Kovbojská fazuľa

evusik - fotkaevusik, 18. marca 2010
Kovbojská fazuľa
Foto: evusik

Tak toto jedlo varil môj manžel, ja som ho len odfotila a popísala. Dôvod prečo varil môj manžel je jednoduchý: za prvé je dobrý Zobraziť celý popisTak toto jedlo varil môj manžel, ja som ho len odfotila a popísala. Dôvod prečo varil môj manžel je jednoduchý: za prvé je dobrý kuchár, za druhé toto jedlo si sám aj vymyslel podľa hesla "Čo máš rád, zmiešaj" :-)

Suroviny

500 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    Fazuľu uvaríme do mäkka, kľudne môžete použiť konzervovanú fazuľu, dokonca je ešte lepšia, hlavne keď použijete fazuľu v chilli omáčke.

  2. 2

    Na oleji speníme nadrobno pokrájanú 1-2 cibule, pridáme na kolieska nakrájané párky, slovenskú točenú, klobásku, skrátka čo máte, pridáme drvené rajčiny, chilli papričky, biele mleté korenie, pretlačený cesnak, soľ. Premiešame a necháme chvíľu prevariť, potom pridáme uvarenú, scedenú fazuľu a premiešame. Podávame s chlebom.

  3. 3

    Ak použijete konzervovanú fazuľu máte večeru hotovú za 20 minút.

Diskusia k receptu

sandratamer
Presne toto som kedysi u našich robievala ako rýchlu večeru - fazuľa v konzerve v paradajkovom náleve (kupovala som len kvalitné a drahšie značky, za čo ma mama vždy poriadne vyhrešila), len jedna vec, pridávam ešte zo 3 strúčiky prelisovaného cesnaku :-))).
Vždy ma fascinovalo ako Terence Hill a Bud Spencer v tých svojich filmoch jedli toto jedlo s takou chuťou :-), tak som si vymyslela túto variantu fazule na panvicii a pozerám že nie som sama :-)))
evusik
ten cesnak tam je, len si si asi nevšimla, bez cesnaku by to nebolo ono
a čo sa týka tých dvoch fešákov, veď práve odtiaľ - čiže z filmov z kovbojského prostredia má fazuľa názov
babidka
tak toto bolo nase "studijne " jedlo , k tomu kus chleba alebo hrianky s cesnakom ...
frezia68
Pozrela som na fotku a názov tej výbornej fazule a videla som pred sebou tých dvoch hercov.Nie si sama Sandratamer,aj mňa očaril najmä Terence......a Evušikovou zásluhou nám zachutí aj fazuľa.
milan2
Od rána si lámem hlavu nad tým, čo si urobím na večeru (moja žena nevečeria, len si trochu dzobne z môjho taniera a syn je v škole). Už. viem.
retig
Aj ja si od rána lámem hlavu - kde zobrali kovboji párky.
1x 1andy2
evusik
kovboji si dávali na panvici opečenú slaninu, len takú obyčajnú, lebo oravskú nepoznali :-)
cistinka
Asi nás kovbojov je viac...ja som sa vynašla ako @sandratamer po zhliadnutí toho filmu... Fazuľu milujem na všetky spôsoby a túto rozhodne vyskúšam :-))
haston
takže dnešná večera je jasná, ibaže bez párkov - aj tak mi to bude chutiť.
cistinka
@evisik už som sem vliezla tretí raz a neviem sa vynadívať...máš skvelého manžela, má rád to, čo aj ja :-) že pozdravujem a nech vymýšľa ďalej a ty to všetko foť a popisuj....
používateľ nemá avatar
dss
dss
Kovbojskú fazuľu robím tiež ale trocha v upravenej forme. Ato tak,že bielu fazuľu /je menšia/ uvarím vslanej vode ocedím.Na slanine popražím cibuľu zbytky údeného mäsa/alebo uvarené údené koleno/potom pridám yeleninové lečo aj s nálevom uvarenú fazuľu a kečup.Dochutím soľou korením a oregánom. Je to asi dobré keď doma to chutí všetkým.
milan2
@evusik tak práve som ju dojedol. Bola fantasrická, aj manželka si dzobla viac ako obyčajne. Vymysli niečo aj na zajtra na večeru.
evusik
tak to mám radosť že ti chutilo
u nás momentálne varí väčšinou manžel, lebo ja mám strašne moc roboty, koniec mesiaca sa blíži, termíny nám šlapú na päty, už sa teším keď si 31. marca vydýchnem
evusik
cistinka - môj manžel varí výborne, my to máme podelené, niečo varím ja a niečo zase on. Taká sviečková akú on varí ..... fantastická je slabé slovo. Určite pridám keď bude najbližšie variť.
lydia
Fazuľa sa milý dss nevarí v osolenej vode, soľ sa dáva na záver varenia.
Kto ešte nevie - tak dôvody sú preto v zníženení obsahu minerálov alebo niečo podobné. Je to známe o fazuli.
lydia
...ja poznám americkú fazuľu, je to podobné, ibaže sa uvarená fazuľa zapeká s múkou a pretlakom, trochu sa osladí, nesolí sa to, naukladá sa klobáska na kolieska a slaninka na tenké plátky. Dá sa zapiecť. Solí sa až po vybratí z rúry. Papá sa s chlebom. Je to jedlo pre drevorubačov...
HOCI SOM TOTO JEDLO OKúSILA AŽ V DOSPELOM VEKU, MáM K NEMU TAKý VZŤAH, AKOBY SOM HO JEDáVALA ODMALIčKA.
Ja som kancelarska mola, ale tak je to dobré, že sa vždy toho objem,
a keď nemám doma aj pivo tak je zle... musím ísť do krčmy, ja poriadna a slušná :-)

Takže na pol kila fazule sa po uvarení naleje voda 1 cm nad úroveň fazule vo vyššom pekáči, takom ako na žemľovky alebo ryžové nákypy. Dajú sa 3 malé alebo 2 väčšie husté pretlaky, múky toľko, aby to bolo viac červené ako ruživé... ani málo ani veľa. Trochu cukru, nemá to byť veľmi sladké. Nesoliť. Na vrch dať plávať klobásku na kolieska a slaninku. Pečie sa v rúre asi polhodinu.
Solím to až po vybratí z rúry, pomiešam všetky klobásky a slaninky plávajúce na vrchu. K tomu chlieb a pivo.....mńam, mňam.
evusik
lydia - vyzerá to zaujímavo, čo takto dať to normálne medzi recepty a ešte by ma zaujímalo akú múku - hladkú, polohrubú? a koľko - aj keď nie na váhu tak aspoň odhadom - 1 hrsť - 2 hrste, alebo na lyžice?
ináč to vyzerá dobre a keďže človek by mal jesť strukoviny minimálne raz do týždňa rada vyskúšam niečo nové
kimlo
Vyzerá to ako "trenčiansky párok z fazuľou".. :-)
lydia
Evusik, ide tam hladká múka, a robím to od oka. Nemám presný recept a prvý krát som to urobila velmi husté - veľa múky, druhýkrát veľmi riedke. Ale nevzdala som to a tretíkrát to bolo akurát. Farba bola viac červená ako ružová, podľa toho dám tú múku. Tá trpezlivosť ale stála za to.
Moja mama mi vždy ošomrala moje nové pokusy, ale keď videla, ako to chlapom chutí, robieva to už roky sama.

Názov kovbojská fazuľa sa mi veľmi páči. V amerických filmoch som si viackrát všimla, ako jedia takúto fazuľu.
Ja na rozdiel od tohto receptu, nedávam cesnak, ani ziadne koreniny, iba cukor a soľ. Klobáska a slaninka pustia dobré chute. Raz som pridala aj spraženú cibuľku ešte predtým, než som to dala do rúry, a bolo to fajn. Ale nemusí byť.
sovka62
Keď sem budete dávať takéto recepty, asi sa z Varechy odhlásim. Pred chvíľou som večerala a teraz už špekulujem, že fazuľu v konzerve mám, klobásu mám, ostatné prísady tiež mám, tak by som je hneď mala ísť spraviť, lebo sliny mám až po bradu. Ale ja mám kilá navyše už teraz a ako dopadnem, keď každý večer po prezretí nových receptov budem variť ešte jednu večeru? Pomóóóóóóc......
marauder
Prave robim kovbojsku fazulu pre vegetarianov.... Prazdna spajza, neuveritelne, co vsetko dokaze zjest 20-rocne dieta vo vyvine, ked je tyzden sam doma! Instinkt mi nasepkaval, ze fazulu varit v neslanej vode! Neskoro. Oregano je tiez vyborny tip. Takze moj recept: vopred namocenu fazulu uvarit do makka s bobkovym listom, novym a ciernym korenim, v slanej :-( vode. Na panvici na oleji oprazit 1 velku cibulu, 5 struckov cesnaku, 1 papriku,3 slivky. Pridat scedenu fazulu, nechat prebublat, pridat paradajkovy pretlak, 1 CL cukru, chili papricky, sladku a stiplavu papriku, oregano, majoranku.... A za staleho miesania mozeme odstavit a prikryte nechat "dojst", alebo vyliat do zachodovej misy.... Podavame v hlbokom tanieri s lyzicou!
evusik
@marauder prečo by si to vylieval, veď to vyzerá celkom jediteľné.... a veď aj kovboji môžu byť vegetariáni .... či?..... prečo to neuverejníš ako samostatný recept? určite by si mnohých potešil :-)
foska
Vobec nelutujem, ze som toto vcera robila, aj na dnes zvysilo. Chilli papricky nam pripravili horuci vecer, cele to bolo vyborne. Fazulu svabku som mala svoju, vopred namocenu. Manzelovi s klobaskou, mne bez, velmi dobre. Dakujem za recept.
evusik
@foska som rada že chutilo :-) práve pozerám, že tento recept som pridávala presne pred rokom a tak ako aj pred rokom mi nezostáva nič iné len si povzdychúť: Už aby bolo 31.marca :-))))
igorpigisimko
ten obrazok je pekny ja si tieto fazule robim uz viac ako 11 rokov ja najradsej kupujem fazule v chilli omacke robievam ich na niekolko sposobov ale vysledok je stale rovnaky oblizujem si vsetky prsty a mimochodom dostat aj konzervu kovbojske fazule ale ta mi nechuti no a este mam jedno jedlo kovbojske frikaseeee ktore som si vymislel pred 6 rokmi ale presne tak dlho som ho nerobil asi budem musiet ten recept najst v hlave a opet si ho urobit vsetci sa oblizovali :-))))))
evusik
@igorpigisimko ani sa nečudujem, že toto ľúbiš lebo je to také chlapské jedlo no a ak si ešte aj kovboj a jazdíš na koni tak nie je čo riešiť :-) u nás ho zásadne varí manžel a na koni jazdil aj on, kedysi :-)
ivan
Dnes Som Chcel Prekvapiť Tatka niakym jedlom. Tak som Skúsil Tento Recept. Hrozne Nám to chutilo.Dakujeme a pozdravujeme
evusik
@ivan ani sa nečudujem, pretože takéto jedlo chlapi milujú.... som rada, že chutilo.... neviem koľko máš rokov ale ak varíš aj pre otca tak musí mať s teba radosť, nech sa ti darí :-)
svojan1
evusik, kovbojskú fazuľu som jedol už pred desiatimi rokmi v jednom bufete v Poprade. Tiež sa mi zaľúbila a začal som si ju variť sám a recept som si vymyslel podľa toho ako to vypadalo na tanieri. Približne sa zhoduje s receptom tvojho manžela. Aj teraz mi syčí tlakáč a je v ňom fazuľa. Mimochodom, tiež som zo Starej Turej
evusik
@svojan1 ani sa nedivím, že takéto jedlo ľúbiš... toto asi ľúbia všetci chlapi .-) mimochodom poznáme sa?
motozuzika
Skutočne mňamka, aj ja také môžem. Ale mne to aj tak pripomína strašne Trenčianske párky s fazuľou - klasiku na čundroch a stanovačkách, akurát dochutená chili a cesnakom :-)
evusik
@motozuzika jasné, veď sme sa jej čosi najedli keď nebolo peňazí, teda peniaze sme pomíňali na pivo a cigarety a potom aj ten trenčiansky párok s fazuľou bol výborný :-) na jednom takom čundri som sa zoznámila aj s tým mojím, už vtedy vedel celkom slušne improvizovať pri varení...
a čo sa týka tohto receptu, všetko už raz bolo vymyslené, už si to len prispôsobujeme vlastným chutiam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia