Foto: stanci11
Po dlhej dobe som si našla chvíľku na pridanie receptu, a to ho mám nafotený už riadne dlho! S mamou sme pozliepali niekoľko receptov Zobraziť celý popisPo dlhej dobe som si našla chvíľku na pridanie receptu, a to ho mám nafotený už riadne dlho! S mamou sme pozliepali niekoľko receptov a nápadov dohromady a výsledok posúvam ďalej - bol totiž dokonalý! Ako to teraz píšem, tak je mi viac než jasné čo sa pečie, keď nabudúce navštívim slovenskú hrudu...možno už aj tohoročné slivky budú dozreté, juj ;)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
6 PL |
|
1 PL |
|
5 PL |
|
1/2 bal |
|
2 zaváraninové poháre (0,7 l) |
|
na vymastenie plechu |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
Plnka: | |
1 bal |
|
400 ml |
|
3 PL |
|
250 g |
|
200 g |
|
250 g |
|
|
Postup
-
1
Úplne na začiatku sme si uvarili hustý vanilkový puding s 3 PL cukru, ktorý sme dali vychladnúť ;) A hneď nato sme si nachystali pekáč s papierom na pečenie - aby sa koláč lepšie obracal po upečení :). Papier sme vytreli trochou Hery, posypali strúhankou a nato naukladali odkvapkané slivky ktoré sme posypali zmesou cukor+škorica (možné nahradiť škoricovým cukrom samozrejme :) ).
-
2
Následne sme si pripravili klasické piškótové cesto: v jednej mise sme vymiešali žĺtka s cukrom, následne sme vmiešali olej a vodu. Do žĺtkového základu sme postupne primiešali múku a asi 1/2 balíčka prdopeč.
-
3
.. v druhej mise sme vyšľahali bielka so štipkou soli a opatrne primiešali ku zbytku cesta.
-
4
2/3 tejto zmesi sme naliali na slivky a roztreli...
-
5
...a do poslednej tretiny sme vmiešali od oka holandské kakao, vyliali na prvú časť cesta a špachtľou spravili akúsi takú abstraktnú mriežku ;) a šup s tým do trúby - 180 stupňov na cca 20-25 min (to už každý si sleduje podľa vlastnej trúby a špajdľového testu všakže? :) )
-
6
Kým sa pieklo cesto, tak sme vymiešali tvaroh s práškovým cukrom a povoleným maslom. A do tejto zmesi sme následne zašľahali aj pripravený a vychladnutý puding.
-
7
Keď bol koláč upečený nechali sme ho trošku vychladnúť, potom sme ho prevrátili do nového pekáča, stiahli sme papier na pečenie a nechali sme ho úplne vychladiť...
-
8
A finišovali sme roztrením plnky...
-
9
...a posypaním Grankom /alebo nastrúhanou čokoládou / čímkoľvek podľa chuti :) a baštíme, plus skúsime sa zastaviť skôr ako dojeme celý plech :D strašná dobrota, málinko pracnejšia ale stojí to zato!
slivky mam este zamrazene z minulorocnej urody, idem piect podla teba tuto dobrotu ☺ je to za 5*
pekny den ti zelam ☺
@Haji - ja to bez tej hviezdičky určite prežijem ;) najviac ma aj tak vždy poteší ak niekto recept vyskúša a zachutí (a vajíčka boli domáce,,, veru iné terno ako tie bezfarebné zo supermarketu)
@Nadia56 - s jabĺčkami poznám tiež, ale dávame trošku iný krém,,,...ale inak kombinácia s ananásom musí byť skvelá...tuším že sa mi črtá niečo nové v hlave :D
Tento rok som skúšala s čerstvými čerešňami robiť obrátený koláč ale nieje to to pravé orechové ako pri slivkách.
To v mžiku bol zjedený tento zákusok. Ale ja som si ho zjednodušila, použila som hrnčekové kakaové cesto a na vrch obyčajnú pudingovomaslovú vanilkovú plnku a čokoládu.
@Danda3 , daj vedieť ako dopadol ;)
mariamka ďakujem ;) spáchali sme to dve tak si nemôžem pripísať všetky kredity :D inak strašne rada varím/pečiem s mamou, to je vždy taká fajná kombinácia rôznych prístupov v kuchyni, nikdy nevieme čo z toho vznikne ;)