Obrátený slivkový koláčik

alicina - fotkaalicina, 5. septembra 2011
Obrátený slivkový koláčik
Foto: alicina

Tento rok bolo dosť sliviek. Do koláčika však možno použiť akékoľvek šťavnaté sezónne ovocie.

10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
120 g
1 bal.
4 ks
 štipka
1,5 dcl
4 lyžice, nemletý
3 lyžice, vlažná
1/2 bal.
  čerstvé
1 bal.
1 lyžička
1 hrsť

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme tortovú formu s priemerom 24 cm. Odporúčam si formu, pokiaľ je otváracia, vystlať dvoma vrstvami alobalu až po okraj. Často sa mi totiž stávalo, že šťava z ovocia mi začala vytekať počas pečenia do rúry, keďže forma naspodku úplne nedoliehala. Takto si aspoň človek ušetrí čas a zbytočné čistenie rúry :-)

  2. 2

    Do alobalom vystlanej formy ukladáme rozpolené a vykôstkované slivky či iné sezónne ovocie. Snažíme sa tesne veďla seba reznou stranou nadol. Medzierky ešte môžeme zaplniť kúskami nakrájaných sliviek, aby bolo pekne obložené celé dno formy. Potom posypeme škoricovým cukrom. Kto má rád sladšie, môže použiť cukru viac.

  3. 3

    Cesto si pripravíme tak, že v miske zmiešame všetky tekuté suroviny a pridáme ostatné sypké suroviny (okrem škoricového cukru). Vymiešame polohusté cesto, ktoré nalejeme do pripravenej formy a šup s ním do rúry na 180 stupňov pečieme asi 40 min. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

evanaaa
Vyzerá byť výborný, krásne aj foto, zase mám na niečo chuť. Tie mandle si tiež zamiešala do cesta? Mohli by byť aj mleté lieskovce miesto nich?
alicina
Áno, evanaaa. Do cesta išli podrvené plátky mandlí, ale viem si to predstaviť aj s lieskovcami.
milina
Dnes sa chystám variť slivkový lekvár- ozaj nemáte dobrý receptík?
A tento koláčik upečiem, dobrý tip.
tinca
a ten mak kde išiel?? Ja robím podobný obrátený jablkový koláč. Máš ho krásny:)
evanaaa
Milina, recepty na slivk. lekvár nájdeš aj tu, aj v diskusiách, len treba pohľadať, je tu aj pečený lekvár, aj v pekárničke robený, aj klasicky.
mikat
Zrovna sa chystám na slivkový koláčik, tak skúsim Tvoj, vyzerá šťavnato :)
orchida
Vyskúšala som a je výýýborný. Jednoduché a rýchle.Moja rodina si ho hned oblúbila.
alicina
Včera som ho ešte trocha "vylepšila" po sťažnostiach mojej polovičky, že niekedy býva cesto trocha suchšie som do surového cesta pridala jedno nastrúhané jabĺčko a výsledok bol vskutku famózny :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha