Orechová torta (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Dopredu sa chcem ospravedlniť,že nie som vôbec odborníčka na torty.Neviem ich zdobiť a preto tortu pečiem,len v tých chvíľach,kedy to situácia už nutne vyžaduje.Robím väčšinou stále tú istú - orechovú.Na posledy to bolo na manželové 70.výročie,narodenia.
No táto torta si s chuťou zadá aj s tými najkrajšie ozdobenými.
Nech mi tortové odborníčky odpustia tú opovážlivosť.
120 minút príprava |
60 minút na 150-120 °C |
Postup
- Ingrediencie.
- Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny.Pridáme múku rozmiešanú s práškom do pečiva, mlieko rum a premiešame,pridáme strúhanku.
- Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu so zomletými orechami a citrónovou kôrou,čokoládou,postupne pridávame do cesta.Zľahka primiešavame do masy.
- Keďje masa dobre premiešaná,vlejeme ju do maslom vymastenej a jemnou strúhankou vysypanej tortovej formy.Pečieme vo vyhriatej ale mierne teplej rúre asi hodinu./Pomaly/
- Upečený korpus.
- Korpus po vychladnutí prerežem na tri časti,ostrým nožom.
- Naplním plnkou:Cukor,maslo a pretreté uvarené žĺtky,vymiešam do peny.Pridám kakao,orechy.Dobre vymiešam,vyšľahám.Boky torty natriem krémom a vrch torty polejem čokoládovou plevou.
Na ozdobu som použila mandlové lupienky a marcipán.
- Poleva:do zmäknutej čokolády,ktorú nahrievam nad parou,pridám,maslo.
Keď začne poleva tuhnúť polejem ňou tortu.
- Keďže neviem robiť ozdoby,tak som si vymyslela z marcipánu takéto vykrajované srdiečka.Veď boli pre manžela.Nimi som zdobila tortu.
- Celkom sa mi to páčilo.
- Dozdobila som ešte striebornými jedlými guličkami.No to už v recepte neuvádzam,pretože zdobiť sa dá všelijako.
- Kúsoček chutnej orechovej torty.