Çökelekli - turecká špecialita fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 14. júna 2013
Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept)
Foto: cesminaz

"Çökelekli" čiže "tvarohové"...je jedno z tureckých hlavných jedál,ktoré máme velmi radi.Je to niečo podobné ako börek,alebo lahmacun,lebo sa to robí ztoho cesta,len tvar a Zobraziť celý popis"Çökelekli" čiže "tvarohové"...je jedno z tureckých hlavných jedál,ktoré máme velmi radi.Je to niečo podobné ako börek,alebo lahmacun,lebo sa to robí ztoho cesta,len tvar a hrúbka je iná.Çökelekli je na velmi tenučko vytiahnuté cesto formované do trojuholníkov,ktoré sú plnené velmi chutnou tvarohovou zmesou.. ;-D

20-25 minút
príprava
1h kysnutie minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
3 - 4 ČL
1 dcl
4,5 - 5 dcl
Kvások:
2 dcl
1 ČL
45 - 50 g
Plnka:
500 g
1 ks nasekaná na jemno (mixovaná)
1 hrsť
 podľa chuti
 a na potretie cesta




Postup

  1. 1

    Najprv si múku premiešame dobre so solou,potom dáme všetky ostatné suroviny..olej,kvások ktorý sme si urobili z mlieka a cukru a napokon vlažnú vodu...

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz to cesto "poriadne" pomedzi prsty rozmačkáme :-)) a mačkáme asi 5 minút,kým nám cesto nebude pekné hladké,a nebude mat už nikde hrčku múky.

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je už cesto hladké,posypeme ho trocha múkou hore aj pod a vymiesime ho na bochník.Miesime ho takých 10-15 minút a to tak,že cesto z predu prehodíme smerom k sebe a poriadne stlačíme :-)) niekedy podsypeme aby sa nelepilo.Toto miesenie je naozaj velmi dôležité,lebo práve "to"robí toto cesto také ako má byť.

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je polotuhé,také pružnejšie...teraz ho dáme na 1-1,5hodinu kysnúť na teplejšie miesto.

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...Kým nám cesto kysne,si pripravíme plnku.Do misky dáme hrudkovitý tvaroh,cibulu ktorú bud nakrájame na velmi drobno,alebo rozmixujeme(nie na kašu) a ešte na drobno nakrájanú petržlanovú vňať.Posolíme podla svojej chuti,premiešame a dáme bokom :-D

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto krásne zatial cesto nakyslo...

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..cesto nakrájame na 16ks,z ktorých rovnakým spôsobom ako predtým vymiesime bochníčky.Prikryté necháme 20minut podkysnúť..

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po podkysnuti bochníček vyválkame tak na tenko,ako len vieme.Potom cesto zobereme do rúk a opatrne zo stredu smerom von ho ponatahujeme,aby bolo tenulinké :-) ako ked robíte štrúdlu.

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na polovicu kruhu porosýpame plnku,netreba vela.

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uzavrieme druhou stranou,postláčame zlahka kraje a cez stred polkruhu urobíme buchnutím ruky jednu hrubú čiaru,aby sa nám to cesto tam zlepilo.Následne na tej čiare prekrojíme nožíkom ten polkruh na 2 trojuholníky.

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ja takéto jedlá robím v PIZZAMATIKU,zmestí sa mi dotoho viac naraz,ale môžte to piect aj na teflonovej panvici,v oboch prípadoch nasucho,ale panvicu prikryte pokrievkou.Pečieme z každej strany takých 5-8minut,vlastne kým nebude jedna strana trocha popečená.Pečieme to na strednom ohni,pizzamatik číslo 3.

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po vybratí každý trojuholník ešte zahorúca rýchlo potrieme čajovým maslom z oboch strán.Trojuholníky ukladáme naseba a zakryjeme alobalom,alebo utierkou aby ostali teplé a mäkkučké ;-DD

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Çökelekli sa podáva ako hlavné jedlo s dobrou polievkou,alebo s dobre vychladeným ayranom... Prajem vám dobrú chuť ;-DD

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ;-))

    Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

ariela6
krasny recept si pridala a super postup je to trochu pracne a aj odvažne to roztahovanie a iste zaleži aj ako sa ti podari to cesto zatial neviem či sa na to odvažim ale rada by som to ochutnala určite to je dobre ja takeho slane jedla mam rada ukladam a ked naberiem odvahu skusim
izabella929
no toto sa páči.-))) ešte som neskúšala kysnuté cesto vyťahovať na tak tenúčko...krásne sa ti to vydarilo...paráááda...musí to byť veľmi chutné..)
cesminaz
@ariela6 dakujem pekne za mili komentik :-)... ano je to trocha pracne,potrebujem na toto jedlo asi 2hodiny bez kysnutia...ale kedze viem,ze deti sa mi potesia,lebo to lubia-aj ja,tak raz zacas sa to da zvladnut ;-)) Vytahovanie cesta ani mne neslo zo zaciatku,kym som sato naucila to trvaloooo...ale teraz to ide raz-dva.Ked sa to odhodlas raz vyskusat,napis potom ako to dopadlo ;-D @izabelka dakujem za komentarik :-) u nas sa viacero jedal robi ztohto kysnuteho cesta a taha sa na tenucko.. :-)
staja
Toto je maškrta, poznám to z Turecka, v hotelovej záhrade tam sedáva takmer v každom hoteli v takom tureckom sede žena, ktorá to pripravuje vonku ako atrakciu pre hostí a chodíme si to dávať v rámci AI, keď už nevieme, čo by sme ešte vyskúšali. Robia to so všelijakými plnkami a je to fakt výborné. Obdivujem ťa @ariela6 , že sa dáš aj na taký pracný recept.
mariamka
obdivuhodne naozaj som si presla cely ten postup a je to vazne makacka ale verim vysledok stoji za to! krasne zdokumentovane a podane vierohodne,, @cesmina respect a obdiv..
luss44
túto dobrotu sme jedávali v Turecku, na pláži to piekla turecká babka pod takým prístreškom, tiež s rôznymi plnkami, chutilo to fantasticky
afataga
burek poznam a toto musi byt tiez vyborne, ale ja si na to cesto netrufam, resp. nemam na to nervy :-) nedalo by sa iba na tenko vyvalkat?
cesminaz
@staja dakujem za mili komentarik ;-) ano da sa to aj s inou plnkou..syr,zemiaky atd. @mariamka dakujem pekne :-))..no hej,je s tym robota,ale s kazdym jedlom je praca..a vysledok stoji naozaj zato ;-D @luss44 dakujem za mili komentik :-) @frezia68 :-)
cesminaz
@afataga :-)) neboj sa,da sa to aj inak ak na "toto" nemas nervy :-))...myslim,ze stymto urcite niesi jedina.Urob bochnicky podla postopu a potom kazdy jeden vyvalkaj na 3-4mm,kruh prekroj na poli,na polovicu jedneho polkruhu daj plnku-trocha viac,kedze cesto mas hrubsie..a potom to s druhou polkou zakryjes,okraje pritlacis trocha..a "PECIES" ;-DD Ja ked robim take "hrubsie" polkruhy,tak ich naplnim syrom,mäsom,zemiakovou plnkou,cikinou...cim chces,ale nezabudni natret maslom-len mäsove sa nenatiera :-)
alena45
v Turecku som ešte nebola, neviem si to dosť dobre predstaviť, ale postup je veľmi dobre spravený, a fakt to vyzerá veľmi, ale veľmi chutne.
jerica
krásna fotoprezentácia , z tvojho receptu sa veru budem inšpirovať :-) KK
ejta
a dalo by sa to cesto vymiesit v pekarnicke ? Ci je to nutne iba rucne ?
cesminaz
@ejta fuuuha..to ti neviem povedat,kedze ja vobec neviem,ako jedna pekarnicka miesi :-)) ...mna to naucili svagrine a oni vsetko robia rucne,pri mieseni mi zdoraznovali,ze takto..mam to cesto miesit aj 10-15 minut,vraj cesto bude inaksie.Neviem,no mala bysi skusit :-)
johyka
tak až dnes som sa odhodlala a recept vyskúšala a neľutuje celá rodina :-) - akurát som zmenila plnku - dala som tú zemiakovú - no a keďže som si jej urobila málo - tak zvyšok som plnila bryndzou - tiež výborné - ďakujem za recepr cezminaz
cesminaz
@johyka som naozaj velmi rada,ze sa ti vydarilo a ze vam tak chutilo ;-) da sa to naozaj plnit so vseliakymi plnkami,kto ake ma rad.Jedine mäsovu plnku odporucam dat do hrubsieho cesta,nie do takehoto tenulinkeho ;-) Dakujem za komentik a za vyskusanie tak trochu "pracneho" ale vyborneho receptu :-))
salinka
Veľmi sa mi tieto tvoje placky páčia. Len neviem, kto by mi cesto tak na priesvitno vytiahol:-) A ešte neviem, čo je ayran:-))
cesminaz
@salinka :-) dakujem a som rada,ze sa ti recept paci.Nieje to az take tazke to cesto tak vytiahnut,no je pravda,ze take gazdinky co s cestom viacej robia,to urcite zvladnu lahsie ;-) neviem ako si ty natom..ale "len chciet treba"ako sa hovori :-)) Ayran je turecky jogurtovy napoj,ktory sa robi : kysly biely jogurt+voda+sol a zapijaju sa vädsinou taketo dobroty s nim,ako je lahmacun,börek,alebo napriklad toto jedlo ;-)
salinka
@staja ďakujem! Najprv som rozmýšľala, či po takej kombinácii nebudem mať črevné potiaže:-))) Ale veď to vyskúšam!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia