Olejová bábovka

polepetko - bez fotkypolepetko, 27. októbra 2013

Túto bábovku pečiem už 10 rokov. Je krásne nadýchaná, jemná, voňavá a chutná. Recept som našiel na stránke http://www.recepty.cz/recept/olejova-babovka-2246.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
250 g
3 ks
3 ks
1 hrnček
1 hrnček
1 ks
1 ks
1-2 PL
štipka
 na vymastenie
 na vysypanie formy




Postup

  1. 1

    Predhrejeme si rúru (ja to dávam na starej elektrickej na stupeň 2 z 3, čiže predpokladám niečo medzi 160 a 180°C). Zmiešame krupicový a vanilkový cukor a vyšľaháme so žĺtkami do peny (ak nebude, nič sa nedeje, ale snažíme sa, aby bolo v ceste čo najviac bublín a bábovka bola nadýchaná).

  2. 2

    Postupne pridávame olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko (z každého po trošku lebo ak pridáme veľa múky, budeme trápiť šľahač a keď pridáme veľa tekutín bude to všade prskať). Nakoniec zapracujeme citrónovú kôru.

  3. 3

    Vyšľaháme si bielky so štipkou soli (sneh sa lepšie vyšľahá a soľ zvýrazní aj chuť kakaa). Vareškou alebo stierkou (ja používam stierku, bude menej riadu) zľahka zapracujeme sneh do cesta.

  4. 4

    Formu na bábovku si vymastíme maslom a vysypeme obyčajnou detskou krupicou (skúšal som všetko možné od hrubej múky, cez strúhanku až po kokos ale detská krupica tomu dodá jemný vanilkový nádych). Vlejeme do nej polovicu cesta.

  5. 5

    Druhú polovicu cesta zmiešame s preosiatym kakaom (lepšie sa nám rozmieša lebo v ceste nebudú suché kakaové hrudky) a vlejeme do formy. Pečieme cca 40 minút pričom skúšame špajlou alebo nožom (na chalupe špajle akosi nemám), či sa cesto na ne nelepí. Po upečení necháme trocha vychladnúť (cca 10 minút) a vyklopíme z formy. Posypeme práškovým cukrom a podávame. Výborná je ešte teplá ale skvele chutí aj studená.

Diskusia k receptu

mirop
takze skopirovany recept na obohranu olejovku z recepty.cz na varecha.sk
marta5
Ďakujem za recept,mám v pláne upiecť bábovku a tak nemusím hľadať -dobrý recept mi prišiel práve vhod,vyskúšam.Kúpila som si novú formu na bábovku.Vďaka.
polepetko
@mirop ale doplnený o moje poznatky :P A áno, bábovka je klasika, ktorá prežila storočia tak prečo ju nerobiť ak je chutná? :)
sooska
Najleší recept aký som našla na bábovku :) ešte som skúsila dať 200g celozrnnej múky a 150g polohrubej aj ta je super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia