Opatance

Autor receptu: milan2

Opatance a lokše - dve najlepšie jedlá našej babky. Keď ich jeme, tak sa nám robia až hrče za ušami. A keď som sa babky raz pýtal ako robí opatance, tak mi odpovedala - ná jennoducho, kynnem do hrnca, vykynnem z hrnca, také su jak hrkálky.

4-6
porcie
45 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z múky, soli a vlažnej vody vypracujeme cesto ľahšie ako na rezance. Našúľame dlhé šúľky na hrúbku malíčka, pokrájame asi na 1 cm kúsky, posypeme múkou, aby sa nezlepili.
  2. Rajnicu vymastíme nahrubo masťou. Do misy dáme sparené a premyté pšeno a nakrájané opatance. Zľahka ich poprevraciame aby sa obalili pšenom.
  3. Dáme do rajnice, zalejeme vodou asi 1 cm nad opatance a dusíme asi 45 minút.
  4. Omastíme masťou so škvarkami (celými alebo pomletými).