Opatance

milan2 - fotkamilan2, 16. marca 2010
Opatance
Foto: milan2

Opatance a lokše - dve najlepšie jedlá našej babky. Keď ich jeme, tak sa nám robia až hrče za ušami. A keď som sa Zobraziť celý popisOpatance a lokše - dve najlepšie jedlá našej babky. Keď ich jeme, tak sa nám robia až hrče za ušami. A keď som sa babky raz pýtal ako robí opatance, tak mi odpovedala - ná jennoducho, kynnem do hrnca, vykynnem z hrnca, také su jak hrkálky.

4-6
porcie
45 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
2,5 dcl
asi 1 liter na zaliatie




Postup

  1. 1

    Z múky, soli a vlažnej vody vypracujeme cesto ľahšie ako na rezance. Našúľame dlhé šúľky na hrúbku malíčka, pokrájame asi na 1 cm kúsky, posypeme múkou, aby sa nezlepili.

  2. 2

    Rajnicu vymastíme nahrubo masťou. Do misy dáme sparené a premyté pšeno a nakrájané opatance. Zľahka ich poprevraciame aby sa obalili pšenom.

  3. 3

    Dáme do rajnice, zalejeme vodou asi 1 cm nad opatance a dusíme asi 45 minút.

  4. 4

    Omastíme masťou so škvarkami (celými alebo pomletými).

Diskusia k receptu

milan2
No babka mi ich robila, keď som bol ešte dieťa, teraz na ne chodíme k mame. Priznám sa (ale nikomu to neprezraďte) ja som ich ešte nerobil, ale už dlho sa na to chystám, možno, že čoskoro to už vyskúšam, dúfam, že sa mi podaria, potom napíšem.
@jody aj ja mám rád staré jednoduché jedlá, najmä zo zemiakov, a jedlá zo pšenom milujem osobitne.
ampara
Babkin komentár je geniálny. Keď som sa ja mojej mamy pýtala,ako robí to a to(hocijaké jedlo), začiatok receptu bol vždy: No nič.....a prišiel recept. Ale o inom som chcela.... Prosím vás všetkých ,ak by ste vedeli ako sa robia " pazderňáky". Robila ich moja babka aj mama,ale už tu nie sú. Sú to pampúchy asi 15 cm priemer, zo zemiakového cesta a dávajú sa do nich aj mleté oškvarky. Pečie sa to na plechu, je to slané ,neskutočne dobré a vďaka tým oškvarkom aj "zdravé". Ak by ste niekto vedeli recept, budem veľmi povďačná,pripomeniem si mladosť.
cistinka
Milanko boduješ :-)) také jednoduché starodávne jedlo...Tvoja babka vraví jazykom mojej nebohej babky...možno boli z jedného kraja :-))
jerica
Spravím manželovi radosť , ten čo je od cesta aj keď by nemal (cukor v tele) zbožňuje, keď sa mi nebude chcieť robiť z mäsa , vyzerá to že je to rýchlovka , tak to hodím na pľac .
@milan2 Dik za dobrý recept.
lydia
Fiiha, recept s prosom. Chystam sa pridať v najbližšej dobre môj vlastný recept s prosom, veľmi rýchlo sa to urobí.
milan2
Ďakujem všetkým za uznanie, nečakal so taký ohlas. Len sa obávam, že teraz už nebudem prvý, čo spraví opatance, určite ma niekto z Vás predbehne.
@cistinka na Teba sa nechytám (a priznám sa, dosť ma to se...). Moja babka žila v dedinke pri Fraštáku (Hlohovec), 86 km od Mauacék. Keď som bol dieťa, býval som často u nej a tam som sa naučil tak vyprávat.
cistinka
Moja babka pochádzala z Moravského Lieskového, blízko pri Bošáci...tam sa tiež tak tvrdo hovorilo...Hoch véru, kynnem aj vykynnem :-))
chorvatka
Akosi som na makko : mozno ze su to mnou skomolené"obzerance"co si pamatam z detstva v Trencine. Aka nahoda, vdaka vam ! Vo Francuzsku je k dostaniu len polohruba muka. Alebo mozno na to pouzit jemnu krupicu ? Poradte
milan2
@chorvatka myslím, že kľudne môžeš použiť aj polohrubú múku. Držím palce, nech sa Ti vydaria.
45678
Tak aj keď reagujem po dlhom čase-prihlásenie na Varechu, som očarená, že niekto ešte pripravuje veľmi staré, tradičné Slovenské jedlá. Ja robievam nie so pšenom, ale perličkami, jemné jačmenné krúpy, pretože v rodine sme mali diabetika a pšeno nie je vhodné.
jozka2
no priznam sa,ze o opatancoch som nikdy nepocula,iny kraj iny mrav,ale tieto tvoje vyskusam,vdaka za recepty.
vaska
U nás sa tomu hovorí purgale, a je umenie spraviť ich. aby sa pekne nalepilo proso. najlepšie sú s množstvom upraženej cibuľky a pohár mlieka k tomu.
uham
Aj u nás sú to purgale, ale cesto zvykne byť zemiakové ako na šúľance.
methi
Jaj, mam rada, ked sa vytiahnu taketo recepty z varechy :) Opat ma to uvodne slovo pobavilo :D
huck
Jeeej, ani si nevies predstavit ako si ma potesil s tymto receptom. Pochadzam tiez z tvojho kraja - od Frastaku.... Mamicka ich robievala vzdy na objednavku nas deti a neboli by sme dbali aby boli na stole aj 3x do tyzdna. Robievala ich vsak s perlickami - malymi jacmennymi krupkami. Pripomenul si mi aj "oficialne" meno tejto pochutky(opatance) , ale ich nasa mama zo zartu volala Pastuchovski chlapci co sa u nas aj na konci udomacnilo :) Aj nam sa od pozitku pri jedle robievali guce za usami :)
vymyselnik
Recept sa mi páči, ale preto, že som vymyselník tak mám rôzne obmeny, Napríklad miesto oškvarkov by som na opatance dal na cibulke podusené hríby, alebo by som na cibuli s troškou mletého korenia podusiil jahnacie mäso dochutené trochou cesnaku a na to by som dal oškvarenú udenú slaninku. Inak tých obmien je vela môže sa dat aj samotne opražená ciibulka.
vymyselnik
Recept sa mi páči, ale preto, že som vymyselník tak mám rôzne obmeny, Napríklad miesto oškvarkov by som na opatance dal na cibulke podusené hríby, alebo by som na cibuli s troškou mletého korenia podusiil jahnacie mäso dochutené trochou cesnaku a na to by som dal oškvarenú udenú slaninku. Inak tých obmien je vela môže sa dat aj samotne opražená ciibulka.
1x huck




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia