Çökelekli - turecká špecialita (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
"Çökelekli" čiže "tvarohové"...je jedno z tureckých hlavných jedál,ktoré máme velmi radi.Je to niečo podobné ako börek,alebo lahmacun,lebo sa to robí ztoho cesta,len tvar a hrúbka je iná.Çökelekli je na velmi tenučko vytiahnuté cesto formované do trojuholníkov,ktoré sú plnené velmi chutnou tvarohovou zmesou.. ;-D
20-25 minút príprava |
1h kysnutie minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si múku premiešame dobre so solou,potom dáme všetky ostatné suroviny..olej,kvások ktorý sme si urobili z mlieka a cukru a napokon vlažnú vodu...
- Teraz to cesto "poriadne" pomedzi prsty rozmačkáme :-)) a mačkáme asi 5 minút,kým nám cesto nebude pekné hladké,a nebude mat už nikde hrčku múky.
- Ked je už cesto hladké,posypeme ho trocha múkou hore aj pod a vymiesime ho na bochník.Miesime ho takých 10-15 minút a to tak,že cesto z predu prehodíme smerom k sebe a poriadne stlačíme :-)) niekedy podsypeme aby sa nelepilo.Toto miesenie je naozaj velmi dôležité,lebo práve "to"robí toto cesto také ako má byť.
- Cesto je polotuhé,také pružnejšie...teraz ho dáme na 1-1,5hodinu kysnúť na teplejšie miesto.
- ...Kým nám cesto kysne,si pripravíme plnku.Do misky dáme hrudkovitý tvaroh,cibulu ktorú bud nakrájame na velmi drobno,alebo rozmixujeme(nie na kašu) a ešte na drobno nakrájanú petržlanovú vňať.Posolíme podla svojej chuti,premiešame a dáme bokom :-D
- Takto krásne zatial cesto nakyslo...
- ..cesto nakrájame na 16ks,z ktorých rovnakým spôsobom ako predtým vymiesime bochníčky.Prikryté necháme 20minut podkysnúť..
- Po podkysnuti bochníček vyválkame tak na tenko,ako len vieme.Potom cesto zobereme do rúk a opatrne zo stredu smerom von ho ponatahujeme,aby bolo tenulinké :-) ako ked robíte štrúdlu.
- Na polovicu kruhu porosýpame plnku,netreba vela.
- Uzavrieme druhou stranou,postláčame zlahka kraje a cez stred polkruhu urobíme buchnutím ruky jednu hrubú čiaru,aby sa nám to cesto tam zlepilo.Následne na tej čiare prekrojíme nožíkom ten polkruh na 2 trojuholníky.
- Ja takéto jedlá robím v PIZZAMATIKU,zmestí sa mi dotoho viac naraz,ale môžte to piect aj na teflonovej panvici,v oboch prípadoch nasucho,ale panvicu prikryte pokrievkou.Pečieme z každej strany takých 5-8minut,vlastne kým nebude jedna strana trocha popečená.Pečieme to na strednom ohni,pizzamatik číslo 3.
- Po vybratí každý trojuholník ešte zahorúca rýchlo potrieme čajovým maslom z oboch strán.Trojuholníky ukladáme naseba a zakryjeme alobalom,alebo utierkou aby ostali teplé a mäkkučké ;-DD
- Çökelekli sa podáva ako hlavné jedlo s dobrou polievkou,alebo s dobre vychladeným ayranom...
Prajem vám dobrú chuť ;-DD
- ;-))