Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

"Çökelekli" čiže "tvarohové"...je jedno z tureckých hlavných jedál,ktoré máme velmi radi.Je to niečo podobné ako börek,alebo lahmacun,lebo sa to robí ztoho cesta,len tvar a hrúbka je iná.Çökelekli je na velmi tenučko vytiahnuté cesto formované do trojuholníkov,ktoré sú plnené velmi chutnou tvarohovou zmesou.. ;-D

20-25 minút
príprava
1h kysnutie minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si múku premiešame dobre so solou,potom dáme všetky ostatné suroviny..olej,kvások ktorý sme si urobili z mlieka a cukru a napokon vlažnú vodu...
  2. Teraz to cesto "poriadne" pomedzi prsty rozmačkáme :-)) a mačkáme asi 5 minút,kým nám cesto nebude pekné hladké,a nebude mat už nikde hrčku múky.
  3. Ked je už cesto hladké,posypeme ho trocha múkou hore aj pod a vymiesime ho na bochník.Miesime ho takých 10-15 minút a to tak,že cesto z predu prehodíme smerom k sebe a poriadne stlačíme :-)) niekedy podsypeme aby sa nelepilo.Toto miesenie je naozaj velmi dôležité,lebo práve "to"robí toto cesto také ako má byť.
  4. Cesto je polotuhé,také pružnejšie...teraz ho dáme na 1-1,5hodinu kysnúť na teplejšie miesto.
  5. ...Kým nám cesto kysne,si pripravíme plnku.Do misky dáme hrudkovitý tvaroh,cibulu ktorú bud nakrájame na velmi drobno,alebo rozmixujeme(nie na kašu) a ešte na drobno nakrájanú petržlanovú vňať.Posolíme podla svojej chuti,premiešame a dáme bokom :-D
  6. Takto krásne zatial cesto nakyslo...
  7. ..cesto nakrájame na 16ks,z ktorých rovnakým spôsobom ako predtým vymiesime bochníčky.Prikryté necháme 20minut podkysnúť..
  8. Po podkysnuti bochníček vyválkame tak na tenko,ako len vieme.Potom cesto zobereme do rúk a opatrne zo stredu smerom von ho ponatahujeme,aby bolo tenulinké :-) ako ked robíte štrúdlu.
  9. Na polovicu kruhu porosýpame plnku,netreba vela.
  10. Uzavrieme druhou stranou,postláčame zlahka kraje a cez stred polkruhu urobíme buchnutím ruky jednu hrubú čiaru,aby sa nám to cesto tam zlepilo.Následne na tej čiare prekrojíme nožíkom ten polkruh na 2 trojuholníky.
  11. Ja takéto jedlá robím v PIZZAMATIKU,zmestí sa mi dotoho viac naraz,ale môžte to piect aj na teflonovej panvici,v oboch prípadoch nasucho,ale panvicu prikryte pokrievkou.Pečieme z každej strany takých 5-8minut,vlastne kým nebude jedna strana trocha popečená.Pečieme to na strednom ohni,pizzamatik číslo 3.
  12. Po vybratí každý trojuholník ešte zahorúca rýchlo potrieme čajovým maslom z oboch strán.Trojuholníky ukladáme naseba a zakryjeme alobalom,alebo utierkou aby ostali teplé a mäkkučké ;-DD
  13. Çökelekli sa podáva ako hlavné jedlo s dobrou polievkou,alebo s dobre vychladeným ayranom... Prajem vám dobrú chuť ;-DD
  14. ;-))