Foto: medovnicek
Inšpiráciu som čerpala na internete, cesto je vláčne, pudingová plnka s višňami ho skvele dopĺňa
Suroviny
200 ml |
|
3 PL |
|
1/5 čl |
|
50 g |
|
2 ks |
|
100 g |
|
600 g |
|
20 g |
|
Plnka: | |
300 ml |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
Okrem toho: | |
500 g |
|
2 PL |
|
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
- 2
Keď kvások vykysne, tak pridáme ostatné suroviny patriace do cesta a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť.
- 3
Keď cesto vykysne, tak ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 1/2 centimetra.
- 4
Cesto nakrájame na 8 cm pásy.
- 5
Z 300 ml višňovej šťavy troška odoberieme a rozmiešame v nej jeden vanilkový pudingový prášok. Zvyšok dáme do hrnca, pridáme cukor a dáme variť na sporák. Keď šťava s cukrom vrie, vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
- 6
Po celej dĺžke každého pásu cesta natrieme uvarený, vychladnutý puding.
- 7
Na puding husto poukladáme odkôstkované višne, ktoré sme vyváľali v hrubej múke.
- 8
Oba protiľahlé cípy cesta spojíme nad plnkou s višňami.
- 9
Zoberieme formu na tortu, ktorú vymastíme, alebo vyložíme papierom na pečenie. Pri krájaní cesta na pásy mi ostali dva menšie kúsky z vrchu a spodku cesta. Zoberieme jeden takýto pásik, jemne ho potrieme len pudingom a zrolujeme do slimáka. Ten uložíme do prostred formy. Postupne do kruhu pridávame všetky ostatné pásy -stlačenou stranou na vrch. Mne z tejto dávky vyšli dva takéto slimáky.
- 10
Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokladieme višňami.
- 11
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
- 12
Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom.
- 13
Necháme vychladnúť a potom už krájame na jednotlivé rezy. Takto vyzeral koláčik na reze.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@janger veľmi pekne ďakujem