Orechový zákusok
Opitý Izidor
Autor receptu: redakcia
24 porcií |
60 (+ chladenie) minút príprava |
15-18 minút na 180 °C |
Postup- Cesto: Najprv vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované. Pridáme mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao
a vmiešame ich do zmesi. Bielky vyšľaháme dotuha a pomocou
varechy ich dôkladne vmiešame do orechového cesta.
- Cesto nalejeme cesto na
plech s papierom na
pečenie, uhladíme
povrch a pečieme pri
180 stupňoch asi 15–18 minút.
- Orechová plnka: Zmiešame všetky prísady
a necháme 15–20 minút odstáť.
Potom plnku nanesieme na upečené vychladnuté cesto a uhladíme povrch.
- Kakaový krém: Do veľkého
hrnca dáme vodu a necháme ju
zovrieť. Nad vodu dáme misu a do
misy žĺtky a cukor. Šľaháme na
hustý krém. Dno misy sa pri vodnom kúpeli nesmie dotýkať vody
a voda musí stále vrieť. Pridáme
kakao, zašľaháme ho a zmes
necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa na povrchu
netvorila kôrka. Potom vyšľaháme
maslo a postupne doň pridávame
a všľahávame kakaovú zmes.
- Hotový kakaový krém
navrstvíme na orechovú plnku,
uhladíme povrch a zákusok
necháme v chlade stuhnúť.
- Nakoniec zákusok polejeme čokoládovou polevou, na ktorú nad parou roztopíme nalámanú čokoládu a kokosový
tuk a dobre rozmiešame.
Polevu necháme
stuhnúť a zákusok pred podávaním ozdobíme šľahačkou.
|