Okatý višňový slimák (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Inšpiráciu som čerpala na internete, cesto je vláčne, pudingová plnka s višňami ho skvele dopĺňa

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
  2. Keď kvások vykysne, tak pridáme ostatné suroviny patriace do cesta a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť.
  3. Keď cesto vykysne, tak ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 1/2 centimetra.
  4. Cesto nakrájame na 8 cm pásy.
  5. Z 300 ml višňovej šťavy troška odoberieme a rozmiešame v nej jeden vanilkový pudingový prášok. Zvyšok dáme do hrnca, pridáme cukor a dáme variť na sporák. Keď šťava s cukrom vrie, vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
  6. Po celej dĺžke každého pásu cesta natrieme uvarený, vychladnutý puding.
  7. Na puding husto poukladáme odkôstkované višne, ktoré sme vyváľali v hrubej múke.
  8. Oba protiľahlé cípy cesta spojíme nad plnkou s višňami.
  9. Zoberieme formu na tortu, ktorú vymastíme, alebo vyložíme papierom na pečenie. Pri krájaní cesta na pásy mi ostali dva menšie kúsky z vrchu a spodku cesta. Zoberieme jeden takýto pásik, jemne ho potrieme len pudingom a zrolujeme do slimáka. Ten uložíme do prostred formy. Postupne do kruhu pridávame všetky ostatné pásy -stlačenou stranou na vrch. Mne z tejto dávky vyšli dva takéto slimáky.
  10. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokladieme višňami.
  11. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
  12. Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom.
  13. Necháme vychladnúť a potom už krájame na jednotlivé rezy. Takto vyzeral koláčik na reze.