Tak ako inokedy pri potulkách svetom som narazil na jeden problém. Nechcelo sa mi ísť do obchodu a sobota na krku. Zobraziť celý popis Tak ako inokedy pri potulkách svetom som narazil na jeden problém. Nechcelo sa mi ísť do obchodu a sobota na krku. Býval som sám a čakal som súputnika zo Slovenska. Mal prísť mi pomôcť. Neboráka som ho čakal už od 9,00 hod. a chlapa nikde. Pri žuvaní chleba s masťou a cibuľou (to predávajú hotové v kelímku a ešte aj s jablkom- pochutina), ten chleba bol taký tvrdý, že som myslel, že budem robiť strúhanku. Ale hlad je veľký pán. Konečne dorazilo torpédo zo Slovenska. A nabalené z dediny. Paráda.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1/2 kg prerastená |
|
1/2 kg domáca |
|
1 ks domáca |
|
5 ks žltá stredne veľká |
|
5 ks rôznej farby |
|
5 ks väčšie |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
10 ks malá sušená |
|
4 ks |
|
1,5 kg (alebo červená z konzervy) |
|
1 ks červená sladká |
|
Postup
-
1
Ten Slováčisko chudák poblúdil a prišiel večer o šiestej( ani neviem ako to ten jeho vehicel prešiel toľkú cestu) bol to len buchot pri jeho príchode a ja som si myslel, že idú asanovať dom. Ale k receptu. Očistíme a na drobno nakrájame cibuľu-veľa! To isté spravíme aj s rajčinami, cesnakom a paprikou. Vykotíme do rozpálenej masti a smažíme ostošesť. Tesne pred spálením pridáme asi deci vriacej vody! Zasyčí, ale nezhorí. Po zovretí dáme na drobno pokrájanú slaninku a klobásu. A smažíme (varíme) ďalej asi pol hodinu za stálej asistencie varešky. Keď by sa nám náhodou míňala vareška-vymeníme za druhú. Tak a to je základ.
- 2
Pozoruhodný je postup, ale verte je veľa krát odskúšaný. Do tejto prazvláštnej zmesi nasypeme všetky koreniny podľa chuti. A hlavne chili papričky. To všetko je v ingredienciách uvedené. Po zovretí prilejeme do výšky asi tak na tri vlašské orechy vody. Necháme variť zhruba pol hodinu. Keď našimi chuťovými orgánmi zistíme -slaninka je asi tak hotová, pridáme fazuľu z konzerv. Pozor, väčšinou je fazuľa už uvarená! Tu predávajú fazuľu uvarenú aj s polievkovým základom a volá sa Bohnen mit suppen grun. Neviem,či to je aj u nás. Necháme zovrieť a odstavíme. Vody len tesne nad fazuľu. Musí to byť husté.
- 3
No a na záver jedno ponaučenie. Keď k Vám príde Slováčisko na návštevu, treba mu všetky potraviny prešacovať, lebo ani sám nevie čo mu mama zabalila. Tak sa neborák najedol na večeru, že musel spať za zatvorenými dverami. K uvedenému receptu podávame chleba (kľudne sa hodí aj tvrdý). Prajem dobrú chuť a veľa kreácii pri tvorbe pochutín. pavelnemecko.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/kovbojska-fazula/5808-recept.ht...
Gratulujem.