Okatý višňový slimák fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 4. marca 2013

Inšpiráciu som čerpala na internete, cesto je vláčne, pudingová plnka s višňami ho skvele dopĺňa

Suroviny

200 ml
3 PL
1/5 čl
50 g
2 ks
100 g
600 g
20 g
Plnka:
300 ml
1 ks
3 PL
Okrem toho:
500 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Keď kvások vykysne, tak pridáme ostatné suroviny patriace do cesta a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť.

  3. 3

    Keď cesto vykysne, tak ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 1/2 centimetra.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto nakrájame na 8 cm pásy.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z 300 ml višňovej šťavy troška odoberieme a rozmiešame v nej jeden vanilkový pudingový prášok. Zvyšok dáme do hrnca, pridáme cukor a dáme variť na sporák. Keď šťava s cukrom vrie, vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding.

  6. 6

    Po celej dĺžke každého pásu cesta natrieme uvarený, vychladnutý puding.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na puding husto poukladáme odkôstkované višne, ktoré sme vyváľali v hrubej múke.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Oba protiľahlé cípy cesta spojíme nad plnkou s višňami.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zoberieme formu na tortu, ktorú vymastíme, alebo vyložíme papierom na pečenie. Pri krájaní cesta na pásy mi ostali dva menšie kúsky z vrchu a spodku cesta. Zoberieme jeden takýto pásik, jemne ho potrieme len pudingom a zrolujeme do slimáka. Ten uložíme do prostred formy. Postupne do kruhu pridávame všetky ostatné pásy -stlačenou stranou na vrch. Mne z tejto dávky vyšli dva takéto slimáky.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokladieme višňami.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Necháme vychladnúť a potom už krájame na jednotlivé rezy. Takto vyzeral koláčik na reze.

    Okatý višňový slimák (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

denyany
krása! to musí byť dobrota! vyskúšam, len musím kúpiť višne, lebo také čosi nemám a aj čerešne už zmizli zo špajze.
jerica
páči sa mi tvoj recept :-) určite ukladám KK :-)
hviezdickaz
velmi mi to pripomina kolacik,ktory som si obcas kupovala v jednej pekarni,a ktory bol vynikajuci ... takze tento tvoj ukladam a v najblizsej dobe vyskusam :)
dorisa
nádhernéééé...mám veľa čerešňového džemu,aj zaváraných čerešní....niečo vymyslím...skombinujem..už sa vidím,ako taký koláčik papám, ďakujem
staja
Paráda, baby, vy ste strašné výmyselníčky. Toto musím aj ja skúsiť. Ďakujem.
mojack
Robila som včera niečo podobne ale do cesta som zatocila makovu plnku spolu so slivkami. A na vrch slivky. Vyskušam aj takuto kombinaciu.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam. Nádherné.
medovnicek
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, teší ma, že sa vám koláčik páči




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia