Foto: danculka
Opekance,u nás na štedrovečernom stole nesmú chýbať a dajú sa upiecť aj skôr,čo som aj urobila,aby som pri tých všetkých sladkostiach na Zobraziť celý popisOpekance,u nás na štedrovečernom stole nesmú chýbať a dajú sa upiecť aj skôr,čo som aj urobila,aby som pri tých všetkých sladkostiach na to nezabudla....Pamätám sa na to,keď môj ocko si nabral prvý z opekancov a my tri sestry sme sa mu vrhli na lyžicu a ukradli sme mu opekanec z nej a keď sme sa najedli utekali sme si ho každá vonku položiť na plot do snehu a čakali sme kým zmizne,za toľko rokov sa vydáme,až zmizol za jeden deň,tak svadba bola do roka:)))
porcie
príprava
Postup
-
1
Do misky kysky sme si zamiesili cesto.Kvások z trošky mlieka, cukru, štipky múky a droždia a keď trošku kvások podbehol tak sme zamiesili cesto, ale bez vajca a s bravčovou masťou a nechali sme cesto nakysnúť a po vykysnutí som cesto nakrájala na menšie kusy a vyšúľala pramene o hrúbke 1,1/2cm a nakrájala na 1 cm kúsky,,,
-
2
tie kúsky v dlani pošúlala a dala na plech,pieklo sa to pri 200 st do ružova, bolo toho za 3 a pol plechu
-
3
neodolala som a ako sa to u nás robieva ,tak som tatkovi urobila na koštouku...
-
4
trošku opekancov som zabarila vriacou vodou nachvíľu,lebo sú čerstvé,keď kôročka odmäkla zliala som prebytočnú vodu a opekance poliala troškou masla posypala makom zmiešaným s pr.cukrom a pokvapkala medom,takto to robievala moja mamka aj stará mamka a tak to robím aj ja..DOBRÚ CHUŤ!
A sú také ako majú byť: čierne od maku, lesklé od tuku.
pripominam vyborny recept :-)