Foto: kukulienka71
Ak by sa použili tortilly, dostali by sme quesadilly, obúbené mexické jedlo. Táto variácia s palacinkami ma zaujala na stránke mladej Rusky Ally.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Klasickým spôsobom upečieme asi päť palaciniek. Cesto som robila z jedného vajca, štipky soli, priliala som mlieko cca 2dcl. Postupne som pridávala hladkú múku, aby som dostala správnu hustotu. Po odstátí a následnom zhustnutí som ho doriedila perlivou vodou. Upiekla som ich do bleda z oboch strán na olejom potretej horúcej panvici.
-
2
Medzitým som nad parou tepelne upravila dva filety z červeného ostrieža. V Allinom recepte bol losos. Ryba bola hotová za pár minút. Po vychladnutí som ju pokrájala na menšie kúsky.
-
3
Polovičku malého baklažánu som pokrájala na menšie útvary, osolila a nechala vypotiť prípadnú horkosť. V kastróliku som na zmesi masla a 1 ČL oleja opiekla nadrobno pokrájaný veľký strúčik cesnaku, prisypala som k nemu vypotený baklažán, posypala čerstvo mletým korením štyroch farieb, podliala malým množstvom vody a pod pokrievkou dusila.
-
4
Keď bol skoro hotový, pridala som umyté špenátové listy a nechala ich spariť.
-
5
Po chvíli som ich zaliala šľahačkovou smotanou tak, aby bolo všetko ponorené. Dochutila som ešte soľou. Nechala som túto zmes prevrieť a trocha zhustnúť, naposledy pridaná ryba sa napila prebytočnej smotany a plnka bola hotová.
-
6
Vlažnú plnku som rozdelila pomyselne podľa počtu palaciniek, do stredu každej sa ušla takáto kôpka
-
7
Balenie šlo v poradí: zahnúť spodný a horný okraj, mierne pritlačiť
-
8
Ďalej ľavý okraj prehnúť do polovice
-
9
a ešte raz zľava prevrátiť až na pravý okraj, aby sa spoje dostali na spodok balíčka
-
10
Všetky palacinkové balíčky sa mi zmestili naraz na veľkú rozhorúčenú panvicu vytretú zvyškom oleja. Opekala som ich z oboch strán do chrumkava, opatrne obracajúc.
-
11
Plnka je variabilná, mäso s mäsom, mäso so zeleninou, mäso s hubami, huby s hubami, ...vajcami,... syrom, dobre sa môžu využiť nejaké zvyšky z mäsového jedla či polievky. Mne sa tam zapáčila práve ryba, a určite si ich naplním aj lososom, ktorého som na potvoru práve teraz nedostala. S rôznymi bylinkami budete mať vždy inú chuť plnky. Nech sa aj vám páči!
@mariamka , :-) ty si číslo, taký malý schizofrenický komentárik od teba. Ale potešil, ďakujem ti pekne. Keď sa robiapalacinky vo veľkom, treba si pár odložiť bokom a naplniť neskôr podľa gusta, nebude to až tak pracné z hotových;-)
@jarunka , tiež dávaš dobré tipy teraz, ďakujem za pochvalu