Orechový zákusok

Opitý Izidor

Autor receptu: redakcia

24
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
15-18 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Najprv vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované. Pridáme mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao a vmiešame ich do zmesi. Bielky vyšľaháme dotuha a pomocou varechy ich dôkladne vmiešame do orechového cesta.
  2. Cesto nalejeme cesto na plech s papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme pri 180 stupňoch asi 15–18 minút.
  3. Orechová plnka: Zmiešame všetky prísady a necháme 15–20 minút odstáť. Potom plnku nanesieme na upečené vychladnuté cesto a uhladíme povrch.
  4. Kakaový krém: Do veľkého hrnca dáme vodu a necháme ju zovrieť. Nad vodu dáme misu a do misy žĺtky a cukor. Šľaháme na hustý krém. Dno misy sa pri vodnom kúpeli nesmie dotýkať vody a voda musí stále vrieť. Pridáme kakao, zašľaháme ho a zmes necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa na povrchu netvorila kôrka. Potom vyšľaháme maslo a postupne doň pridávame a všľahávame kakaovú zmes.
  5. Hotový kakaový krém navrstvíme na orechovú plnku, uhladíme povrch a zákusok necháme v chlade stuhnúť.
  6. Nakoniec zákusok polejeme čokoládovou polevou, na ktorú nad parou roztopíme nalámanú čokoládu a kokosový tuk a dobre rozmiešame. Polevu necháme stuhnúť a zákusok pred podávaním ozdobíme šľahačkou.