Orechový zákusok
Orechový zákusok

Opitý Izidor

Michaela Smolová
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty, 11. apríla 2022
Opitý Izidor
Foto: Michaela Smolová
24
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
15-18 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
150 g
4 ks
120 g mleté
70 g
1 ČL
2 PL
Orechová plnka:
200 g mleté
100 g
150 ml
1 bal.
Kakaový krém:
6 ks
3 PL
100 g
250 g
Poleva:
150 g
50 g
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Cesto: Najprv vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované. Pridáme mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao a vmiešame ich do zmesi. Bielky vyšľaháme dotuha a pomocou varechy ich dôkladne vmiešame do orechového cesta.

  2. 2

    Cesto nalejeme cesto na plech s papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme pri 180 stupňoch asi 15–18 minút.

  3. 3

    Orechová plnka: Zmiešame všetky prísady a necháme 15–20 minút odstáť. Potom plnku nanesieme na upečené vychladnuté cesto a uhladíme povrch.

  4. 4

    Kakaový krém: Do veľkého hrnca dáme vodu a necháme ju zovrieť. Nad vodu dáme misu a do misy žĺtky a cukor. Šľaháme na hustý krém. Dno misy sa pri vodnom kúpeli nesmie dotýkať vody a voda musí stále vrieť. Pridáme kakao, zašľaháme ho a zmes necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa na povrchu netvorila kôrka. Potom vyšľaháme maslo a postupne doň pridávame a všľahávame kakaovú zmes.

  5. 5

    Hotový kakaový krém navrstvíme na orechovú plnku, uhladíme povrch a zákusok necháme v chlade stuhnúť.

  6. 6

    Nakoniec zákusok polejeme čokoládovou polevou, na ktorú nad parou roztopíme nalámanú čokoládu a kokosový tuk a dobre rozmiešame. Polevu necháme stuhnúť a zákusok pred podávaním ozdobíme šľahačkou.

Diskusia k receptu

musce
Robila som podľa tvojho receptu, múku by som dala hladkú ,cesto je dosť tvrdé a vajíčka sa dávajú celé , akurát pri spájaní s maslom treba dať pozor musia mať rovnakú teplotu ,aby sa nezrazili Keď sa dajú iba žĺtka je to veľmi tvrdé a to sa poriadne nevyslaha, takže tak moja chyba,mala som robiť podľa svojho receptu.Ozaj aj toho rumu menej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia