Opatance
Autor receptu: milan2
Opatance a lokše - dve najlepšie jedlá našej babky. Keď ich jeme, tak sa nám robia až hrče za ušami. A keď som sa babky raz pýtal ako robí opatance, tak mi odpovedala - ná jennoducho, kynnem do hrnca, vykynnem z hrnca, také su jak hrkálky.
4-6 porcie |
45 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Z múky, soli a vlažnej vody vypracujeme cesto ľahšie ako na rezance. Našúľame dlhé šúľky na hrúbku malíčka, pokrájame asi na 1 cm kúsky, posypeme múkou, aby sa nezlepili.
- Rajnicu vymastíme nahrubo masťou. Do misy dáme sparené a premyté pšeno a nakrájané opatance. Zľahka ich poprevraciame aby sa obalili pšenom.
- Dáme do rajnice, zalejeme vodou asi 1 cm nad opatance a dusíme asi 45 minút.
- Omastíme masťou so škvarkami (celými alebo pomletými).