Opekance fotorecept

danculka - fotkadanculka, 4. decembra 2011
Opekance (fotorecept)
Foto: danculka

Opekance,u nás na štedrovečernom stole nesmú chýbať a dajú sa upiecť aj skôr,čo som aj urobila,aby som pri tých všetkých sladkostiach na Zobraziť celý popisOpekance,u nás na štedrovečernom stole nesmú chýbať a dajú sa upiecť aj skôr,čo som aj urobila,aby som pri tých všetkých sladkostiach na to nezabudla....Pamätám sa na to,keď môj ocko si nabral prvý z opekancov a my tri sestry sme sa mu vrhli na lyžicu a ukradli sme mu opekanec z nej a keď sme sa najedli utekali sme si ho každá vonku položiť na plot do snehu a čakali sme kým zmizne,za toľko rokov sa vydáme,až zmizol za jeden deň,tak svadba bola do roka:)))

3,1/2 plechu
porcie
70 minút
príprava

Suroviny

1kg
500ml
1kocka  čerstvé
1čl
50g
1pl




Postup

  1. 1

    Do misky kysky sme si zamiesili cesto.Kvások z trošky mlieka, cukru, štipky múky a droždia a keď trošku kvások podbehol tak sme zamiesili cesto, ale bez vajca a s bravčovou masťou a nechali sme cesto nakysnúť a po vykysnutí som cesto nakrájala na menšie kusy a vyšúľala pramene o hrúbke 1,1/2cm a nakrájala na 1 cm kúsky,,,

    Opekance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    tie kúsky v dlani pošúlala a dala na plech,pieklo sa to pri 200 st do ružova, bolo toho za 3 a pol plechu

    Opekance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    neodolala som a ako sa to u nás robieva ,tak som tatkovi urobila na koštouku...

    Opekance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    trošku opekancov som zabarila vriacou vodou nachvíľu,lebo sú čerstvé,keď kôročka odmäkla zliala som prebytočnú vodu a opekance poliala troškou masla posypala makom zmiešaným s pr.cukrom a pokvapkala medom,takto to robievala moja mamka aj stará mamka a tak to robím aj ja..DOBRÚ CHUŤ!

    Opekance (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
Jééj idú Vianoce, na vareche sú opekance!!!
A sú také ako majú byť: čierne od maku, lesklé od tuku.
zdenkas
Tuším už aj ja zamiesim a upečiem.Máš ich mňam.
garanco
Opekance vždy pečiem, aj pre rodiny syna a dcéry (ako to robievala moja mama), ibaže nedávam do cesta masť, teraz vyskúšam podľa teba. A tiež ich nešúľam jednotlivo, ale dlhé pásy, ktoré pred pečením nakrojím na požadovanú veľkosť jedného opekanca a po upečení ich lámem (to robí najradšej manžel, lebo "nepodarky" hneď musí odstrániť, teda potajomky schrupnúť). Práve dnes som hovorila, že ich už musím upiecť a Ty si to výborne pripomenula!:-))
cica2
páčia sa mi, vďaka za recept :-)
helca103
ja ich pečiem aj robím s makom presne tak isto len som nikdy do cesta nedávala bravčovú masť, musím vyskúšať.
ancicka
Bez opekancou-po našom bobaľkov si neviem ani štedrý večer predstaviť.Tie musia byť!
pacik
Uveríte mi, že som ich ešte nikdy v živote nejedla? Na čase vyskúšať :-)
karolka
Krásna spomienka na detské časy - je nás päť súrodencov, na Štedrý večer tiež bývali opekance, mama a štyria súrodenci na sladko s makom a ja s otcom naslano s bryndzou a najlepšie fakt boli na druhý deň. Máš ich krásne a určite aj dobré. Ukladám a vyskúšam.
danculka
@pacik ,je to otom,či v tvojom regióne sa čosi také jedlo,možno niečo iné.,@karolka ,ve´d práve tie spomienky.....,dík...
majka5551
V živote som niečo také nejedla a počujem aj názov 1. krát ale určite vyskúšam a dám vedet :-D
evanaaa
Bobaľky, opekance či pupáky sa možno dnes už všade nerobia, ale spomínam si na rozprávanie mojej mamy, bez nich štedrovečerné menu nebolo, všade sa však robia aj volajú ináč, aj keď základ je rovnaký. A aby sa prácne nemuseli krájať alebo robiť guľky, stačí nerobiť šúlance, približne rovnaké, dlhé ako plech, tam ich vedľa seba poukladať a potom prejsť nožom postupne a ppokrájať ich, odpadá prácne ukladanie a podobne. Tento návod aj obrazne sem pridala raz jedna varecháčka, dajte si do vyhľadávania - Opekance-bobáľky, tam to nájdete.
evanaaa
zasa preklep, správne - stačí narobiť.....,nie nerobiť šúlance....
evanaaa
Tak ten návod na uľahčenie robenia bobálkov sem dal @Sracz , ak sa nemýlim.
danculka
Robila som to aj ja ,keď som nestíhala,ale teraz mám času dosť,tak ich robím takto,sú úhľadnejšie......
zdenkas
@danculka ,opekance podľa tvojho receptíku už mám upečené,Dnes som sa s nimi vyhrala,sú výborné,ďakujem za receptík.
danculka
To som rada,ja viem,že sa to dá aj rýchlejšie,len ponakrajovať,ale teraz mám na to čas,tak som sa s tým pohrala...díky..
igor15
tieto opekance sú skutočne dobré.. ale ja som urobil jednu zmenu dal som pol kg hladkej a pol kg polohrubej múky... Ďakujem za recept už ich mam uložené sú super
smejkad
u nas sa robia na sladko, dala som jeden vanilkovy cukor, inak podla receptu, su vynikajuce :-)
1x igor15
katka78
Hneď som na ne chuť dostala @smejkad ako ich vidím. Dlho som pritom nepoznala "tote bobaľky fajne", no bývala kolegynka z Čane ich toľko spomínala, až som si vyžobronila jednu porciu a boli skvelé! :-)
hela60
Ďakujem za skvelý recept. S cestom sa veľmi dobre robilo. Opekance sú vynikajúce.