Opitý Izidor
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty, 11. apríla 2022
Foto: Michaela Smolová
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
120 g mleté |
|
70 g |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Orechová plnka: | |
200 g mleté |
|
100 g |
|
150 ml |
|
1 bal. |
|
Kakaový krém: | |
6 ks |
|
3 PL |
|
100 g |
|
250 g |
|
Poleva: | |
150 g |
|
50 g |
|
Na ozdobenie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Najprv vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované. Pridáme mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao a vmiešame ich do zmesi. Bielky vyšľaháme dotuha a pomocou varechy ich dôkladne vmiešame do orechového cesta.
- 2
Cesto nalejeme cesto na plech s papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme pri 180 stupňoch asi 15–18 minút.
- 3
Orechová plnka: Zmiešame všetky prísady a necháme 15–20 minút odstáť. Potom plnku nanesieme na upečené vychladnuté cesto a uhladíme povrch.
- 4
Kakaový krém: Do veľkého hrnca dáme vodu a necháme ju zovrieť. Nad vodu dáme misu a do misy žĺtky a cukor. Šľaháme na hustý krém. Dno misy sa pri vodnom kúpeli nesmie dotýkať vody a voda musí stále vrieť. Pridáme kakao, zašľaháme ho a zmes necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa na povrchu netvorila kôrka. Potom vyšľaháme maslo a postupne doň pridávame a všľahávame kakaovú zmes.
- 5
Hotový kakaový krém navrstvíme na orechovú plnku, uhladíme povrch a zákusok necháme v chlade stuhnúť.
- 6
Nakoniec zákusok polejeme čokoládovou polevou, na ktorú nad parou roztopíme nalámanú čokoládu a kokosový tuk a dobre rozmiešame. Polevu necháme stuhnúť a zákusok pred podávaním ozdobíme šľahačkou.
Tiež orechový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu