Opečená slanina s krémovou hubovou omáčkou a zemiakmi

marsshall - fotkamarsshall, 27. augusta 2013
Opečená slanina s krémovou hubovou omáčkou a zemiakmi
Foto: marsshall

Receptík je skvelý, ak doma práve nemáte žiadne extra suroviny. Prekvapí svojou jednoduchosťou a harmóniou chutí. Vhodné na výborný obed.

3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
0,3 kg
20-30 g
250 ml
1/2 ks
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Ako prvé si uvaríme zemiačiky. Ja osobne preferujem zemiačiky na drobné kocky. Rýchlejšie sa varia a hlavne lepšie chutia :-). Varíme až kým nezmäknú v osolenej vode (ja varím zemiačiky nie úplne domäkka, scedím ich a nechám dôjsť v pare).

  2. 2

    Sušené huby namočíme do vlažnej vody. Huby sa tým naštartujú a vodu použijeme neskôr ako vývar. Do menšieho kastróla dáme kúsok masla / oleja. Cibuľku nakrájanú na drobné kúsky restujeme do zlatistá, pridáme posekaný cesnak, mletú rascu. Spolu chvíľu restujeme na miernom ohni, nechceme aby sa nám cibuľka s cesnakom spiekla. Pridáme namočené sušené huby. Chvíľu ešte restujeme všetko spoločne. Podlejeme vývarom so sušených húb. Dusíme na miernom ohni až kým huby nepustia zo seba všetku arómu. Ak si to žiada, podlievame čistou vodou (alebo podvádzame a pomôžeme si ešte kockou hubového bujónu). Smotanu na šľahanie si rozmiešame spolu s trochou solamylu ( so solamylom opatrne, aby sa Vám z omáčky nestala "kaša"). Pridáme smotanu do nášho základu na omáčku. Necháme chvíľu povariť. Ponorným mixérom omáčku rozmixujeme aby bola ešte jemnejšia (nie je to nutnosť, niekomu nevadia ani kúsky húb, cibuľa a cesnak sa rozvaria). Ak je potrebné, omáčku riedime mliekom. Rozmixovanú omáčku privedieme znova k varu a dochutíme soľou a korením. Na konci môžeme pridať aj hrudku masla na zjemnenie, ďalej už nevaríme.

  3. 3

    Na opekanie je najvhodnejšia varená a neúdená slanina, najlepšie s kožou ( trocha extrém pri opekaní, ale rozhodne stojí za to :-) Slaninku nakrájame na hrubé plátky cca 1,5 cm. Na rozpálenú panvicu pridáme trocha tuku a slaninku sprudka restujeme s oboch strán až do zlata. Najlepšie je na začiatok opekania použiť panvicu s pokrievkou, slaninka zvykne trocha praskať hlavne ak je s kožou. Ak nemáte panvicu s pokrievkou, postačí aj hlboký wok a ľubovoľná pokrievka od hrnca. Poslúži ako štít a nespálite sa pri tom ;) Do hlbokého taniera naberieme 2 naberačky nášho hubového krému, zemiačky do stredu a plátok slaniny navrch. Ozdobíme petržlenovou vňaťou, dochutíme čerstvo mletým čiernym korením. Kto má rád olivový olej, trocha neuškodí ani ten. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

afataga
vyzera to super, do tej omacky by som nedavala solamyl, staci ju trochu zredukovat, ale hubovy bujon nieeeeeeeee :-)
marsshall
posledne 2 varenia som nedaval vobec solamyl, je to len pomocka ak sa vari pre viac osob a neodhadne sa pomer vody. Kocka bujonu niekedy nieje na škodu, ale kto ma susenych hub viac staci pridat tie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia