Ayran (turecký jogurtový nápoj)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 23. júla 2012

Recept na osviežujúci jogurtový nápoj.

2
porcie
5 minút
príprava

Suroviny

100-200 ml
200 ml




Postup

  1. 1

    Ayran pripravíte jednoducho: Zmiešajte jogurt so studenou vodou, osoľte a metličkou našľahajte tak, aby v nápoji nezostali hrudky. Prípadne rozmixujte mixérom. Hustotu nápoja si môžete upraviť množstvom vody. Prelejte do pohárov a hneď podávajte. Ayran môžete servírovať aj v džbáne a každý si naleje, koľko mu hrdlo ráči.

    Ayran (turecký jogurtový nápoj) - obrázok 1
  2. 2

    Ayran je veľmi osviežujúci najmä v horúcich letných dňoch, v Turecko ho pijú vždy a všade! Niekoľko tipov k čomu si ho dať: - ayran a simit sú nerozluční kamoši. Jednoznačne odporúčam. - skvele sa hodí k rôznym kebabom a mäsovým jedlám - dajte si ho k plackám, pide, boreku... - alebo si ho vychutnajte len tak, samotný, prihoďte doň stonku bazalky či mäty, vyskúšajte kocku ľadu...

  3. 3

    Už aj u nás som videla v obchode balený Ayran za nekresťanskú cenu (200 ml za 1,80 €), ak by vás lákalo kúpiť ho, tak si capnite po rukách, domáci je stokrát lepší a lacnejší samozrejme :)

Diskusia k receptu

huck
Určite vyskúšajte! Fantastické zdravé občerstvenie. No skúste pre zmenu aj variaciu na tému - namiesto ľadovej vody, skúste s ľadovou minerálkou. To je moje letné riešenie na osvieženie :)
vanilka111
ja si ho robievam skoro každý deň,z bielej Activie a ľadovej filtrovanej vody,ale nesolím ho. Nemixujem ale ho zatvorím do zaváracieho pohára a riadne vytrepem do peny. je to fantastické a osviežujúce :-)
letisia
Pila som kupované, to drahé a veľmi mi chutilo. Ale teraz si super osviežujúci nápoj môžem urobiť denne. Pred chvíľou som urobila z jogurtu a aj z kyslej smotany. Obe chutia dobre.
voznica
Vyzerá to dobre.Vyskúšam a potom ho vypijem.Ukladám do k.k.
martamm
Je to výborný osviežujúci nápoj, kupovali sme si ho v Bulharsku, v letných horúčavách super...
evanaaa
Nie je to niečo podobné ako cmar, žinčica,a pod.? Ja momentálne žinčicu mám, idem si ju dať miesto Ayranu, aj tá osvieži, keď iné nemám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia