Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. marca 2016
Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept)
Foto: sracz

Zlodej, vreckár, kmín, lapko či živáň, jedna banda. Experimentoval som XXXXL variantom štípľavosti marinády a zároveň aj „živánskej“ a podarilo sa. Moje krajšie a lepšie JA má plechovú pusinku a objednala si niečo à la „drakov plamenný dych“! No nevyhoviete krásnej aj prosbe, keď vás čaká sladká šťavnatá odmena? Škoda len, že som opäť nezohnal bravčovú krkovičku, ale aj z pliecka sa mi podarilo zmajstrovať super pochúťku. Kto má aj klobásovo- gulášovú zmes pána Bandiho Urblika z KN, má „jackpot“!

4
porcie
12-15/2-3 dni minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 - 800 g (krkovička)
podľa chuti g
2 - 3 PL
2 - 3 PL
4 polkrajcov
8 listov
4 ČL
4 - 5 PL
Beťárska marináda:
333 - 500 ml
1 PL
1 ČL
1 - 2 PL
1 ks
5 - 6 strúčikov
2 - 3 PL (zázvor)
1 ČL
1 PL
75 - 100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    vlastná príprava tejto úžasnej gastronomoickej lahôdky začína 2÷3 dni pred akciou „A“ a časom „Č“! To je doba, počas ktorej jemne osolené a „čoeMČeKované“ plátky mäsa musia nasiaknúť „ekrazitovou“ marinádou. Dôkladne som ju vyšľahal z čierneho 16° piva (bez problémov už viem kúpiť priamo s ďumbierom „Ginger Beer“), slnečnicového oleja, extra hot tabasca, pretlačeného cesnaku, postrúhanej cibule, mletej štípľavej papriky, klobásovo gulášovej zmesi „KN“, plnotučnej horčice (zásadne z Liptova), čerstvo strúhaného ďumbiera a čerstvo mletej borievky. Štyri, skoro 20 mm, plátky bravčového pliecka som jemne „vyklepal“, obojstranne ich osolil a pomocou „pepro_bazuky“ pokryl čerstvo mletým čiernym korením. Následne som ich „utopil“ v pripravenej marináde a „zadekľované“ ponechal 2 noci v opatere, priam materinskej, chladničky! Potom to už bola doslova hračka. V panvici som vytvoril horúcu emulziu z dvoch PL oleja a dvoch PL bravčovej masti, na ktorej som obojstranne opiekol plátky bravčového mäsa (5÷6´na každej strane). Z marinády priamo na panvicu !!!

    Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    opečené plátky mäsa som uložil na pomocný tanier

    Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a do výpeku vložil ½_krajce chleba, z ktorých som získal po jednej strane opečené hrianky

    Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    postupne som ich ukladal na „tablu“ (opečenou stranou hore),

    Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na spodnú hrianku uložil list ľadového šalátu, pokvapkal ho horčicou

    Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naň uložil opečený plátok mäsa, rozotrel 1÷2 PL tatárskej omáčky, pridal horný list ľadového šalátu,

    Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prikryl hornou hriankou a lahodné „leporello“ je hotové! Zapíjame podľa vlastného výberu, možností, ale hlavne chuti! … čaj, hriatô, káva, pivo, víno, alebo iný „džibridžou“!

    Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a komu sa živáňska na tento spôsob zdá málo bohatá, hornú hrianku odloží, na lístok šalátu, pridá disky paradajky, kolieska červenej cibule, plátky opečenej údenej slaniny, …, vráti hornú hrianku a teraz už bude určite spokojný!

    Opečené plátky bravčového pliecka – Kmínova hrianka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Tak tohle mně v klidu nenechá. I u nás plechové pusinky jak říkáš a byť po večeři tak bych mohl klidně to Tvoje jíst. Paráda ukládám a hvězdné nebe k tomu. Zdravím srdečně příteli milí.

Pridaj komentár k receptu: