Foto: milan2
Opatance a lokše - dve najlepšie jedlá našej babky. Keď ich jeme, tak sa nám robia až hrče za ušami. A keď som sa Zobraziť celý popisOpatance a lokše - dve najlepšie jedlá našej babky. Keď ich jeme, tak sa nám robia až hrče za ušami. A keď som sa babky raz pýtal ako robí opatance, tak mi odpovedala - ná jennoducho, kynnem do hrnca, vykynnem z hrnca, také su jak hrkálky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z múky, soli a vlažnej vody vypracujeme cesto ľahšie ako na rezance. Našúľame dlhé šúľky na hrúbku malíčka, pokrájame asi na 1 cm kúsky, posypeme múkou, aby sa nezlepili.
- 2
Rajnicu vymastíme nahrubo masťou. Do misy dáme sparené a premyté pšeno a nakrájané opatance. Zľahka ich poprevraciame aby sa obalili pšenom.
- 3
Dáme do rajnice, zalejeme vodou asi 1 cm nad opatance a dusíme asi 45 minút.
- 4
Omastíme masťou so škvarkami (celými alebo pomletými).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@jody aj ja mám rád staré jednoduché jedlá, najmä zo zemiakov, a jedlá zo pšenom milujem osobitne.
@milan2 Dik za dobrý recept.
@cistinka na Teba sa nechytám (a priznám sa, dosť ma to se...). Moja babka žila v dedinke pri Fraštáku (Hlohovec), 86 km od Mauacék. Keď som bol dieťa, býval som často u nej a tam som sa naučil tak vyprávat.