... Tato tvoja je krasna! A chut musi byt tiez vyborna!
elisticka
Martuska krasne si urobila manzelovi torticku vynikajucu orechovu a tie srdiecka nema juchybu:-))) dodatocne blahozelam ku krasnemu jubileu 70 narodeninam pana manzela:-))
sracz
Prečo haníš svoje majstrovské dielo Tatranka, milá Horalka! Nádhera, vkus a lahôdková pochúťka! Túto nedeľu bude mať Tvoj skvelý receptík premieru tu v Des Moines_IOWA a spolu s anglickými rezmi Sonijamt_ky, bude zdobiť môj "narodeninovský stôl"! Ďakujem a blahoželám. Perfiš práca!
tatranka
Ďakujem vám za podporu aj pochvalu.Teší ma ,že aj moje jednoduché dielko sa vám páči.Čo sa týka obsahu torty,na ten nedám dopustiť.
@sracz ak dovolíš pochopila som dobre že budeš mať narodeniny?
Ak je tak,želám krásne dni v tvojom živote,plné dobrých a múdrych skutkov,lásky tvojich blízkych a zdravie,ktoré sa žiadnými hmotnými hodnotami nedá nahradiť./ A ešte kúsoček životného šťastia./
Nech je tvoj narodeninový stôl bohatý,plný vareškárskych dobrôt,lebo tu si je naozaj z čoho vybrať.
evanaaa
Sracz, ty budeš mať už teraz narodeniny? Nie si síce žena, ale aj tak sa nepýtam na roky, to si každý aj tak zistí, ale si odo mňa mladší, takže : K tým Tvojim 6... Ti prajem ešte veľa krásnych a šťastných rokov v kruhu svojej rodiny a po boku Tvojej polovičky,s vareškou v ruke ( samozrejme, nie stále pri sporáku).
evanaaa
A Tatranka, to tvoje dielo sa samo chváli, tam veľa slov netreba, len to dielko zjesť s chuťou.
babi
Orechy čokoláda čo môže byť lepšie. Krásna tortička a ak toto pokladáš za amatérske tak neviem ale ozdobená je krásne a hlavne s láskou, @sracz pripájam sa ku gratulantom ,uži si veľa lásky a pohody s rodinkou a dobre to osláv
tothka
@tatranka tvoja tortička je skutočne veľmi pekná a určite bola aj chutná. My máme veľmi radi orechové torty, takže ukladám do KK a vidieť že naozaj bola robená s láskou.
valeri
@tatranka , tortička je veľmi vydarená, neviem, za čo sa ospravedlňuješ, fakt nemá chybu. Tie srdiečka z lásky a v strede zo srdiečok štvorlístok pre šťastie :-)), veľmi dobrý nápad. Ukladám si ho
babidka
Krasna torta ! @tatranka - a aby si vedela , aj ja si ju upeciem k svojim narodeninam :-) kludne priznavam , ze torty nie su moja silna kucharsko/cukrarska stranka a vobec mi to nekazi radost z ich pecenia a zdobenia :-) som cokoladovo- mandlova , ale orechova torta je taka klasika ktorej ani ja neodolam :-)
dogagador
@ tatranka : je to dokonale dielo plne lasky, co clovek moze chciet viac?
garanco
@tatranka , orechová je orechová, pre nás vždy najlepšia. Ten Tvoj výtvor je krásny, ale recept si nepridám, mám vlasntý, na ktorý nedám dopustiť. Oslavy tá Tvoja torta určite výborne doplnila, peč ju ešte mnoho rokov pre svojich milovaných. @sracz , blahoželám k výročiu a pekné oslavy!
jerica
@tatranka som ako Ty , tiež torty nie sú moja parketa , ale keď sa pustíme do toho , tak to stojí za to ako tá Tvoja teraz na Vareche , určite ju budem robiť podľa tohto Tvojho receptu , dobré orechové torty tie vždy hrali prím na slávnostnom stole. (pre seba trochu vylepším , mám rada jeden plát natretý s marhuľovým lekvárom , ale to len preto že mne to tak chutí). Už sa teším na tú mňamku. :-))(KK)
hannah22
veľmi pekná tortička upečená s láskou a pre lásku a preto nech sa ešte veľa krát takto podarí, a orechová je pravá a nefalšovaná klasika, ukladám vnučka bude mať narodky tak skúsim aj ja .., @sracz pekné oslavy nech sa vydaria či už tvoje alebo v rodine.... :))
matased
Skvelý nápad, vyrobiť si vlastné marcipánové srdiečka! A konečný efekt??? na výbornú!
andula1964
Krásna tortička,ani od skúsenej cukrárky,určite aj tak dobre chutila ako vyzerala,dala by som sa pozvať.:)))))
diabambulka
na toto sa dá povedať len jedno : DOZJEDENIA priateľia, tá je tak nádhernááááá,na jednotku s hviezdičkou:-)))
enge149
@tatranka super blahoželám,nie je nad orechovú tortu,aj ja mám srdiečka na torte,je to veľmi pekné a rýchle zdobenie,si šikovná aj keď toľko nepečieš a nezdobíš torty a pripájam sa aj @sracz ku gratulácii,to bude pochúťok,veľa zdravíčka..
sracz
Sevaste dievčence_žubrienky a čučoriedky! Čítam, rád a pozorne Vaše komentáre, odozvy a nápady a tak ma napadlo niečo, s čím som sa ešte Vám nezdôveril! Mám to od mojej mamky_Aňuci, ktorej som strašne rád pomáhal v kuchyni a pri pečení zvlášť (okrem vylizovania kastrólov a misiek)! Odkukal som od nej, že pod krém v tortách dávala domáci džem - pikantný-pokyselkastý - ríbezľový "viničkový", egrešový "kosmatkový", malinový, či višňový. Ja som, čiaľ až po jej odchode na slávu večnú, začal v záhradke (3,3 a) pestovať jostu, nigroláriu a kromu (krížence čierneho ribízu a egreša; krížením stratili pachuť čieribízu a ostne egreša) s vynikajúcou chuťou práve pod krémy v zákuskoch a tortách. Tu v Iowe, žiaľ, nie sú - ale nahradil som pôvodný slovenský výrobok za čistý cramberry (žieravica močiarna?) alebo cremberry and blueberry (naše čučoriedky), s vynikajúcimi výsledkami a chuťami! Tak iba toľko! Ciao, ahoj a dozdziveňa!
bea21
TATRANKA, VEĎ TÁ TORTA JE KRÁAAASNA A URČITE VEEEĽMI DOBRÁ UKLADÁM SI DO KK.
porzellanka
Tatranka, krasna torticka, klasicka, nasa. A robena s laskou. Kazdemu z nas by urcite urobila radost. Blahozelam.
enge149
@sracz ,ano na torty pod plnku sú najlepšie domáce kyselkavé džemy,aj my tak dávame domáce nič nekupujeme,škoda,že v USA to nie je ako na Slovensku,dá sa kupiť všetko,ale nemá to takú domácu chuť a vôňu ako keď si sám nazbieraš ovocie aj čučoriedky,mňam,ale si hneď idem doplniť železo,svoje nazbierané z Kysúc..
tinca
@tatranka torta nemá chybu, kedysi keď žila mamina my sme robili každé vianoce orechovú tortu,musím pohľadať rcp, neviem či existuje, ten si u nás posúvali všetky ženy a robilo ju pol mesta. tiež bola dobrá.
emica
krasa nie je co dodat urcite bola hned prec
janka81
že neviete zdobiť????, ved´je nádherná a určite aj výborne chutila :)))
enge149
aj ja som dnes upiekla/teraz dokončila,na jednej je aj bicykel/ dve zebrové torty a pre zmenu som dala orechovú plnku,orechy sú u nás základ:torta orechová alebo plnka orechová dá sa aj oboje ak je špajza plná orechov,ale moc toho u nás nie je,ale domáce sa na dedine dajú ešte kúpiť..si šikovná @tatranka ale ja mám rada aj horalku..
huta
@tatranka , veľmi ti fandím , však tvoje recepty sú najzaujímavejšie, skratka ,super, a orechová torta je krásna
viedra
tatranka vyzera velmi pekne a mam inšpiraciu moja maminka bude mat 70 a určite si odkukam od vas recept velke DAKUJEM
moli
Krásna a ako čítam zloženie, musí byť aj chutná!
moli
Manžela isto milo prekvapila! :o)
jerica
perfektné ako všetky od Teba , mne stačí tvoj korpus s krémom bez ozdôb,len tak posypané , na rok ma čaká tiež udalosť sedmičková .
3sandra3
jééé,,,to je nádhera,,,aj ja chcem takú, budem mať narodky... hihi
3sandra3
fakt úžasná tortička, pozerám si ju dnes ešte raz, musím ju vyskúšať... a s tým srdiečkami , to bol dobrý nápad pre manžela....ale, ako ju ja ozdobím mojej sestre?... ale myslím, že tam môžu ísť aj srdiečka, keďže nemám manžela, tak komu mám venovať moje srdiečko....tak sestre, no nie.... :-)
tatranka
@3sandra3 ,srdiečkom ju ty len vyzdob aj pre tvoju sestru.Isto ju ľúbiš a srdiečko je predsa symbolom lásky.Nemáš čo váhať.Myslím,že tá symbolika napovie veľa.Ak budeš tortičku robiť,/lebo je veľmi chutná/ nech sa ti vydarí.Napíš,budem rada,ako to dopadlo.
hubata
To je tá torta čo nám pekávala naša mama na narodeniny. Mne sa páči to, že nie je ozdobená "divokými" farbami napr. modrou. Máš ju esteticky zladenú & priam núti človeka aby si kúsok dal .....
3sandra3
ešte by som rada vedela, aký je priemer tortovej formy, aby som ju tiež mala takú vysokú,,,Ďakujem
tatranka
Eliška,ja torty piecť neviem,ale toto je ozaj dobrá torta,ktorú robievam.Je jednoduchá a veľmi chutná.
tatranka
@jatanika myslím,že to bola 26 cm forma.Od vtedy mám novú formu,ktorú som vyhrala na Vareche a tá je o nie väčšia aj vyššia.Tá moja už dobre nepriliehala,tak som ju už likvidovala.
magnuska
Ďakujem za recept. Túto tortu mi roky robila moja babka. Až mi liezla krkom. Ale babička sa pominula a ostali mi len nostalgické spomienky a výčitky. Tie dnešné torty síce sú načančané a dovolím si povedať, mnohé sú nechutné a plné umelín a farbív. Viete čo ma prvé napadlo, keď som ju zbadala. Jéj, aké milá chutná tortička, jednoducho a efektne nazdobená. Dcéra bude mať 7. rokov, tak jej takú upečiem. Nech sa darí!
tatranka
@magnuska ak si si prečítala môj predslov,pochopila si,že zdobiť torty neviem.No po množstve komentárikov od varecháčov moje tortové ego stúplo.A srdiečkom pre mladých či starých nič nepokazíš.Teší ma,že si si vybrala práve moju tortu.Nech sa ti vydarí.
mirko
pači sa my vaša torta aj ja robievam podobnu orechovu tortu
eviana
najsamkrásnejšia tortička... tlieskam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia