Foto: cesminaz
"Çökelekli" čiže "tvarohové"...je jedno z tureckých hlavných jedál,ktoré máme velmi radi.Je to niečo podobné ako börek,alebo lahmacun,lebo sa to robí ztoho cesta,len tvar a Zobraziť celý popis"Çökelekli" čiže "tvarohové"...je jedno z tureckých hlavných jedál,ktoré máme velmi radi.Je to niečo podobné ako börek,alebo lahmacun,lebo sa to robí ztoho cesta,len tvar a hrúbka je iná.Çökelekli je na velmi tenučko vytiahnuté cesto formované do trojuholníkov,ktoré sú plnené velmi chutnou tvarohovou zmesou.. ;-D
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
3 - 4 ČL |
|
1 dcl |
|
4,5 - 5 dcl |
|
Kvások: | |
2 dcl |
|
1 ČL |
|
45 - 50 g |
|
Plnka: | |
500 g |
|
1 ks nasekaná na jemno (mixovaná) |
|
1 hrsť |
|
podľa chuti |
|
a na potretie cesta |
|
Postup
-
1
Najprv si múku premiešame dobre so solou,potom dáme všetky ostatné suroviny..olej,kvások ktorý sme si urobili z mlieka a cukru a napokon vlažnú vodu...
-
2
Teraz to cesto "poriadne" pomedzi prsty rozmačkáme :-)) a mačkáme asi 5 minút,kým nám cesto nebude pekné hladké,a nebude mat už nikde hrčku múky.
-
3
Ked je už cesto hladké,posypeme ho trocha múkou hore aj pod a vymiesime ho na bochník.Miesime ho takých 10-15 minút a to tak,že cesto z predu prehodíme smerom k sebe a poriadne stlačíme :-)) niekedy podsypeme aby sa nelepilo.Toto miesenie je naozaj velmi dôležité,lebo práve "to"robí toto cesto také ako má byť.
-
4
Cesto je polotuhé,také pružnejšie...teraz ho dáme na 1-1,5hodinu kysnúť na teplejšie miesto.
-
5
...Kým nám cesto kysne,si pripravíme plnku.Do misky dáme hrudkovitý tvaroh,cibulu ktorú bud nakrájame na velmi drobno,alebo rozmixujeme(nie na kašu) a ešte na drobno nakrájanú petržlanovú vňať.Posolíme podla svojej chuti,premiešame a dáme bokom :-D
-
6
Takto krásne zatial cesto nakyslo...
-
7
..cesto nakrájame na 16ks,z ktorých rovnakým spôsobom ako predtým vymiesime bochníčky.Prikryté necháme 20minut podkysnúť..
-
8
Po podkysnuti bochníček vyválkame tak na tenko,ako len vieme.Potom cesto zobereme do rúk a opatrne zo stredu smerom von ho ponatahujeme,aby bolo tenulinké :-) ako ked robíte štrúdlu.
-
9
Na polovicu kruhu porosýpame plnku,netreba vela.
-
10
Uzavrieme druhou stranou,postláčame zlahka kraje a cez stred polkruhu urobíme buchnutím ruky jednu hrubú čiaru,aby sa nám to cesto tam zlepilo.Následne na tej čiare prekrojíme nožíkom ten polkruh na 2 trojuholníky.
-
11
Ja takéto jedlá robím v PIZZAMATIKU,zmestí sa mi dotoho viac naraz,ale môžte to piect aj na teflonovej panvici,v oboch prípadoch nasucho,ale panvicu prikryte pokrievkou.Pečieme z každej strany takých 5-8minut,vlastne kým nebude jedna strana trocha popečená.Pečieme to na strednom ohni,pizzamatik číslo 3.
-
12
Po vybratí každý trojuholník ešte zahorúca rýchlo potrieme čajovým maslom z oboch strán.Trojuholníky ukladáme naseba a zakryjeme alobalom,alebo utierkou aby ostali teplé a mäkkučké ;-DD
-
13
Çökelekli sa podáva ako hlavné jedlo s dobrou polievkou,alebo s dobre vychladeným ayranom... Prajem vám dobrú chuť ;-DD
-
14
;-))
varecha.pravda.sk/recepty/ayran-turecky-jogurtovy-napoj/2...