Okatý višňový slimák (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Inšpiráciu som čerpala na internete, cesto je vláčne, pudingová plnka s višňami ho skvele dopĺňa
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
- Keď kvások vykysne, tak pridáme ostatné suroviny patriace do cesta a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť.
- Keď cesto vykysne, tak ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 1/2 centimetra.
- Cesto nakrájame na 8 cm pásy.
- Z 300 ml višňovej šťavy troška odoberieme a rozmiešame v nej jeden vanilkový pudingový prášok. Zvyšok dáme do hrnca, pridáme cukor a dáme variť na sporák. Keď šťava s cukrom vrie, vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
- Po celej dĺžke každého pásu cesta natrieme uvarený, vychladnutý puding.
- Na puding husto poukladáme odkôstkované višne, ktoré sme vyváľali v hrubej múke.
- Oba protiľahlé cípy cesta spojíme nad plnkou s višňami.
- Zoberieme formu na tortu, ktorú vymastíme, alebo vyložíme papierom na pečenie. Pri krájaní cesta na pásy mi ostali dva menšie kúsky z vrchu a spodku cesta. Zoberieme jeden takýto pásik, jemne ho potrieme len pudingom a zrolujeme do slimáka. Ten uložíme do prostred formy. Postupne do kruhu pridávame všetky ostatné pásy -stlačenou stranou na vrch. Mne z tejto dávky vyšli dva takéto slimáky.
- Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokladieme višňami.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
- Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom.
- Necháme vychladnúť a potom už krájame na jednotlivé rezy. Takto vyzeral koláčik na reze.